Чортків online

15 травня – Всесвітній день захисту клімату

Щороку 15 травня у цілому світі відзначають Всесвітній день захисту клімату, мета якого – привернути увагу людства до проблеми його зміни, основною причиною якої вважають зростання викидів парникових газів внаслідок діяльності людини.  

Всі давно помітили як швидко змінюється клімат нашої планети, і, зазвичай, не в кращу сторону. Руйнівні урагани, масштабні цунамі, швидкісні торнадо, проливні дощі, тотальні засухи вже давно полонили всі куточки нашої Землі. Ми все частіше чуємо про аномально низькі чи високі температури в різних кліматичних поясах, танення льодовиків, глобальне потепління тощо.

Мало хто задумується, що збереження клімату Землі залежить від кожного жителя планети. Ми повинні замислитись та зрозуміти, що людство не має права використовувати навколишнє середовище для забруднення, бо для його  повного відновлення знадобляться століття. Якщо ми не розпочнемо активно діяти зараз, то вже незабаром наблизимось до тієї межі, коли глобальну зміну клімату зупинити буде вже неможливо і життя на Землі у майбутньому буде під загрозою.

Основною причиною зміни клімату є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється. Парникові гази, що утворюються внаслідок діяльності людини, викликають посилення парникового ефекту. Надмірна кількість газів, які утворюються в результаті діяльності ТЕЦ, транспорту, сільського господарства, промисловості, а також лісових пожеж, утримують сонячне тепло у нижніх шарах атмосфери, не даючи йому повертатись до космосу.

Все починається з малого, і захист цілої планети слід починати із заходів збереження навколишнього середовища свого міста та країни. Як же Чортків дбає про збереження клімату?

Нещодавно, на центральній площі міста, за ініціативи міської ради, пройшла акція «Велосипедом на роботу», яка мала на меті показати кожному, що пересуватися можна не лише автомобілем чи громадським транспортом. Велосипед корисний для вашого здоров’я і для довкілля. Головною ідеєю акції було не просто зібрати велосипедистів, а закликати кожного в теплу пору року використовувати велосипед як основний вид транспорту.

Для зручності людей, які таки люблять покрутити педалі у місті обладнано ряд велопарковок та велодоріжок.

Щоб мінімізувати токсичні викиди у навколишнє середовище, на очисних каналізаційних спорудах  Чорткова тривають реставраційні та відновлюючи роботи. Нагадаємо, очисні біологічні споруди у нашому місті не працювали з 1989 року. Це негативно позначилось на екології і погіршило стан довкілля в цілому.

Неефективне та неконтрольоване споживання електроенергії призводить до надмірного використання природних надр Землі. Небайдужі жителі нашої планети вже давно придумали як добувати електроенергію не шкодячи природі. Використання вітру та сонця для забезпечення енергією вже давно не новинка для людства.

Чортків також віднедавна приєднався до тих, хто вміє використовувати ресурси природи без шкоди для довкілля. На центральній площі міста встановлено сонячні батареї, які забезпечують електроенергією, так звані «розумні лавки», від яких кожен бажаючий може підзарядити свій мобільний телефон чи інший пристрій.  

Та скільки б заходів і новинок не впроваджувалося, все ж таки збереження довкілля залежить від почуття відповідальності кожного жителя планети. Ми можемо викидати сміття лише у контейнери, сортувати його, відмовитися від поліетиленових пакетів, слідкувати за використанням електроенергії вдома, за можливості менше їздити автомобілем чи громадським транспортом. Головне, пам’ятати, що майбутнє планети на 100% залежить від нашого ставлення до неї.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту