Чортків online

Володимир Шматько: «100-річчя Чортківської офензиви повинно відзначатись на державному рівні»

Під керівництвом міського голови Володимира Шматька відбулось перше засідання оргкомітету з відзначення в місті 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та 100-річчя Чортківської офензиви.

Звертаючись до присутніх, Володимир Шматько сказав:

«Я вважаю, що необхідно набагато більше людей залучити до обговорень організації такого масштабного й важливого культурного заходу.

Готуючись до відзначення цієї дати на державному рівні, в рамках якої є 100-річчя Чортківської офензиви, потрібно об’єднати зусилля як науковців, так і  місцевих органів влади, керівництво Тернопільської області й сусідніх областей, а також Ягільницької сільської ради та інших населених пунктів, які мають відношення до цієї події.

Необхідно прийняти програму з розробленням заходів та визначення подальших кроків. 

Є багато як організаційних, так і фінансових питань, що потребують вирішення. 

Маємо на меті встановлення  на міському кладовищі комплексного меморіального пам’ятнику, наразі за кошторисною вартістю будівництво складає 11 млн. грн.

Я вважаю, що з січня місяця 2019 р. по 19 червня 2019 р. у навчальних закладах, містах на території Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей має бути організовано ряд заходів, наукових конференцій,  присвячених цій пам’ятній даті. Адже молодь повинна знати і пам’ятати про визвольну боротьбу нашої нації за незалежність України».

Заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа подякував за запрошення до участі в обговоренні такої непересічної події та зазначив:

«Чортківщина по праву має зайняти достойне місце в славних скрижалях історії Української армії. Для цього необхідно  об’єднати зусилля усіх: влади, депутатів різних рівнів, громадськості, церкви, діаспори та здійснити максимальну промоцію.

У першу чергу нам потрібно вшанувати солдатів, які виконували свій обов’язок заради великої ідеї і за яку віддали своє життя». 

Представники духовенства висловили  одностайність щодо підтримки та участі у даних заходах.

Зокрема, священник УГКЦ “Воздвиження Чесного Хреста”  з с. Біла Володимир Заболотний зауважив:

«У нашого народу, на превеликий жаль, є багато панахид, багато плачу, багато нарікань. Час показати і перемоги. З боку історії, одна з найзначніших наступальних військових операцій Української Галицької Армії (УГА), здійсненої в період з 7 по 28 червня 1919 року, під час польсько-української війни в Галичині 1918—1919 тривала 13 днів, проте в прориві Чортківської офензиви і є душа нашого українського народу, його бажання свободи, волі».

У ході наради присутні висловили свої ідеї, напрацювання та різні пропозиції, зокрема, прийнято рішення  запропонувати Тернопільській обласній раді звернутись до Верховної Ради України про відзначення на державному рівні 100-річчя Чортківської офензиви. Також, оскільки Чортківська офензива є визначною подією для усієї Галичини, з епіцентром у Чорткові, управлінню культури, релігії та туризму доручено підготувати звернення до обласної ради та облдержадміністрації щодо створення загального обласного оргкомітету.

Це сприятиме написанню короткострокової програми, в рамках якої стане можливим залучення державного, обласного та міського фінансування.

За активності ж громадських організацій можна буде створити фонд підтримки проведення такого заходу.

Також обговорено можливість видання тематичних методичних посібників, проведення конференцій та наукових читань.

Наразі, міська рада, керуючись Указом ПрезидентаУкраїни від 22.01.2016 № 17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років»  вже звернулась до Національного банку України щодо внесення в річний план випуску пам’ятних та інвестиційних монет, сувенірної продукції на наступний 2019 рік виготовлення та випуск серії ювілейних монет до 100-річчя Чортківської офензиви, а також до ПАТ «Укрпошта» про внесення до проекту щорічного тематичного плану на 2019 рік видання знаків поштової оплати (випуску в обіг серії поштових марок і конвертів)  щодо випуску пам’ятних монет та поштових конвертів і марок, присвячених цій події.

Підбиваючи підсумки засідання, очільник міста, голова оргкомітету Володимир Шматько зазначив:

 «Я дякую усім присутнім за висловлені цікаві думки та ідеї. Дякую нашому почесному жителю Чорткова Юхиму Фотійовичу Макотерському за проявлену ініціативу, і запевняю, що Ваші напрацювання обов’язково втіляться в життя. Дякую громадському активісту Анатолію Петльованому, а також усім, хто має час і бажання розвивати цю ідею та брати безпосередню участь у підготовці та проведенні такого масштабного заходу на найвищому рівні.

Сподіваюсь, що започаткований культурний захід стане щорічним, а місто Чортків позиціонуватиметься для Галичини як місто, в сторінки якого вписано незабутні події Української революції 1917-1921 років та 100-річчя Чортківської офензиви».

Врахувавши усі пропозиції, членам оргкомітету дано відповідні доручення,  хід виконання яких буде заслухано на наступному засіданні, проведення якого заплановано на 17 квітня п.р.

У складі організаційного комітету працювали:

заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа, заступник міського голови Роман Тимофій, керівники відповідних структурних підрозділів міської ради, в. о. директора Чортківського комунального краєзнавчого музею  Ольга Чорпіта, керівник літературно-краєзнавчого музею Чортківської гімназії ім. М. Шашкевича, почесний громадянин м. Чорткова Юхим Макотерський, голова ГО «Альтернатива-Чортків» Анатолій Петльований, всечесні отці.

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту