Чортків online

«Не стань жертвою торгівлі людьми»

30 липня Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Відповідно до “Програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року”, затвердженої рішення Тернопільської обласної ради від 30 липня 2016 р. № 419 працівниками Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді міської ради постійно проводяться заходи з метою підвищення рівня обізнаності населення щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, а також захисту прав осіб, постраждалих від торгівлі людьми та надання їм допомоги.

Серед сімей, які опинились в складних життєвих обставинах і перебувають на обліку в ЦССДСМ проводиться інформаційна компанія з питань протидії торгівлі людьми, здійснюється просвітницька робота щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, зокрема торгівлі органами.

Зважаючи на важливість цього питання працівники Центру є постійними учасниками семінарів, нарад, тренінгів. Зокрема, у супервізійному тренінгу, який проходив в м. Тернополі, в рамках проекту: «Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в тому числі і дітьми в Тернопільській області» за підтримки ГО «Відродження нації».

Зважаючи на те, що проблема торгівлі людьми це один з найважчих злочинів проти людини, не може вирішуватися тільки в рамках громадського сектору, чи однієї країни, тому є важлива співпраця в цьому питанні на міжнародному рівні.

З цією метою за підтримки Чортківської міської ради та уряду Чеської Республіки громадський конверт разом із Празьким інститутом безпекових досліджень та Центром стратегічного партнерства для працівників різних структурних підрозділів міської ради та організацій м. Чорткова організовано та проведено конференцію на тему: «Громадянське суспільство як важливий партнер поліції і громади».

На превеликий жаль, торгівля людьми — це не міф. Це реальність! Цей вид злочину за кримінальними прибутками займає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками.

За даними ЮНІСЕФ, жертвами торгівлі людьми щорічно стає 1,2 млн. дітей.

За даними ООН, щорічно через міжнародні кордони продають від 600 до 800 тисяч осіб.

Сукупність соціально-економічних умов призвели до того, що Україна перетворилася в країну-транзит “живого товару”. Особливо загрозливих форм набула торгівля жінками та дітьми.

Варто пам’ятати, що дотримання елементарних правил допоможе уникнути загрози попадання в сучасне рабство, складовими якого є вербування, перевезення, продаж, експлуатація.

В Україні створено правову базу для боротьби з з цим кримінальним злочином торгівлею людьми. Кримінальний кодекс України в ст. 149 встановлює відповідальність за цей вид злочину. Розроблено урядову програму щодо запобігання торгівлі жінками і дітьми.

Проте, не слід нехтувати порадами і правилами, які стануть в нагоді перед поїздкою за кордон.

1. Не довіряйте нікому свій паспорт. Документи, що засвідчують вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у вас.

2. Якщо Ви збираєтесь працювати чи навчатись за кордоном, вам необхідно підписати контракт. Контракт повинен бути написаний зрозумілою вам мовою, а також містити інформацію про умови (оплата, вихідні дні, робота у святкові дні, медичне страхування), місце та час вашої майбутньої праці чи навчання.

3. Залиште вдома детальну інформацію про своє майбутнє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого паспорта та контракту. Додатково рекомендовано залишити своє фото та адреси ваших іноземних друзів.

4. Домовтесь з близькими та друзями про фразу, або умовну позначку, які символізуватимуть, що ви у небезпеці.

5. Дізнайтесь номери телефонів, юридичні адреси українських посольств та консульських представництв за кордоном та візьміть їх з собою. Якщо ви опинились у скрутній ситуації або вам хтось загрожує, звертайтесь до представників своєї країни, які допоможуть вам. У випадку, коли у країні перебування немає посольства України – телефонуйте у посольство України сусідньої держави.

6. Дізнайтеся до від’їзду за кордон про неурядові організації та служби, котрі надають допомогу особам, які опинились у скрутному становищі. Володійте інформацією про їх юридичні адреси, контактні телефони. Звертайтесь до них у разі необхідності.

7. Термін перебування на території іноземної держави вказаний у вашій візі. Порушення візового режиму унеможливить ваш наступний виїзд за кордон. Дотримуйтесь правил візового режиму!

8. Пам’ятайте, що знання хоча б елементарних слів іноземної мови значно полегшить ваше перебування за кордоном.

У разі необхідності:

Національна гаряча лінія надає консультації з питань попередження торгівлі людьми, включаючи допомогу жертвам, інформацію з безпечного працевлаштування за кордоном, перевірку фірм-посередників.

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми

8 800 500 22 50

Національна дитяча «гаряча лінія» для дітей та про дітей

0 800 500 225

Безкоштовно з номерів, Київстар, МТС, Life та Beeline

527

Інформував Центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді

Рубрики: Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту