Чортків online
 
 
 

 

Представництво UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, презентує мобільний застосунок для жінок, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, або перебувають у групі ризику.
Додаток створено у співпраці з Міністерством Внутрішніх Справ України та Національною Поліцією за підтримки уряду Великої Британії.
Застосунок спрямований на полегшення отримання допомоги тією категорією жінок, які не мають можливості подзвонити у поліцію через фізичні особливості (наприклад, особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, відсутність коштів на рахунку тощо.
Мобільний застосунок надає можливість викликати поліцію через кнопку «SOS», без дзвінка на 102. У такому випадку спілкування телефоном з оператором можна уникнути, адже поліція приїде знаючи про специфіку випадку (домашнє насильство) за геолокацією або вказаною при реєстрації адресою.
Зовнішній інтерфейс замасковано під звичайний мобільний застосунок у телефоні жінки. Кнопка виклику поліції, корисна інформація та контакти інших служб допомоги у випадках домашнього або гендерно зумовленого насильства, доступні тільки у прихованому інтерфейсі, доступ до якого має лише власниця телефону.
Застосунок функціонує і доступний для завантаження як у Play Market, так і в App Store

До відома пільгових категорій осіб та осіб з інвалідністю (осіб з інвалідністю внаслідок війни, осіб потерпілих від Чорнобильської катастрофи І,ІІ категорії, учасники бойових дій, учасники війни, осіб з інвалідністю І,ІІ,ІІІ груп).

Управління соціального захисту та охорони здоров’я Чортківської міської ради повідомляє про можливість зареєструватись на ВЕБ-порталі Централізованого банку даних з проблем інвалідності для подальшої можливості замовлення квитків на проїзд залізничним транспортом за пільговими тарифами.

Для цього необхідно подати до управління (за адресою м.Чортків, вул. Шевченка,21,1-й поверх, ліве крило, кабінет №14) такі документи:

  • заява;
  • копію паспорта;
  • копію ідентифікаційного кода;
  • копія пільгового або пенсійного посвідчення;
  • копія довідки МСЕК для осіб з інвалідністю.

Український ветеранський фонд запрошує ветеранів та військовослужбовців пройти онлайн-опитування

 

Ветерани та ветеранки, чинні військовослужбовці та військовослужбовиці, Український ветеранський фонд запрошує вас  взяти участь в онлайн-опитуванні про ваші актуальні потреби та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання.

 

Які варіанти професійного розвитку ви б хотіли обрати у цивільному житті?

З якими викликами та перешкодами очікуєте при цьому зіткнутися?

Наскільки ефективні, на вашу думку, державні інституції, які мають сприяти професійному та кар’єрному розвитку ветеранів у цивільному житті, та що потрібно поліпшити у роботі таких інституцій?

 

Щоб долучитися до опитування, дайте відповіді на запитання в анкеті – https://veteranfund.com.ua/opytuvannia/

 

Опитування повністю анонімне.

 

Зазначимо, що Український ветеранський фонд систематично досліджує потреби ветеранів та ветеранок: у листопаді минулого року Фонд презентував результати онлайн-опитування «Портрет ветерана» (https://bit.ly/3U2kWsG), а в червні-липні аналізував потреби та перешкоди при працевлаштуванні ветеранів (https://bit.ly/41VbSb7).

 

Уся аналітика – https://bit.ly/3HchUKO.

📌У перший день Нового Року звітуємо у цифрах про роботу управління у 2023 році
📑Виплати з місцевого бюджету
• Пільги на оплату ЖКП реабілітованим та учасникам УОН УПА – 186,0 тис. грн.
• Компенсація послуг зв’язку пільговим категоріям населення – 64,9 тис.грн.
• Компенсація послуг перевезення пільговим категоріям населення – 2 631,2 тис.грн.
– залізничним транспортом – 70,0 тис.грн.
– автомобільним транспортом – 2 561,2 тис.грн.
• Загальний обсяг видатків на виплату адресної грошової допомоги жителям громади котрі опинились у складних життєвих обставинах з місцевого бюджету склали 2 999,9 тис. грн в т.ч. 531,1 тис.грн. на придбання продуктових наборів до свят.
• Виплата допомоги жителям громади котрі хворіють на рідкісні захворювання – 1 200 тис.грн.
• Підтримка військовослужбовців Чортківської громади – 1 594,2 тис.грн.
– в т.ч. допомога на лікування Захисникам, котрі отримали поранення – 1 513,9 тис.грн.
• Забезпечення пільгових категорій населення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування – 1 100 тис.грн.
📑Виплати з державного бюджету
• Підтримка осіб, що постраждали в наслідок аварії на ЧАЕС І-ІІ категорії – 1 592,2 тис. грн.
• Виплата державних допомог та компенсацій – 39,4 млн.грн.
📑Виплати з обласного бюджету
• Допомога членам сімей загиблих учасників АТО/ООС – 198,0 тис.грн.
☝️Крім того, працівниками управління було прийнято та опрацьовано понад 1 600 заяв від жителів громади з різних питань у сфері соціального захисту. Надано понад 5 000 усних консультацій.Складено понад 200 актів встановлення фактичного проживання осіб для отримання субсидій та пільг на оплату ЖКП.
 

У зв’язку із чисельними зверненнями жителів нашої громади, з метою покращення зворотного зв’язку, запрацювала рубрика ПитанняВідповідь, де Ви можете дізнатися відповіді на актуальні запитання сьогодення щодо законодавства з питань соціального захисту населення.

 

Переглянути першу інфографіку рубрики можна за посиланням:https://www.facebook.com/soc.zaxyst.chmr/posts/pfbid0Y7y2X5iQeSeb65abqJz5YjtzkkUyCmYwrPTXgaEonVmvSUmHZHyqA6kcmQRCxMLAl  

14 грудня з 11:00 до 16:00 у м. Чортків за адресою: вул. Франка, 1 (будинок культури). працюватиме мобільна бригада Благодійного фонду “Право на захист” зі збору даних на отримання фінансової допомоги переселенцям від УВКБ ООН. А саме, 3600 грн на місяць на особу з розрахунком на 3 місяці!

✍️Подати заявку можуть ВПО, які перемістились після 24.02.2022р, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання (зокрема, і з-за кордону) та має певні категорії вразливостей.

Наприклад:

📌родина, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з одним або кількома дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (55 років і старше);

📌родина, яку очолює одна/ кілька самотніх осіб похилого віку (55 років і старше) або особа похилого віку з однією чи кількома дітьми віком до 18 років;

📌родина з однією або кількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання тощо. з документальним підтвердженням) ;

📌прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (потрібне документальне підтвердження).

✅ Із собою потрібно мати оригінали наступних документів на кожного члена родини:

🔹 податковий номер;

🔹 національний паспорт або інші документи, що посвідчують особу;

🔹 довідка ВПО (за наявності);

🔹 банківська картка головного заявника (картки “єДопомога” не підходять!);

🔹 свідоцтво про народження дітей (за наявності);

🔹 документ, що посвідчує законну опіку над дитиною (за наявності);

🔹 посвідчення/медична довідка в разі інвалідності або хронічного захворювання (за наявності). Присутність усіх членів домогосподарства, які підпадають під критерії реєстрації обов’язкова! Не зможуть зареєструватися тільки ті родини, які вже отримували грошову допомогу у розмірі 2200 грн / особа / місяць від міжнародних організацій (у 2022–2023 роках)!

❓Маєте питання – пишіть нам у телеграм-канал https://t.me/IDPhelp.

🌐Детальна інформація щодо отримання грошової допомоги від УВКБ ООН через офіси БФ «Право на захист» на офіційному сайті https://r2p.org.ua/category/hroshova-dopomoha

⚡️Що робити, якщо окупанти заселились у ваше помешкання?

За таких обставин постраждалі мають право сповістити правоохоронні органи про факт захоплення, незважаючи на те, коли саме це відбулося.

▪️Про те, як діяти українцям у разі незаконного заселення в їхнє помешкання, роз’яснили у Центрі прав людини ZMINA.

▪️Потерпілий має подати заяву про злочин до Національної поліції або Служби безпеки України. В ній необхідно вказати свої особисті дані й за можливості додати до заяви зібрані документи або відомості про злочин. Це може бути така інформація:

• документи, які підтверджують право власності на житло (можна пред’являти як паперові, так і цифрові копії);

• загальне фото помешкання, речей або надати опис їх зовнішнього вигляду (розміри, колір тощо);

• відомі деталі правопорушення (коли та хто зайняв житло, скільки людей там наразі мешкає тощо);

• якщо свідком незаконного заселення виявився сам заявник, бажано надати інформацію щодо порушників (їхня зовнішність, приблизний вік, в чому вони були вдягнуті, імена чи позивні, їхній транспорт);

• за можливості записати та передати правоохоронцям контакти людей, які були свідками злочину.

Повідомити про злочин та подати заяву можна таким чином:

• Звернувшись до Нацполіції за номером 102 (цілодобово) або обравши найближче відділення поліції, адресу та контакти якого можна дізнатися на мапі за посиланням.

• Звернувшись до СБУ за номером: (044) 256-99-91 або на електронну пошту: callcenter@ssu.gov.ua.

❗️Важливо! Заяву про злочин можуть подати як самі потерпілі, так і їхні родичі, друзі, знайомі, а також ті, хто став свідком такого випадку.

📲Мінреінтеграції

Медичні послуги, які ВПО можуть безоплатно отримати у лікаря первинної ланки
В умовах воєнного стану внутрішні переселенці можуть звернутися за первинною медичною допомогою до будь-якої лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування. Про це нагадують на платформі Дія.Безбар’єрність.
Так, у лікаря первинної ланки ВПО можуть безоплатно отримати:
– динамічне спостереження за станом здоров’я;
– діагностику та лікування захворювань;
– базові тести й аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, рівень глюкози у крові, загальний аналіз холестерину, тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, COVID-19, тропонін);
– направлення до лікарів вузької спеціалізації або на обстеження;
– паліативну допомогу;
– паперові чи електронні рецепти від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету за програмою «Доступні ліки», а також інсулін (якщо це повторний рецепт);
– щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень.
▪️Для цього необов’язково мати підписану декларацію.
▪️Знайти адресу найближчої лікарні допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
ℹ️ Чому важливо юридично визнавати батьківство і як це зробити, якщо при народженні дитину записали за прізвищем матері.
👪 Часто батьки з різних причин вчасно не оформлюють батьківство щодо власної дитини. Сина чи доньку записують за прізвищем матері. Як наслідок – дитина позбавлена можливості отримувати визначені законом виплати та пільги, пов’язані зі статусом батька, зокрема й після його смерті.
❗Юридичні наслідки батьківства
🔹 обовʼязок батька утримувати дитину до повноліття (за певних обставин довше);
🔹 право дитини на соціальне забезпечення, якщо батько має спеціальний статус, пов’язаний з трудовою діяльністю (наприклад, батько є військовослужбовцем, поліцейським тощо);
🔹 право дитини на соціальне і пенсійне забезпечення у разі смерті чи загибелі батька, в тому числі й у разі загибелі батька, який є військовослужбовцем, що загинув під час виконання військового обов’язку;
🔹 право дитини на спадкування після смерті батька.
⚡ Якщо батьки дитини перебувають у шлюбі або ж батько визнав батьківство щодо дитини в добровільному порядку, процедура оформлення батьківства – проста і зрозуміла. У такому випадку не виникає потреби довго доводити в суді чи інших органах право на отримання усіх благ і пільг, з якими пов’язана реалізація сімейних, цивільних, соціальних, пенсійних і спадкових прав.
ℹ️ Однак на практиці бувають різні ситуації. Так, відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.
❗Згодом, коли виникає потреба встановити батьківство, може бути кілька способів розвʼязати це питання, усе залежить від обставин.
🔹 Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі, але чоловік визнає батьківство.
🔹 Якщо батьки дитини офіційно не одружені, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження жінкою дитини та за заявою матері й батька дитини. А походження дитини від батька – за заявою жінки та чоловіка. Таку заяву можна подавати як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.
❗Алгоритм дій
🔹Для цього треба звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) і подати спільну заяву про визнання батьківства та визначення прізвища, імені та по батькові дитини для внесення відомостей про батька дитини до Державного реєстру актів цивільного стану.
🔹 Окрім заяви, до органу ДРАЦС батьки подають паспорт громадянина України або паспорт громадянина іншої держави (у разі, якщо хтось із батьків є іноземцем).
❗Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі і чоловік не визнав батьківство.
🔹 У випадку, коли мати та батько дитини не перебувають у шлюбі й в добровільному порядку батько дитини не визнав батьківство, походження дитини від батька визначається за рішенням суду (стаття 125 Сімейного кодексу України). Такий порядок встановлення батьківства застосовують і тоді, коли батько помер чи загинув, зокрема на війні, не визнавши за життя свого батьківства щодо дитини.
❗Алгоритм дій
🔹Для юридичного оформлення батьківства в судовому порядку, матері дитини потрібно звернутися до суду з позовною заявою про визнання батьківства батьком дитини. Щоб довести батьківство після смерті батька, необхідно також звертатися із заявою до суду.
Юридичне оформлення батьківства невідкладно після народження дитини дає змогу і дитині, і її матері, а в окремих випадках – і батькові відразу користуватися усіма гарантованими благами та пільгами, які є юридичними наслідками визнаного батьківства, а також забезпечує невідкладну реалізацію і захист сімейних, цивільних, соціальних, пенсійних і спадкових прав.
Мінцифри запустили для жінок грантову підприємницьку програму «Початок»

Навчання орієнтоване як на досвідчених підприємиць, так і на початківців. Подати заявку на участь можна до 30 листопада за покликанням.

Програма покликана допомогти жінкам покращити бізнес-навички, а також запустити чи розвинути власну справу.

⚡️Українці за кордоном можуть здати ДНК для пошуку рідних, зниклих безвісти
Українці, які через збройну агресію рф вимушено перебувають у Європі, можуть здати зразки ДНК для пошуку своїх родичів, зниклих безвісти за особливих обставин. Про це повідомив очільник МВС Ігор Клименко.
Це стало можливим завдяки домовленостям Нацполіції та Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.
Наразі послуга доступна у Польщі та Німеччині. Зібрані зразки експерти передадуть українським слідчим для пошуку й ідентифікації зниклих безвісти.
▪️Графік забору біологічного матеріалу:
Польща:
• 28 листопада – Краків;
• 30 листопада – Варшава;
• 30 листопада – Познань.
Німеччина:
• 2 грудня – Берлін, Мюнхен;
• 3 грудня – Дрезден;
• 4 грудня – Франкфурт-на-Майні;
• 5 грудня – Дюссельдорф.
Записатися на здачу зразків ДНК можна за номером: +38 (068) 791-00-00.
📲Мінреінтеграції
На зображенні може бути: текст 
🪖 Якщо військовослужбовець вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я, він може оскаржити висновки ВЛК.
Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.
Зазвичай позитивний результат можна отримати вже на етапі перегляду у досудовому порядку, тож краще почати з нього.
Для цього необхідно:
☛ Написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК.
☛ Долучити до заяви/скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).
Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК необхідно або самостійно принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК.
Військово-лікарська комісія за результатом розгляду переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, саме він тепер і буде братися до уваги. У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК).
Якщо оскарження в досудовому порядку не принесло позитивного результату – позивач може звернутися до суду.
ℹ Слід зазначити, що суд не може скасувати рішення ВЛК за медичними показниками, адже це не входить в його компетенцію. Але суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК.
⚡️ Онлайн-платформи, які надають психологічну допомогу

В Україні функціонує досить багато онлайн-проєктів для підтримки ментального здоров’я. Про деякі з них розповіли в межах Всеукраїнської програми «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Онлайн-платформа «Розкажи мені»

Тут надають безоплатну психологічну допомогу. Якщо ви відчуваєте тривогу або близькі до депресії – залиште заявку за посиланням https://tellme.com.ua/ . З вами зв’яжеться спеціаліст.

Соціальний проєкт «Разом»

Фахівці проєкту надають безкоштовні онлайн-консультування для повнолітніх (загалом три консультації по 30 хвилин). Дізнатися більше можна тут https://razom.live/ .

Проєкт PsyHelpUA

Сюди можна звернутися, якщо у вас спостерігаються, зокрема, посттравматичний синдром, панічні атаки, тривожний стан тощо. Також фахівці можуть надати психологічну допомогу вашій дитині. Замовити сесію можна тут https://psyhelp.info/ .

Інтернет-платформа «Хаб стійкості»

«Хаб стійкості» створений, щоб надавати послуги психологічної підтримки та публікувати дієві поради. За цим посиланням https://resiliencehub.com.ua/ ви можете записатися на консультацію або поспілкуватися зі спеціалістом у режимі відеоконференції.

✅Відтепер вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності.
🔎 Як було раніше?
Лікар з початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність, і з цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку.
Вагітна могла продовжити працювати за бажанням, але кількість днів відпустки зменшувалася пропорційно до кількості днів, які вона працює. Крім того, зменшувався і розмір допомоги з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.
🔎 Як буде зараз?
Вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки.
Якщо жінка бажає почати відпустку з 30 тижня – додатково нічого робити буде не потрібно.
Якщо ж вагітна висловить бажання продовжувати працювати – під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності вона має подати заяву лікареві, який веде її вагітність, із зазначенням дати, з якої має бути сформований МВТН.
Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів.
🔗 Детальніше тут: https://bit.ly/3N3wXdt
Сьогодні перше Листопада, а одже настав час поділитися з вами щомісячною підбіркою цифр про роботу управління, які можуть привернути вашу увагу 😉
У жовтні ми :
▶️Призначили і виплатили державні допомоги на загальну суму 3,330 млн. грн.
▶️Призначили і передали відомості для виплати допомоги на загальну суму 2,705 млн. грн. вимушено переміщеним особам.
▶️Надали допомог з бюджету нашої громади жителям на суму 319 тис. грн.
▶️У жовтні працівниками управління було складено 72 акти встановлення фактичного проживання осіб, які звернулись до ПФУ із заявою для призначення субсидії або пільг на оплату ЖКП
🥰А також, уже традиційно привітали трьох увілярів, яким виповнилось 90 років.🥰

Українці, які постраждали внаслідок війни, можуть отримати допомогу в кожному обласному центрі. Аби дізнатися, куди можна звернутись, існує інтерактивна мапа Ukraine Services Advisor.

Особливо актуальною вона стала для внутрішньо переміщених осіб.

На мапі вказані центри як міжнародних, так і вітчизняних організацій.

За допомогою цього сайту також можна знайти потрібну організацію за адресою чи типом допомоги.

Крім того, вказані дані по кожній з організацій. Зокрема, точна адреса, години прийому, контактний номер телефону тощо.

З докладною інформацією можна ознайомитися за посиланням. Мапа доповнюється й актуалізується.

ОГОЛОШЕННЯ!

У четвер, 2 листопада 2023 року о 11:00 годині, представники Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України працюватимуть у Чортківській міській територіальній громаді, за адресою: місто Чортків, вулиця Івана Франка 1 (приміщеня будинку культури).

Збір інформації для реєстрації на отримання грошової допомоги відбудеться для таких категорій населення:

  • Особи з інвалідністю І, ІІ та ІІІ груп, набутою внаслідок війни (починаючи з 2014 року) (ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ ТА МІСЦЕВЕ НАСЕЛЕННЯ);
  • Особи з інвалідністю І та ІІ груп (ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ);
  • Сім’ї, які виховують дитину з інвалідністю (ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ);
  • Одинокі особи похилого віку 65+ (ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ);
  • Одинокі матері/батьки (ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ).

Громадянам для підтвердження категорій необхідно надати ОРИГІНАЛИ нижчезазначених документів:

  • Паспорт;
  • Ідентифікаційний код;
  • Довідка ВПО (за потреби) – з реєстрацією у Тернопільській області;
  • Для осіб з інвалідністю – документ, який підтверджує наявність інвалідності (довідка МСЕК або пенсійне посвідчення);
  • Для одиноких осіб похилого віку 65+ – документ, який підтверджує проживання одноосібно (довідка з громади);
  • Для одиноких матерів/батьків – документ, який підтверджує дану категорію;
  • Банківські реквізити (IBAN).

Контактні номери телефонів:
+380 (67) 105 12 88 ;  +380 (50) 020 67 90

 

Якщо людина потрапила в полон. Куди повідомляти? 
  
Інформацію щодо потрапляння особи в полон до ворога необхідно повідомляти виключно до компетентних державних органів, нагадує Національне інформаційне бюро (НІБ) при Мінреінтеграції.
  
Потрібно зібрати якомога більше інформації про обставини потрапляння людини у полон. В тому числі від її побратимів, свідків, рідних чи із соціальних мереж.
  
▪️Отримані дані слід одразу фіксувати, щоб повідомити до:
  
• НІБ на цілодобову гарячу лінію за номером 16-48 (для дзвінків з-за кордону +38 (044) 287-81-65) або через чат-боти у Telegram чи Viber. А також – написавши на електронну пошту: info@nib.gov.ua чи у месенджер на Facebook-сторінці або заповнивши онлайн-форму на сайті Бюро.
  
• Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Консультація за номером: 0 800 300 529.
  
• Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України, який функціонує при СБУ. Телефони гарячої лінії: (044) 321-11-21 та (098) 321-11-21. 
  
Також необхідно подати заяву до відділення Національної поліції.
  
Якщо ж підтвердження про перебування людини у полоні немає, але вона більше не виходить на зв’язок, потрібно звертатися до Національного інформаційного бюро. НІБ опрацює та внесе таку інформацію до відповідного реєстру.

В Україні функціонують численні організації й ініціативи, які ставлять перед собою завдання надавати юридичну допомогу дітям. Вони забезпечують права та захист наймолодших українців. Добірку таких організацій зібрала Українська мережа за права дитини.
 
Благодійний фонд «Голоси дітей»
Фахівці надають юридичну підтримку родинам з дітьми, які постраждали від війни.
Телефон гарячої лінії: 0 800 210 106.
 
Міжнародна благодійна організація «Партнерство “Кожній дитині”»
Консультують прийомні сім’ї, опікунів, патронатних батьків, а також вихованців інституційних закладів.
Телефон гарячої лінії: (050) 330-51-79.
 
Всеукраїнська громадська організація «Магнолія»
Спеціалізуються на пошуку зниклих безвісти дітей, а також допомагають шукати родичів дитини, яка залишилася сиротою.
Телефон гарячої лінії: 0 800 504 042.
 
Міжнародна благодійна організація «Благодійний фонд “СОС Дитячі Містечка”»
Допомагають одиноким матерям, родинам ВПО, прийомним сім’ям, дітям з інвалідністю й тим, хто постраждав від війни.
Телефон гарячої лінії: (095) 790-13-72.
 
Мережа центрів безоплатної правничої допомоги
Надають безоплатну консультацію родинам із низьким доходом і внутрішньо переміщеним особам.
Телефони гарячої лінії: 0 800 213 103 (у будні з 08:00 до 18:00), (067) 721-31-03 (Telegram).
 
Благодійний фонд «Право на захист»
Пропонують допомогу щодо питань внутрішнього переміщення та соціальних виплат.
Телефони гарячої лінії: (099) 507-50-90, (068) 507-50-90, (093) 507-50-90 (у будні з 09:00 до 18:00).
Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

ЗА 9 МІСЯЦІВ 2023 РОКУ ГРОМАДА ВИТРАТИЛА МАЙЖЕ 3,5 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ З БЮДЖЕТУ НА ВИКОНАННЯ МІСЬКИХ СОЦІАЛЬНИХ ПРОГРАМ

На сьогоднішній день чи не одне з пріоритетних завдань Чортківської міської ради є створення в громаді системи гарантій соціальної захищеності найбільш вразливих верств громадян. З цією метою здійснюється виділення коштів для фінансування міських соціальних програми

Зокрема, на виконання «Програми надання адресної грошової допомоги громадянам Чортківської міської територіальної громади», протягом січня-вересня 2023 року 369 жителів Чортківської громади отримали адресну грошову допомогу (переважна більшість – на лікування) на загальну суму в розмірі 1 млн 943 тис. гривень.

Для забезпечення безоплатного або пільгового відпуску лікарських засобів  для окремих груп населення, шляхом відшкодування їх вартості за рецептами лікарів та відповідно до діючої «Програми по забезпеченню безоплатного і пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп жителів Чортківської міської територіальної громади та за певними категоріями захворювань» профінансовано близько 500 безкоштовних рецептів на загальну суму 700 тис.грн.

Крім того, в період січня-вересня 2023 року 43 військовослужбовці-жителі Чортківської міської територіальної громади, які отримали поранення при виконанні обов’язку із захисту України одержали грошову допомогу на загальну суму в розмірі 775 тис.грн.

⚡️

⇒Корисні контакти та посилання для рідних військовослужбовців⇐


Міноборони України підготувало низку корисних контактів для рідних і близьких наших захисників. Скориставшись ними, вони зможуть отримати необхідну допомогу або інформацію.

▪️Уповноважений Верховної Ради України з прав людини:

• гаряча лінія: 0 800 501 720;
• сайт: ombudsman.gov.ua.

▪️Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими:

• сайт: koordshtab.gov.ua.

▪️Додаткова інформація щодо проходження військово-лікарських комісій (ВЛК) та алгоритм дій у разі поранення:

• сайт: turbota.mil.gov.ua.

▪️Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців:

• гаряча лінія: 0 800 332 720;
• сайт: www.pidtrymka.in.ua;
• телеграм: @pidtrymkainua.

⚡️Як звільненим з полону отримати ваучер на навчання?
Ваучер на навчання – це документ, який надає визначеним категоріям громадян право безоплатно пройти навчання у закладах освіти за затвердженим переліком професій і спеціальностей.
▪️Такі ваучери можуть отримати в тому числі звільнені з полону особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення свободи внаслідок збройної агресії проти України. Зазначимо, що цей факт встановлює відповідна Комісія, що працює при Мінреінтеграції.
▪️На підставі ваучера здійснюється перепідготовка за робітничою професією, підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра або магістра за іншою спеціальністю, спеціалізація чи підвищення кваліфікації.
▪️Наразі визначено 123 професії та спеціальності, за якими можна навчатися за ваучерами. Їх перелік наведений за посиланням. https://www.dcz.gov.ua/…/perelik-profesiy-specialnostey…
▪️Для отримання ваучера звільнені з полону можуть звернутися до центру зайнятості або ж подати онлайн-заявку на ваучер. З більш докладною інформацією можна ознайомитися за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/…/informaciya-dlya-osib-yaki…
Посилання для подачі онлайн-заявки: https://voucher.dcz.gov.ua/
⇒Для ветеранів розпочато виплати до Дня незалежності України, також готуються комплексні зміни в підходах до реалізації ветеранських політик
🔹Відповідно до внесених Верховною радою змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», щорічну разову виплату, яку раніше проводили до 5 травня, цьогоріч виплачуватимуть до Дня незалежності України». Яка процедура, хто і в якому розмірі зможе отримати такі кошти, розповідав директор Департаменту соціального захисту Мінветеранів Руслан Приходько у прямому включенні ефіру «Суспільного. Спротив».
🔹Руслан Приходько зазначив, що цю виплату отримають всі категорії ветеранів війни. А це: учасники бойових дій, особи з інвалідністю всіх груп, особи, які мають особливі заслуги перед батьківщиною, учасники війни. А також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. В цьому році перелічені категорії отримуватимуть відповідно призначені разові виплати.
💬«Порядок таких виплат передбачає три можливі варіанти. Перший – ветеранам війни, та членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць, які отримують пенсії, виплату до Дня незалежності нараховуватимуть автоматично і виплачуватимуть разом з пенсією. Другий – діючі військовослужбовці та працівники інших силових відомств сфери безпеки і оборони такі виплати одержать централізовано разом із грошовим забезпеченням. Всі органи військового управління до 1 серпня мали подати відповідні списки до ПФУ. Якщо така інформація не була подана до Пенсійного фонду, її ще можливо надати до 1 жовтня 2023 року»,¬ – пояснив механізм отримання цьогорічної разової виплати ветеранам посадовець.
🔹Також він роз’яснив і принципи формування розмірів згаданих виплат. Відповідно до чинного законодавства, з 2023-го їх порядок надання і розміри формує Уряд залежно від наявних асигнувань відповідної статті видатків держбюджету. Тобто, існували унормовані конкретні виплатні розміри, які не враховували ту обставину, має Держава під них ресурс, чи ні. Як наслідок, така виплата проводилася у розмірах, менших від передбачених Законом. Це призводило до масових звернень у суди, які зазвичай ставали на сторону заявників. Урядом врегульовано зазначену колізію таким чином, що розміри виплат визначені в межах коштів, які передбачені держбюджетом на ці видатки.
💬«Тому у 2023 році така виплата для осіб з інвалідністю внаслідок війни 1 групи становить 3100 гривень, для 2-ої групи – 2900, для 3-ої – 2700 гривень. Учасники бойових дій отримають 1 тис. гривень, особи з особливими заслугами перед батьківщиною – 3100 гривень, родини загиблих (померлих) Захисників і Захисниць – 650 гривень. А учасники війни отримають по 450 гривень», – уточнив Руслан Вікторович.
🔹Проте, враховуючи необхідність та доцільність такої виплати, є спільна позиція Уряду щодо бачення її формату в майбутньому. Як повідомив співрозмовник «Суспільного. Спротив», тут очікуються певні новації, зокрема і як частина глобальних змін у ветеранських політиках.
💬«Наразі ми розробляємо законопроєкт «Про основні засади ветеранської політики», отримуємо позиції щодо нього від наших партнерів – таких, як Мінсоцполітики тощо, які діляться своїм баченням у цій галузі. Гадаю, що до кінця року розробку цього закону завершимо і через урядову процедуру подаватимемо на розгляд Верховної ради. Логіка цього документу змінюватиме існуючі практики. Приміром, йдеться про ситуацію, коли ми не можемо забезпечити ветеранів, які справді потребують дороговартісного лікування, на що на що законодавчо не передбачено відповідних видатків, але водночас забезпечуємо незначні виплати для громадян, які суттєво не змінюють їхніх життєвих обставин, проте в загальному об’ємі становлять для бюджету дуже суттєве навантаження. Насправді кожна державна гривня повинна спрямовуватися на конкретну мету та на вирішення конкретних задач, під які виділяється», – розповів про роботу над якісними змінами підходів до реалізації ветеранських політик Руслан Приходько.
З серпня виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватись після 15 та 28 числа кожного місяця!!!
Отримали питання щодо того, чому ВПО не отримують виплати на проживання з 5-го числа, чи є затримка?
☝️ Відповідаємо: Затримки виплат немає. Річ у тім, що з серпня запроваджено два виплатних періоди (15 та 28 числа кожного місяця), замість трьох, як це було раніше (3, 13 та 23 числа).
Це означає, що Мінсоцполітики перераховує бюджетні кошти для виплати допомоги на проживання для ВПО після 15 і 28 числа щомісяця.
Відповідно, у серпні 2023 р. нарахування та виплата допомоги на проживання для ВПО переважній більшості внутрішньо переміщених осіб відбудеться після 15-го серпня.
28-го серпня відбудеться нарахування та виплата допомоги тим, кому вона призначена або донарахована вже після 15.08.23.
Сьогодні перше Серпня, а одже настав час поділитися з вами щомісячною підбіркою цифр про роботу управління, які можуть привернути вашу увагу 😉
У липні ми :
▶️Призначили і виплатили державні допомоги на загальну суму 3,198 млн. грн.
▶️Призначили і передали відомості для виплати допомоги на загальну суму 3,152 млн. грн. вимушено переміщеним особам.
▶️Надали допомог з бюджету нашої громади жителям на суму 265 тис. грн.
🥰А також, уже традиційно привітали шістьох увілярів, яким виповнилось 90 років.🥰
 
 

Уряд відтермінував нововведення про призначення допомоги ВПО на сімʼю

В середині липня Кабмін змінив правила щодо надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Згідно з цими змінами, за оформленням допомоги на проживання має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член сімʼї окремо. Ці нововведення мали набути чинності з 1 серпня 2023 року і стосувалися внутрішніх переселенців, які вперше звертаються за допомогою.
 
Але сьогодні Уряд відтермінував введення в дію цієї новації до 1 листопада 2023 року.

❗️Уряд змінив порядок виплат ВПО
Мінсоцполітики розробило низку нововведень, щоб зробити допомогу ВПО більш ефективною і сфокусувати її на тих, хто більше її потребує.
11 липня 2023 року Уряд прийняв відповідну Постанову № 332 щодо виплат на проживання внутрішнім переселенцям.
▪️Суть нововведень є такою:
1. Ті, кому допомогу вже призначено, отримуватимуть виплати до кінця січня 2024 року, тобто 6 місяців, починаючи з 1 серпня 2023 року.
2. Починаючи з 1 серпня 2023 року, новим отримувачам допомоги виплати призначаються на строк у 6 місяців.
3. Починаючи з 1 серпня 2023 року, виплати припиняються тим, хто:
– перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів поспіль;
– фактично повернулися до покинутого місця проживання;
– відбувають покарання у місцях позбавлення волі;
– були засуджені за злочини проти основ національної безпеки України.
4. Починаючи з 1 вересня 2023 року, право на виплати втрачають ті, хто в період після набуття чинності Постанови № 332:
– придбали транспортний засіб, якому менше 5 років;
– купили нерухомість на суму понад 100 тис. гривень;
– мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму більш ніж 100 тис. гривень;
– купили іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тис. гривень;
– мають у власності житло, що розташоване на територіях, на яких не ведуться бойові дії та які не є тимчасово окупованими.
5. Буде проведено верифікацію отримувачів виплат, за результатами якої певна частина ВПО може припинити отримувати виплати.
У п’ятницю,14 липня, 0 15:00 відбудеться перше засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Чортківської міської ради
Засідення відбудеться за адресою: місто Чортків , вулиця Шевченка 21 ( 6 кабінет приміщення Чортківської міської ради)
📌 Національна соціальна сервісна служба спільно з Центр демократії та верховенства права розробили зразки договорів , які стосуються провадження волонтерської діяльності. Перший стосується укладання договору між волонтером та організацією, яка залучає волонтерів до своєї діяльності (http://surl.li/ihhmm), інший – між організацією, що залучає волонтерів, та органом державної влади або місцевим самоврядуванням (http://surl.li/ihhms).
🔹 Ці зразки договорів були розроблені з метою спрощення комунікації та сприяння співпраці в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”. Цей проєкт реалізується Isar Ednannia у консорціумі з Ukrainian Center for Independent Political Research та Центром демократії та верховенства права (ЦДВП).
👉 Детальніше розповімо про це у нашій рубриці #питаннявідповіді
Що таке договір про волонтерську діяльність❓
✅ Це письмовий договір між волонтером та громадською чи благодійною організацією, іншою неприбутковою організацію або установою, що його залучає. За договором, волонтер зобов’язується, за завданням організації чи установи особисто безоплатно надавати волонтерську допомогу її отримувачам протягом визначеного в договорі строку. В свою чергу, організація чи установа забезпечує волонтеру необхідні умови для здійснення волонтерської діяльності.
Чи є обов’язковим підписання договору про волонтерську діяльність для всіх волонтерів в Україні❓
✅ На підставі Закону України “Про волонтерську діяльність”, особа може займатися волонтерством як згідно укладеного договору про провадження волонтерської діяльності з організацією або установою, так і без такого договору.
У яких випадках договір про провадження волонтерської діяльності обов’язково укладається у письмовій формі❓
✅ Договір обов’язково укладається у таких випадках:
🔹 за бажанням волонтера або його законного представника, якщо волонтер є особою віком від 14 до 18 років;
🔹 у разі надання волонтерської допомоги:
– для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру;
– Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам, органам державної влади під час дії особливого періоду, правових режимів надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії у Донецькій та Луганській областях.
Що має містити договір про провадження волонтерської діяльності❓
✅ Договір має містити: опис волонтерської діяльності (завдання);
період провадження волонтерської діяльності; права та обов’язки сторін;
відповідальність за заподіяння збитків;
умови розірвання договору; умови та порядок відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги.
Які переваги укладення договору між волонтером та організацією❓
✅ Цей документ підтверджує волонтерську діяльність і містить положення про права та обов’язки сторін. Крім того, визначає зобов’язання установи чи організації, що залучає волонтера, щодо забезпечення умов для здійснення волонтерської діяльності, гарантує захист і компенсацію витрат, а також регулює умови співпраці та інтереси сторін.
Сьогодні, 28 червня, працівники управління взяли участь у вебінарі “Особливості комунікації працівників і працівниць системи соціального захисту з вразливими верствами населення”, проведення якого відбулось у рамках проєкту “Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації внутрішньо переміщених осіб”, що реалізується Благодійною організацією “Благодійним фондом “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” за фінансування Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН).
🧩На вебінарі говорили про:
– Ефективна комунікація: поняття, характеристики, інструменти.
– Емпатія.
– Особливості комунікації з людьми старшого віку.
– Особливості комунікації з особами з інвалідністю.
– Особливості комунікації з особами з ментальними порушеннями.
– Особливості комунікації з одним з батьків, який/яка виховує дитину самостійно.
– Особливості комунікації з особами, які зазнали домашнього насильства.
– Особливості комунікації з особами, які зазнали домашнього насильства.
– Особливості комунікації з дітьми.
– Особливості комунікації з учасниками бойових дій.

 

 

Стартує програма міні-грантів для суб’єктів мікропідприємництва з числа внутрішньо переміщених осіб. Програма реалізовується в рамках проекту «EU4Business:Відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП в Україні». З умовами надання, метою,програмою та усіма деталями можна ознайомитись в Презентація_Міні гранти від GIZ.
Як отримати пільгове посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України
Посвідчення з написом «Посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України» є документом, що підтверджує відповідний статус і на основі нього надаються пільги і компенсації.
Для отримання посвідчення до управління надається заява та копії документів (з пред’явленням оригіналів):
– паспорта громадянина України;
– свідоцтва про смерть загиблого Захисника чи Захисниці України;
– документа, що підтверджує родинні зв’язки (свідоцтва про одруження, свідоцтво про народження);
– довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 413, (видає відповідне військове формування);
– витяг штатної військово-лікарської комісії відповідного військового формування про причинний зв’язок (видає відповідне військове формування).
-витяг про місце реєстрації заявника
– довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб)
Також необхідно надати одне фото заявника (3х4).
Рішення про встановлення статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, приймається органами соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання у місячний строк з дати подання документів.

До уваги внутрішньо переміщених осіб!

Із метою недопущення епідситуації й виникнення спалахів кору, в Україні стартує catch-up компанія  з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи усіх невак­цинованих дітей віком від 1 до 6 років й тих, хто пропустив щеплення.

Роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від вакцинації – ризикуєте здоров’ям та життям!

Бережіть себе та своїх близьких!

Генеральний штаб ЗС України затвердили Довідник із правами та обов’язками, а також алгоритмом дій війсковосложбовця у разі поранення чи травми. Довідник розроблено для військовослужбовців
Збройних Сил України, які отримали поранення, травми чи захворювання під час військової
служби.
У довіднику зібрано корисну інформацію:
– як отримати направлення на лікування, реабілітацію чи оздоровлення;
– на що важливо звернути увагу під час проходження лікування, військово-лікарської та медико-соціальної експертної комісії;
– які пільги та грошові виплати належать військовослужбовцю;
– які документи потрібно отримати і до кого за ними звертатись.
У довіднику зібрано найбільш поширені запитання серед військовослужбовців, які отримали
поранення/травму чи захворіли під час виконання службових обов’язків. У випадку запитань, які
не передбачені даним Довідником, будь ласка, телефонуйте на номер гарячої лінії Міністерства
оборони України 0 800 500 442
 
 
⚡️В Україні стартує програма грантів для малих та середніх жіночих та сімейних підприємств
Малі та середні сімейні й жіночі підприємства мають шанс отримати гранти на розвиток бізнесу через програму USAID «Конкурентоспроможна економіка України».
▪️Який розмір грантів?
У межах ініціативи планується надання грантів у розмірі від 10 тис. до 35 тис. доларів США.
▪️На які цілі надаватиметься грантова підтримка?
Грантову підтримку може бути надано на такі напрями:
• релокація бізнесу,
• відкриття нового напряму бізнесу,
• масштабування бізнесу на території України,
• вихід на міжнародні ринки.
▪️Хто може подати заявки на участь у грантовому відборі?
До участі у грантовому відборі допускатимуться лише грантові заявки від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які відповідним чином зареєстровані згідно із законодавством.
❗️Увага. Під час конкурсу не розглядатимуться грантові заявки від бізнесів, основна діяльність яких передбачає перепродаж товарів і послуг.
▪️Як взяти участь?
Процес подання заявок відбуватиметься в один етап. Заявники повинні подати заповнену грантову заявку ( https://docs.google.com/…/1UD5ZI76P1Ih1MSKzY29WpKp…/edit ) та деталізований бюджет гранту ( https://docs.google.com/…/1pQWbTPOtDvm2aOVxU0Z1…/edit…? ). Інструкції щодо заповнення заявки та шаблони доступні у форматі Word за цим посиланням https://drive.google.com/…/1_JnL3Q4iZ7DTkhyaKh2Yiaen1OK… .
▪️Термін подачі заявок?
Заявки на участь у програмі можна подати до 24 липня 2023 року.
Більше інформації про заявку, необхідні документи та критерії відбору – за посиланням https://chemonics.submittable.com/submit/260666/2023-033 .
❗️ Міністерство юстиції України запустило інформаційну кампанію щодо системи надання безоплатної правової допомоги для постраждалих від сексуального насильства під час війни та домашнього насильства.
Розголос важливий – це спонукає інших звертатися
по допомогу!
☝️ Якщо ви або ваші близькі та друзі потребують такої допомоги, звертайтесь за телефоном Гарячої лінії 📲 0 800 213 103
 
єВідновлення: що робити, якщо у Дії не відображається ваше житло?

Завдяки державній програмі єВідновлення українці можуть отримати кошти на ремонт пошкодженої внаслідок війни домівки. Втім, у деяких громадян їхнє житло на порталі не відображається. Це унеможливлює подачу заяви. Що робити у такому випадку, пояснили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

▪️Перший спосіб. Звернутися до державного реєстратора при органі місцевого самоврядування у вашій громаді. Він внесе дані в реєстр. За їх відсутності в реєстрі чи архівах направить запит до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) для підтвердження права власності.

▪️Другий спосіб. Якщо право на нерухоме майно виникло до 2013 року, подати заяву на його державну реєстрацію також можна у Дії. Для цього на порталі необхідно обрати послугу «Державна реєстрація прав на нерухоме майно» і «Подати заяву».

Докладніше про документи, які потрібно зібрати, та алгоритм дій для подачі заяви роз’яснено за посиланням.

 

Безкоштовні навчання для дорослих та дітей від Освітнього Хабу Тернопільщини! 🤩📚 ➡️ Напрямки: ✅ англійська мова, ✅ українська мова, ✅ вибір професії👷‍♀️👮‍♂️, ✅ гнучкі навички (тайм-менеджмент, ораторське мистецтво, комунікація, емоційний інтелект, аналітичне мислення), ✅ проектний менеджмент📈, ✅ методики виховання дітей 🧑‍🦰🧑‍🦱 та багато іншого! Більшість заходів відбуваються онлайн!📱💻 Детальніше в Телеграм-каналі👉🏼https://t.me/osvitniyhubternopil

 
У вівторок, 16 травня, о 14:30 відбудеться зустріч інціативної групи щодо утворення Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Чортківської міської ради. Запрошуємо бажаючих прийняти участь.
Зустріч відбудеться в Чортківській міській раді за адресою: місто Чортків, вулиця Шевченка 21.

❗️ Робота управління у цифрах КВІТЕНЬ 2023 ❗️
У квітні ми:
✅ Призначили і виплатили державні допомоги на загальну суму 3 455 млн. грн.
✅Призначили і передали відомості для виплати допомоги на загальну суму 3 353 млн. грн. вимушено переміщеним особам.
✅Надали допомог з бюджету нашої громади на 70 тис. грн.
🥰І найприємніше!🥰
✅Привітали п’ятьох жителів громади з нагоди їх довголіття( 90 річчям).Зичимо їм доброго здоров’я та мирного неба
 
 ⚠️До уваги вимушених переселенців, які проживають у Чортківській громаді (м.Чортків, села Біла, Бичківці, Горішня Вигнанка, Переходи, Пастуше, Росохач, Скородинці)⚠️

🗓️04 травня 2023 р у м. Чортків за адресою вул. Івана Франка, 1 (Будинок культури) з 11:00 – 16:00 працюватиме мобільна бригада Благодійного фонду “Право на захист” зі збору даних на отримання фінансової допомоги переселенцям від УВКБ ООН. А саме, 2220 грн на місяць на особу з розрахунком на 3 місяці!

✍️Подати заявку можуть ВПО, які перемістились після 24.02.2022р, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання (зокрема, і з-за кордону) та має певні категорії вразливостей. Наприклад:

📌родина, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з одним або кількома дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (55 років і старше);
📌родина, яку очолює одна/ кілька самотніх осіб похилого віку (55 років і старше) або особа похилого віку з однією чи кількома дітьми віком до 18 років;
📌родина з однією або кількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання тощо. з документальним підтвердженням) ;
📌прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (потрібне документальне підтвердження).

Не зможуть зареєструватися тільки ті родини, що вже отримували грошову допомогу від міжнародних організацій!!!

❓Маєте питання – пишіть нам у телеграм-канал https://t.me/IDPhelp.
🌐Детальна інформація щодо отримання грошової допомоги від УВКБ ООН через офіси БФ «Право на захист» на офіційному сайті https://r2p.org.ua/rozshyreno-kryteriyi-lyudej-shho-mozhut-otrymaty-dopomogu-vid-uvkb-oon/

Робота управління у цифрах БЕРЕЗЕНЬ 2023 У березні ми: *Призначили і виплатили державні допомоги на загальну суму 3 414 млн. грн. *Призначили і передали відомості для виплати допомоги на загальну суму 3 370 млн. грн. вимушено переміщеним особам. *Надали допомог з бюджету нашої громади на 523 000 тис. грн. І найприємніше! *Привітали шістьох жителів громади з нагоди їх довголіття( 90 річчям). Зичимо їм доброго здоров’я

 
Як отримати довідку про перебування військовослужбовця у полоні?

▪️Ця довідка входить до переліку обов’язкових документів (щодо військовослужбовців), які подаються до Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.
▪️У разі встановлення такого факту особа та/або члени її сім’ї можуть отримати державну допомогу у розмірі 100 000 гривень.
▪️Порядок отримання довідки затверджено постановою КМУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/55-2023-%D0%BF#Text
Нагадуємо, що у “Telegram” створено канал для людей, котрі через війну залишили свій дім та знайшли свій прихисток в Чортківській громаді (м.Чортків, с.Біла, с.Бичківці, с.Горішня Вигнанка, с.Переходи, с.Пастуше, с.Росохач, с.Скородинці). Приєднатись можна за посиланям https://t.me/+pSaDyQEvkQA4ODZi , або за допомогою QR-коду.

Допомога малозабезпеченим: які доходи враховуються при розрахунку розміру допомоги?

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям – це щомісячна допомога, яка надається у грошовій формі, розмір якої залежить від доходів сім’ї, і є різницею між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. 

Сам середньомісячний сукупний дохід обчислюється з урахуванням таких видів доходів:

  • заробітна плата в розмірі, що залишається після сплати податку на доходи фізичних осіб;
  • грошове забезпечення військовослужбовців;
  • пенсія, щомісячне довічне грошове утримання суддів у відставці;
  • стипендія, в тому числі з сумою її індексації, нарахованої відповідно до закону (крім соціальної стипендії, яка надається дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам із їх числа);
  • соціальні виплати, в тому числі пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу;
  • допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування;
  • грошові перекази, отримані з-за кордону;
  • дивіденди від цінних паперів;
  • інші доходи, відомості про які отримано від ДПС і Пенсійного фонду України, а також доходи, які задекларовано особою.

Ще раз наголошуємо, що право сім’ї на цей вид допомоги залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.

ДО УВАГИ ОТРИМУВАЧІВ СОЦІАЛЬНИХ ПІЛЬГ ТА ДОПОМОГ

Постановою Уряду № 1320 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо призначення окремих видів державної допомоги та соціальних стипендій», прийнятою 15 листопада цього року, спрощується порядок призначення окремих видів державної допомоги та удосконалюється порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сімʼї для всіх видів державної соціальної допомоги.

Так, для розрахунку щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, затверджений постановою КМУ від 02.08.2000 № 1192, враховувати середньомісячний сукупний дохід сім’ї – обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів сім’ї, одержаний ними впродовж шести місяців (шість становитимуть два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги на догляд).

Також забезпечено надання громадянам Республіки Польща, які перебувають на території України державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Кілька змін впроваджено Урядом і для врегулювання питання розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Зокрема:

1) скасовано застосування „умовного доходу” для учнів професійно-технічних закладів освіти та студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти, які не досягли 18-річного віку;

2) враховуватимуться лише фактично отримані доходи для осіб, які перебували у складних життєвих обставинах внаслідок тривалої хвороби; осіб, які працевлаштувались або забезпечили себе роботою самостійно протягом періоду отримання допомоги на дітей одиноким матерям або державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям; осіб які досягли пенсійного віку, проте не набули права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу;

3) враховуватимуться 0,5 розміру мінімальної заробітної плати станом на кінець періоду, за який враховуються доходи – для працездатних працюючих/непрацюючих осіб, які не мали доходів, доходи яких були меншими за 0,5 розміру мінімальної заробітної плати протягом періоду, за який враховуються доходи.

4) При визначенні права на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та державної допомоги на дітей одиноким матерям не враховуватиметься друге житло, яке належить членам сім’ї та знаходиться на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), або житло, яке зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок пошкодження та знищення після бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, а також житла, яке належить на правах спільної сумісної або часткової власності; житла, на яке оформлено право на спадщину, за умови, що жодне із житлових приміщень, яке перебуває у власності, в тому числі на яке оформлено право на спадщину, не здається в оренду. Це має бути підтверджено актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи.

5) У разі звернення за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям  державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям особою, яка навчається за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та перебуває на повному державному утриманні, відповідна допомога призначатиметься їй на осіб, які входять до складу сім’ї. При цьому така особа до складу сім’ї не включатиметься.

Також змінилися правила виплат державної соціальної допомоги та пільг. Зокрема,  Змінами до постанови Уряду від 7 березня 2022 р. № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану» передбачено, що:                           

   1) строк виплати допомог і пільг продовжуватиметься лише особам, які проживають на території територіальних громад, віднесених до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) (далі – Перелік);                                                                             

  2) особам, які не проживають на території територіальних громад, внесених до Переліку, строк виплати державної соціальної допомоги та пільг продовжується до 31 грудня 2022 р. (включно);                               

  3) у разі виключення територіальної громади із Переліку державна соціальна допомога та пільги продовжуватимуть виплачуватися протягом місяця, в якому територіальну громаду виключено з Переліку, та протягом наступного місяця після її виключення;                                 

4) надано можливість подання заяви з необхідними документами та/або відомостями для проведення перерахунку державної соціальної допомоги, яка виплачується у період воєнного стану.

Також постановою Уряду поновлюються норми постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 р. № 264 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги» (а саме: підпункт 2 пункту 1 цієї постанови – строк звернення за призначенням державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, продовжується на період карантину та один місяць після дати його відміни).

Призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”.

Кожна сім’я, у якої народилася дитина, має право на отримання одноразової

 натуральної допомоги “пакунок малюка”.

Сім’ї,  в яких народилася дитина, мають право на отримання набору необхідних речей для новонародженої дитини. Також батьки, які не отримали одноразову натуральну допомогу “пакунок малюка”, мають змогу отримати грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” за їх бажанням.

Батьки, у яких народилася дитина мають право вибору між одноразовою натуральною допомогою “пакунок малюка” та грошовою компенсацією вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”.

Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини. 

Рішення про призначення компенсації приймається структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій/районних військових адміністрацій, виконавчим органом міської ради на підставі заяви одного з батьків, у яких народилася дитина, а в разі їх відсутності — патронатних вихователів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів новонародженої дитини, поданої особисто за місцем проживання/перебування/звернення отримувача. 

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”. 

 Станом на 01.11.2022 вартість одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” становить 6603,00грн.

На період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення або скасування, перерахування грошової компенсації отримувачам може здійснюватися на будь-який рахунок, відкритий в акціонерному товаристві комерційний банк “ПриватБанк”, у разі неможливості відкриття поточного рахунка із спеціальним режимом використання.  Отримувач може використовувати призначену грошову компенсацію на придбання будь-яких товарів у будь-яких закладах торгівлі. 

Від початку року призначено  і зараховано для виплати  грошової компенсації вартості натуральної допомоги “пакунок малюка” 114 одержувачам на суму 738135.00 грн.

Роз’яснюємо громадянам, які безкоштовно розмістили у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб та виявили бажання оформити компенсацію витрат за їх тимчасове розміщення – АЛГОРИТМ ДІЙ:

Крок 1. Власники житла, що розмістили переселенців, зобов’язані не пізніше наступного робочого дня з дня розміщення ВПО подати письмове повідомлення за встановленою формою та копії документів до управлння соціального захисту та охорони здоров”я  за адресою м.Чортків вул.Шевченка, 21

паспорт громадянина України – власника житлового приміщення; паспорт  внутрішньо переміщеної особи, яку прихистили;

  • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (код);
  • довідку про взяття на облік ВПО;
  • документи, що підтверджують право власності або право на користування житловим приміщенням (за потреби – договори оренди (найму) житла державної або комунальної власності, свідоцтва про право на спадщину за заповітом/законом).
  • документ, що підтверджує повноваження на представництво інтересів власників житла.

Крок 2. Із 1 по 5 число кожного місяця власники житлового приміщення подають до департаменту заяву встановленого зразка із зазначенням даних про переміщених осіб та кількісті днів, протягом яких вони проживали.

Разом із заявою власники житла надають:

  • документи, які посвідчують їх особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • реквізити банківського рахунку для перерахування суми компенсації (при першому зверненні чи у разі зміни рахунка).

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ! З 01.10.2022 оновлено перелік осіб, за яких нараховується компенсація, а саме:

  • які перемістилися з тимчасово окупованої території АР Крим і м. Севастополя;
  • які перемістилися з території територіальних громад, які розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації;
  • житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження.

 

Наголошуємо на відповідальності за подання достовірних відомостей, які впливають на право отримання компенсації, в тому числі щодо факту розміщення та проживання ВПО та своєчасного повідомлення про зміни обставин (про припинення розміщення).

Роз’яснення з цих питань за телефонами: 2-38-33.

До відома, за вересень компенсацію призначено 128 власникам житла за розміщення  ВПО, за серпень – 113 власникам житла за розміщення  ВПО, за липень – 186 власникам житла за розміщення 453 ВПО.

«Запитували – відповідаємо»

         Питання: Як буде проводитися виплата пільг на житлово-комунальні послуги з 1 січня 2023 року?

Відповідь: постановою КМУ від 16 вересня 2022 року № 1041 визначені зміни щодо порядку надання пільг на оплату  житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Так, уже з жовтня поточного року пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу виплачує Пенсійний фонд України.

До 01 січня 2023 року пільги надаються у грошовій безготівковій або готівковій формі, далі – виключно у грошовій готівковій формі.

Питання: Отримую пільги в грошовій безготівковій формі, на який рахунок будуть перераховувати кошти на виплату пільг з 1 січня 2023 року?

Відповідь: із 1 січня 2023 року виплата пільг  буде проводитись Пенсійним фондом України шляхом перерахування коштів на:

– пенсійні рахунки осіб, які одержують пенсію, в уповноважених банках або через відділення організації, що здійснює виплату та доставку пенсії та грошової допомоги;

– поточні рахунки осіб, які не одержують пенсію, відкриті в АТ «Ощадбанк» за зверненням органів Пенсійного фонду України без отримання від одержувачів заяв про виплату пільги з відкриттям рахунка в банку, про що органи Пенсійного фонду України інформують пільговиків (у паперовій формі або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України). При цьому виплата пільг здійснюється після укладення пільговиками договору банківського рахунка з АТ «Ощадбанк».

 Додатково повідомляємо, що починаючи з 1 грудня 2022 року з питань нарахування та виплати пільг необхідно звертатися до органів Пенсійного фонду України.

Управління соціального захисту та охорони здоров”я інформує, що 27.10.2022 на комісії з  розгляду питань щодо надання адресної грошової допомоги 25-ти  громадянам Чортківської територіальної громади  виділено 101500 гривень.

  Управління соціального захисту та охорони здоров’я Чортківської міської ради повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 №1041 було внесено зміни в умови надання житлових субсидій 

на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, а саме:

– надано право на отримання субсидії домогосподарствам, у складі яких є особи, що перебувають за кордоном понад 60 днів протягом періоду дії воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення чи скасування;

– при визначенні права на субсидію особам, які мають у власності більше ніж одне житлове приміщення не враховується житло, яке знищене/непридатне для проживання внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, або з інших причин, за наявності відповідної інформації у державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування такого факту знищення/пошкодження житлового приміщення;

– для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану в Україні, зареєструвалися в Державній службі зайнятості, з виплатою допомоги по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії не враховується сума отриманої заробітної плати. В такому разі буде враховуватися лише розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії.

Зазначені зміни застосовуються з 23.09.2022.

 

 

На засіданні комісії з питань підтримки осіб Чортківської міської територіальної громади, які страждають на рідкісні захворювання, 12-ом жителям  виділено кошти в сумі  85 тис.гривень

 

Уряд постановою №1094 вніс зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб. Асоціація міст України пояснює основні зміни Порядку:

  1. Обмежено перелік осіб, за яких можна отримати компенсацію

Починаючи з жовтня компенсацію можна отримати за розміщення ВПО:

– які перемістилися з Криму чи Севастополя, або громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

– житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження;

– з громад Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Київської областей, м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, які переселились у вересні (за цих громадян компенсація виплатиться тільки за вересень; умовою виплати є подача відповідних документів до 5 жовтня).

  1. Товариство Червоного Хреста України визначено органом, який буде здійснювати компенсацію за розміщення ВПО нарівні з держбюджетом

Персональні дані особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, передаються Товариству Червоного Хреста України для здійснення компенсації за його рахунок.

  1. Розмір компенсації за розміщення ВПО збільшено вдвічі

У період з 1 жовтня 2022 р. по 31 березня 2023 р. сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день.

Компенсація особам, що розмістили ВПО, виплачується за рахунок коштів державного бюджету, коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, іноземних держав та міжнародних організацій у вигляді благодійної, гуманітарної та матеріальної допомоги, а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та громадських об’єднань, інших не заборонених законодавством джерел.

 

                                        Інформує соціальний захист.     

           З метою створення в громаді системи гарантій соціальної захищеності найбільш вразливих верст населення за підтримки міського голови та депутатського корпусу Чортківської міської територіальної громади,  за 9 місяців поточного року  Управлінням соціального захисту та охорони здоров”я  надано адресну допомогу 275-ти жителям громади на загальну суму 1157,0 тис.грн. крім того 13-ти жителям, які страждають на рідкісні захворювання надано допомогу на загальну суму 657,5 тис.грн.,  980- ть жителів скористались безкоштовними рецептами, вартість яких становить 976,0 тис.грн. 48-ми жителям м.Чорткова, житло яких пошкоджено внаслідок збройної агресії російської федерації у  2022 році надано допомоги на загальну суму 1237,3 тис.грн., 30-ти жителям громади які надають соціальні послуги  на непрофесійній основі  виплачено компенсації на загальну суму 560,0 тис.грн., 5-ом хворим хронічною  нирковою недостатністю відшкодовано вартість проїзду  на загальну суму 50,3 тис.грн. На  фінансування видатків на компенсаційні   виплати  за пільговий проїзд окремих категорій громадян витрачено 1150 тис.грн. Пільговим проїздом скористалися 1538 жителів громади.

 

 

 

Керівникам підпримств та установам комунальної  власності!

16 вересня 2022року Кабінету Міністрів України прийнято постанову  № 1045  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1045-2022-%D0%BF#Text у якій внесено зміни 

щодо Порядку та умов надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану.

Право на компенсацію надано приватним закладам, які безоплатно розмістили внутрішньо переміщених осіб.

 

 

 

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту