Чортків online

Чортків відсвяткував свій 496-ий День народження!

Довгоочікуване свято Дня міста Чорткова, що традиційно відзначають 12 липня, відбулося у нашому рідному місті.

З самого ранку до міської ради почали з’їжджатися офіційні делегації з різних куточків України та Польщі.

Гостей радо зустріли українським танцем та врученням короваю вихованці зразкового танцювального ансамблю “Галицькі візерунки” (керівник Ольга Дембіцька).

Окрім запрошених гостей у сесійній залі міської ради зібрались міські та обласні депутати, громадські активісти та жителі міста. 
Для початку відбулась презентація відеоролика про здобутки нашого міста.

Міський голова Володимир Шматько: 
«Я вітаю та дякую усім, хто приїхав сьогодні привітати наше місто з Днем народження.
Чортків, як і кожне місто, це перш за все люди. Цьогорічний девіз святкування Дня міста у Чорткові – це єднання. Вчора на першому молитовному сніданку, який ми запровадили у нашому місті, ми задекларували свою єдність спільним висадженням перших 42 дерев майбутнього Парку Небесної Сотні. 
Ми садили кожне дерево по двоє осіб недарма, а для того, щоб показати, що коли нас двоє – ми нездоланні.
Тільки у згуртованості та єдності наша сила. Дякую усім!»

Присутні на зустрічі міські голови з 11 областей України та польського міста Гміна Корчина привітали Чортків з Днем народження та подарували міському голові пам’ятні подарунки. 
На офіційному зібранні був присутній і виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Також на урочистому святкуванні мав бути присутнім Міністр культури України Євген Нищук, але у зв’язку зі смертю матері днем напередодні, Євген Миколайович не зміг приїхати.

Пізніше для офіційних делегацій провели екскурсію історичною частиною міста та показали визначні пам’ятки архітектури.

Опісля, відбулася значима для Чорткова подія – встановлення першого Національного рекорду України – «Найбільша кількість людей з однаковими іменами на одній локації» (Петро, Павло, Павліна, Павлина, Петра, Петрунеля). Дійство відбулось на подвір’ї Катедрального собору верховних Апостолів Петра і Павла. Для того, щоб стати учасником Рекорду, носителі згаданих імен спочатку із паспортами та свідоцтвами про народження реєструвалися, а потім зібралися на сходах перед собором для оголошення результатів.

«На одній локації сьогодні було зареєстровано 142 людей з ім’ям Петро, 90 Павлів, дві Петрунелії та одна Павліна, – зазначив експерт Національного реєстру рекордів України Павло Горішевський. – Загальна кількість учасників рекорду – 237. Вітаю усіх вас! Національний рекорд України встановлено!»

Після оголошення результатів Рекорду усі учасники виконали церковний Гімн України «Боже великий єдиний» та зійшлися до храму на святкову Літургію.

Спортивною складовою святкування Дня міста став футбольний турнір за участю Національної збірної України ветеранів, збірної міських голів України, ветеранів Чортківського футбольного клубу «Кристал» та ФК «Маестро».

У результаті напруженої та цікавої гри переможцями стала Національна збірна України ветеранів, друге місце – у ветеранів Чортківського «Кристалу», на третьому – команда українських мерів, на четвертому – ФК «Маестро». Їх нагородження відбулось під час офіційного відкриття свята на «Співочому полі».

У рамках святкування Дня міста було відкрито меморіальну таблицю австрійському письменникові Карлу Емілю Францозу, який народився і виріс у Чорткові, а згодом всіляко пропагував наше місто у своїх творах. Неймовірну атмосферу створив камерний концерт інструментального ансамблю «Опус» (м. Бучач) та читання фрагментів творів письменника у виконанні відомого громадського діяча Олександра Степаненка.

Основне святкування –концертна програма та урочисте відкриття відбулося традиційно на «Співочому полі» у парку культури і відпочинку ім. І. Франка. 
При вході в парк, біля фонтана, гостей під музичний супровід зустрічали живі скульптури, міми та ходулісти.

На ярмарку продавали всіляку всячину: від дитячих іграшок до предметів національного ремесла. У зоні фастфуду можна було смачно поїсти, а величезна кількість дитячих карусель та атракціонів збирала навколо себе сотні дитячих посмішок.

Міський голова Володимир Шматько:
«Дорогий Чорткове! Дорогі жителі! Дякую усім, хто святкує сьогодні, хто докладає зусиль для спільного творення та процвітання нашого міста. Сьогодні вже багато зроблено, проте багато ще не досягнено. Я дуже хочу, щоб ми усі разом долучалися до добрих справ на благо рідного Чорткова.
Пам’ятаймо! Місто – це ви, місто – це ми. Тільки підтримуючи один одного — досягнемо успіху!»

На День міста Чорткова завітав і голова Тернопільської ОДА Степан Барна. 
У вітальному слові він зазначив, наскільки рідним та дорогим для нього є Чортків, бо навчався й зростав на чортківській землі. 
Також очільник області оголосив радісні для Чорткова новини, а саме: військова частина нашого міста невдовзі поповниться двома новими казармами для військовослужбовців-контрактників, 
на будівництво очисних споруд Чорткова додатково виділено 17 мільйонів гривень з Державного бюджету.

До привітання Чорткова з Днем народження долучилися також міські голови з України та Польщі: з Кам’янця-Подільського, Хотина, Кременця, Ланцівців, Сватового, Голої Пристані та інших міст.

Після вітальних слів розпочалася церемонія нагородження.

Зокрема, чортківський фотохудожник Орест Лижечка отримав високу відзнаку, посвідчення та диплом “Почесний громадянин міста Чорткова”.

Не оминули нагороди й чортківських військовослужбовців: медалями «За службу в Україні» нагороджено Олега Касіяника та Олега Южду. Відзнаками від міського голови «За чесність і відвагу» нагороджено капітана Петра Крису, старшого солдата Ольгу Мацьків та інших.

Учні шкіл, які зайняли призові місця на обласних олімпіадах, а також їхні викладачі з відповідних дисциплін отримали разову річну стипендію на загальну суму 103 тис. грн.

Також грошовими нагородами відзначили кращі команди Третіх спортивних ігор Чорткова.

Концертна програма святкування 496 річниці нашого міста включала виступи місцевих талантів – дитячих творчих колективів художньої самодіяльності, навчальних закладів та закладів культури.

Увечері глядачів порадували своїм виходом на сцену українське об’єднання артистів «Маестро» (Олександр Педан, Фоззі та Діля із гурту «ТНМК», Дмитро Бабак, Ігор Грохоцький, Олександр Кривошапко та інші). Опісля на сцену вийшли хедлайнери свята – рок-гурт «Скай». 
А далі, майже до світання, молодь розважалась під музику українського гурту «Los Colorados».

Нагадаємо, що заходи, присвячені Дню міста розпочалися ще минулих вихідних. Саме тоді відбувалося футбольне свято «Вірні збірній» та Треті міські спортивні ігри.
У переддень свята апостолів Петра і Павла, 11 липня на молитовному сніданку у нашому місті посадили перші 42 дерева майбутнього парку Героїв Небесної Сотні та помолилися за мир та процвітання рідного міста.

Того ж дня у міській раді відбулася презентація виставки іконопису Заслуженого майстра народної творчості України Володимира Шерстія, приватної колекції Володимира Волосюка, картин художника Петра Захарова та фотовиставки «Чортків – минулий і сучасний».
А ввечері ніжні та проникливі поетеси Чорткова Ірина Брунда, Тетяна Яблонь, Аліна Добровольська, Раїса Обшарська, Любов Дороніна та Аліна Пастух прочитали свої вірші на поетичному вечорі «Ніжно про…».

Святкування 496 річниці надання Чорткову Магдебурзького права продовжиться і в суботу, 14 липня. 
Усіх зацікавлених чекатимуть у Парку культури і відпочинку ім. І. Франка, де відбудеться дизайнерський показ модельної студії «Monroi» та фестиваль сучасного та народного танцю «Танці об’єднують міста». 
Після 20:00 планується святкова дискотека.

 

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту