Чортків online

Про аспекти управління ОСББ говорили у міській раді

11 квітня в сесійній залі Чортківської міської ради  регіональний координатор з досягнення Цілей сталого розвитку ПРООН у Тернопільській області Ігор Стефанів провів тренінг для голів ОСББ на тему «Концепція управління багатоквартирним будинком та поточна діяльність ОСББ».

 

ОСББ створюють власники багатоквартирного будинку для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію.

 

Відповідно до статті 4 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», насамперед об’єднання створюється для:

 

 

Таким чином, з моменту державної реєстрації ОСББ через свої органи управління має право розпочати повноцінне управління багатоквартирним будинком та реалізацію цілей, для яких його було створено.

 

За словами Ігоря Стефаніва, після створення ОСББ, в людей найчастіше виникає ряд питань:

 

Регіональний координатор підкреслив, що будинок перебуває в управлінні ОСББ вже з моменту його створення. Спеціально приймати рішення «про форму управління», чи добиватися спеціальної «передачі в управління» будинку немає потреби (хоча практикується).

Щодо управителя чи ЖЕКу, то Ігор Стефанів зазначив: «Основна робота ЖЕКу чи управителя – утримання будинку, яке не є ототожнене із управлінням, тому якщо вирішено припинити договірні відносини щодо утримання, це слід юридично оформити».

Представник ПРООН також розповів про перелік, розміри, строки та порядок сплати внесків. Він зауважив, що при створенні об’єднання співвласників багатоквартирних  будинків всіма коштами розпоряджаються самі мешканці. Кошторис приймається щорічно на загальних зборах жителів, де і вирішується, якою буде сума внесків.

Нагадуємо, із міського бюджету можна отримати співфінансування 50% від загальної суми вартості робіт згідно з кошторисом (проектом) на проведення енергозберігаючих заходів (заміну вікон та дверей та утеплення фасаду будинку) та 70% – на проведення ремонту покрівлі. Також цьогоріч до Дня міста буде проведено конкурс між ОСББ Чорткова на кращий благоустрій, переможець отримає грошову винагороду для витрат об’єднання.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту