Чортків online

Урочистий захід «Ти, вічний біль, Афганістан» відбувся у Чорткові

Цього року виповнюється 29 років із Дня виведення військ з Афганістану. 15 лютого 1989 року у житті колишніх військових навіки залишиться днем пам’яті про чужу, нікому непотрібну та жорстоку війну.

Щоб вшанувати пам’ять загиблих та привітати тих воїнів, доля яких повернула живими зі справжнього пекла – з афганської війни, біля пам’ятника-воїнам афганцям відбувся урочистий захід під назвою «Ти, вічний біль, Афганістан».

У спільній молитві зібралися єпископ Бучацький Української греко-католицької церкви Дмитро Григорак, всечесні отці, в.о. міського голови Олег Недокус, заступник міського голови Роман Тимофій, секретар міської ради Ярослав Дзиндра, представники районної влади, армії, військовий комісар Чортківського об’єднаного військового комісаріату Леонід Підручний, працівники міської ради, закладів освіти, культури, охорони здоров’я, громадськість міста.

Всечесні отці відслужили поминальну панахиду за загиблими. 
Єпископ Бучацький Дмитро Григорак наголосив:
«Сьогодні день скорботи за тими, хто навіки залишився на афганській землі. Боляче, бо загинули хлопці за інтереси чужої країни. Не випадково дата виведення радянських військ з Афганістану припала на 15 лютого – свято Стрітення, що символізує зустріч людини з Богом, що є найважливіше у нашому житті. А війна є якраз прикладом того, що людина зустрічається з Богом. На тих скалах, горах бійці, намагаючись вижити, молилися до Бога. Та війна закінчилася, але розпочалась інша – наша, у якій ми захищаємо свою свободу, боремося за Україну. Війни закінчуються рано чи пізно, а рани болять, і фізичні, і духовні. І тому дуже важливо допомагати воїнам як афганцям, так і атовцям. Важливо, щоб після війни не втратити більше, ніж під час неї. Мертвим – честь і пошана, а живим – наша любов і небайдужість».

Настоятель церкви Покрови святої Богородиці отець Михайло Левкович запевнив, що світло завжди перемагає темряву, але якщо є віра в Бога і любов до своїх ближніх.

У своїй промові заступник міського голови Роман Тимофій привітав ветеранів афганської війни, зазначивши:
«Ми дякуємо афганцям за те, що ви зробили для Майдану, для Революції Гідності. Ми пам’ятаємо афганську сотню Майдану. Поділившись своїм досвідом, саме Ви почали відроджувати українську армію на східному кордоні, де точиться війна».

Зі словами підтримки воїнам-афганцям виступили також військовий комісар Чортківського об’єднаного військового комісаріату Леонід Підручний та голова районної організації спілки воїнів-афганців Михайло Заблоцький.

До підніжжя меморіалу пам’яті бойовим побратимам та за упокій їхніх душ керівництво міста Чорткова та району, гості та громадськість поклали квіти та поминальні лампадки.

Підтримала теплими словами воїнів і вчитель-методист загальноосвітньої школи № 7 Наталія Мацелюх, учень Чортківської гімназії ім. Маркіяна Шашкевича Назар Бабин продекламував «Баладу про афганця», а викладач Чортківської музичної школи Павло Червінський заспівав пісню «Простіть мені, ненько».

Ми не можемо забути того, що в афганській війні далеко не по своїй волі воювали 160 тисяч українців, 3300 з них загинули, близько 8000 воїнів зазнали поранень. Час досі не загоїв рани. Пам’ятаємо всіх загиблих та вітаємо тих, хто сьогодні з нами!

Згідно з розпорядженням Чортківського міського голови від 07 лютого 2018 року № 45-од «Про надання одноразової грошової допомоги» за мужність, самовідданість, високий професіоналізм, проявлені під час військових дій та з нагоди 29-річниці виведення військ з Афганістану» членам Чортківської спілки учасників війни в Афганістані виділено по 500 грн. грошової допомоги.

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту