Чортків online

Чортків відзначив своє 495 – річчя

У день Верховних апостолів Петра і Павла вже традиційно місто Чортків відзначає свій День народження. Цьогоріч святкування 495-річниці відбулись протягом кількох днів. 

Програма свята була насичена як спортивними так і культурними й видовищними заходами. Жителі та гості міста мали змогу не лише спостерігати, а й брати безпосередню участь у різних видах спортивних змагань, помилуватись вечірнім Чортковом під час екскурсіі, провести дозвілля у замку Гольських та ін. 

Однак, безперечно, головне святкування відбулось 12 липня. Святкове богослужіння у Катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла УГКЦ очолив архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівської УГКЦ Василій Семенюк, який щиро привітав чисельну парафіяльну спільноту й усіх жителів та гостей міста з подвійним святом — Петра і Павла та Днем міста та побажав заступництва Верховних апостолів усім християнам Чорткова. 
На Літургії були присутні керівництво міської, районної влади, чисельна громада міста.

Водночас, на цетральній площі Героїв Євромайдану демонструвалась виставка раритетних ретроавтомобілів та виставка автомобілів марки «Тойота». Цікавими і видовищними були турнір з вуличного баскетболу, виступ та дефіле Тернопільського військового духового оркестру, флеш-моб «Місто моєї мрії». 

Насиченою концертною програмою, яскравими й щедрими ярмарками та численними атракціонами зустрів жителів та гостей міста парк культури та відпочинку ім. І. Франка.
Святкове дійство поблагословив Преосвященний Владика Димитрій (Григорак) єпископ Бучацький.

Хвилиною мовчання вшанували присутні загиблих під час революції на Майдані Незалежності, усіх, хто поклав своє життя на вівтар перемоги — Лесю Герас, Дениса Громового, Романа Ільяшенка. Руслана Коцюка, Романа Рущака, Ігора Штуника. 
Згадали про наших воїнів, які нині захищають нас на передовій. 

З привітанням до громади Чорткова й численних гостей звернувся міський голова Володимир Шматько, який, зокрема, сказав: “ Я щиро дякую усім вам, дорогі мої люди за те, що ми є спільною громадою, за те, що ми разом творимо сьогодення Чорткова. Ви бачите як Чортків продовжує розвиватись. Я вдячний за спільну працю своїй команді, усьому депутатському корпусу. У нас не має протирічь, є лише єдина мета — зробити наше місто кращим. Я дякую керівництву області: голові облдержадміністрації Степану Барні, голові обласної ради Віктору Овчаруку, які допомагають Чорткову втілити наші мрії в реальність. Я вдячний усім депутатам обласної ради і особисто Любомиру Білику, Василю Вислоцькому, Володимиру Заліщуку, Андрію Богушу, Василю Градовому.
Сьогодні на нашому святі є багато гостей і це говорить про те, що є підтримка нашому місту і ми маємо шанс на добре майбутнє. 
Я вірю, що свій 500- річний ювілей наше місто відзначатиме на державному рівні. Я мрію, що до нашого ювілею усі військовослужбовці повернуться додому живими і неушкодженими і в Чорткові розпочнеться справжній розвиток. 
Я прошу вас у спільній молитві і спільними зусиллями допомогти наших військовослужбовцям завершити війну, подолати російську імперію. 
Щиро дякую усім вам за те, що підтримуєте, підказуєте і за те, що сьогодні ви є на цьому святі. 
Запевняю вас, що ніколи не зраджу своє місто, свою країну і в своїх намірах, своїй роботі завжди буду вірний Чорткову й Україні!”

Святкового настрою додали вітання й подарунки від поважних і шанованих гостей свята. Зокрема, голова обласної ради Віктор Овчарук вручив міському голові Володимиру Шматьку ключі від новенького, комфортабельного шкільного автобуса. Це стало можливим завдяки ініціативі Володимира Петровичу, підтримці голови облдержадміністрації Степана Барни, депутатів рад усіх рівнів і особисто Любомира Білика. Відтепер цей вкрай необхідний для міста транспорт, що придбано на умовах співфінансування 70% – кошти державного бюджету (1 млн. 170 тис. грн.), 30% ( 510 тис. грн.) – кошти міського бюджету, буде довозити до навчальних закладів школярів і педагогів Чорткова.

До привітань долучились: міські голови Камянець-Подільського Михайло Сімашкевич, Славути. Хмельницької області Василь Сидор, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Павло Овад, почесний консул Федеративної Республіки Німеччина в Чернівцях Олександр Шламп, тимчасово виконуючий обов’язки командира 44-ї окремої артилерійської бригади, підполковник Олександр Машковський, голова Чортківської райдержадміністрації Михайло Сташків та ін.

У відеоролику, відзнятому під час перебування представників міської влади на Сході України з метою надання волонтерської допомоги захисникам нашого краю, гості та жителі міста з особливою шаною слухали вітання з Днем народження Чорткова від військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО, уродженців Чорткова та Чортківського району.
Приєднався до привітань і присутній на святі народний Герой України, боєць 5-го батальйону Української добровольчої армії Андрій Нагірний.

З нагоди відзначення 495-річчя Чорткова за багаторічну сумлінну працю на користь територіальної громади міста викладач – методист вищої категорії Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. О. Барвінського Ігор Андріїшин та тренер з легкої атлетики Чортківської районної комунальної спортивно-юнацької школи Валерій Большаков удостоїні відзнаки “Почесний громадянин міста”. 

За високий професіоналізм, активну депутатську діяльність та з нагоди 495-річчя Чорткова та 25-річчя Асоціації міст України голова Асоціації міст України, Київський міський голова Володимир Кличко відзначив грамотами міського голову Володимира Шматька, депутатів міської ради Любомира Махомета та Олександра Федорейка.

Відзнаками голови облдержадміністрації, обласної та міської рад нагороджено кращих працівників міської ради, комунальних підприємств, активних громадян міста й безкорисливих людей, які надали допомогу у проведенні заходів до Дня міста Чорткова.

Свята тривало під музичний і хореографічний акомпонемент митців сценічної творчості. Для жителів і гостей виступали ансамбль пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької обласної філармонії, гурт «Струни серця», «Без обмежень», зачарувували співом Ірина Новомлинська, співачка «Lama». 
До пізнього вечора присутні насолоджувались відпочинком, набирались позитивних емоцій і хороших вражень.

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту