Чортків online

Як отримати міжнародні кошти для потреб ОСББ? Пояснює експерт Ігор Стефанів

У суботу, 9 лютого, у Чорткові із семінаром про новий проект ЄС «HOUSES» та діяльність Фонду енергоефективності побував регіональний координатор з досягнення Цілей сталого розвитку ПРООН у Тернопільській області Ігор Стефанів.
 
На зустріч попередньо були запрошені керівники ОСББ та ініціативні мешканці будинків, де ОСББ ще не створені.
 
Ігор Стефанів ознайомив присутніх із проектом ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES).
 
Основна мета Проекту – мобілізація співвласників житла в багатоквартирних будинках в Україні та підтримка їхньої мотивації до підвищення рівня енергоефективності власних будинків.
 
Бюджет цього проекту для України – 4 мільйони євро. Донором коштів є Європейський Союз. Експерт зазначив, що для початку, аби стати учасником проекту, треба зареєструвати своє ОСББ за адресою: http://www.houses.in.ua/registration/?fbclid=IwAR1YtQ4G1J9kajmbFNMupfHSW9-2b0ivNBWekTLAweD1hIe7_Avo79z1N-E.
 
За допомогою цього проекту  можна налагодити співпрацю з державним Фондом енергоефективності ОСББ мають можливість скористатися пакетами послуг «Легкий» та «Комплексний» (детальніше про пакети – нижче у зображеннях).
 
Налагодивши співпрацю з Фондом, можна отримати 80 % відшкодування за послуги енергоаудиту (енергоаудит – добровільне енергетичне обстеження, що проводиться за ініціативою споживача паливно-енергетичних ресурсів).
 
Здійснивши енергоаудит, можна у відсотках побачити, де саме відбувається втрата теплоресурсів (вікна, двері до під’їздів, дах тощо).
 
Міський голова Володимир Шматько зазначив, що решту необхідних коштів для проведення енергоаудиту – 20 % – профінансує міська рада.
 
Очільник міста подякував усім, хто долучився до зустрічі та вкотре нагадав, що рішенням міської ради затверджена Програма підтримки та стимулювання створення ефективних ОСББ у місті Чорткові на 2018-2020 роки. Відповідно до цієї Програми міська рада співфінансує проведення робіт із впровадженням заходів з енергоефективності на 50 відсотків. До того ж, до Програми нещодавно прийняли зміни – кожному новоутвореному ОСББ надається одноразова фінансова допомога. Розмір фінансової допомоги вирішує комісія, однак вона не повинна перевищувати 100 тис. грн.
 
Із головами ОСББ та ініціативними особами мер обговорив також питання вивезення сміття та водопостачання.
 
«Ми маємо рухатися до того, щоб договори на вивезення твердих побутових відходів укладали не власники квартир, а кожне ОСББ, – зазначив міський голова. – Лише тоді, коли приватний сектор перейде на індивідуальні баки, а багатоквартирні будинки на спільні баки тільки для мешканців, у місті буде порядок.
 
Що стосується водопостачання, то тут ми маємо велику проблему. На жаль, дуже багато води у Чорткові крадуть різними способами. Така проблема – не тільки у нашому місті. Тому Верховна Рада Україна прийняла Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», відповідно до якого кожна багатоповерхівка має бути оснащена загальнобудинковим лічильником водопостачання. Тобто різниця між показаннями будинкового лічильника і сумою показань квартирних лічильників буде пропорційно розподілена між усіма споживачами у багатоквартирному будинку.
 
Я знаю, що такий механізм не сподобається багатьом мешканцям багатоквартирних будинків. Але вирішення проблеми крадіжки води має бути знайдене.
 
Я дякую експерту Ігорю Стефаніву та усім, хто знайшов час і долучився до обговорення. Спільними кроками наведемо лад у будинках та рідному місті».
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту