Чортків online

Місто Чортків — претендент на участь у Проекті “Енергоефективність у громадах II”

Міський голова Володимир Шматько разом з депутатом міської ради Олександром Федорейком, начальником відділу муніципального розвитку, інвестицій та енергоменджменту Юлією Демкович зустрілись з представниками та консультантами проекту”Енергоефективність у громадах II”.

Цей Проект реалізується в Україні компанією “Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH” (Німеччина).

У рамках проекту заплановано співпрацю з малими містами України. З метою вивчення потреб малих міст та їх можливостей щодо енергетичного менеджменту, делегація прибула до Чорткова.

Як зазначив міжнародний експерт-консультант з питань врахування аспектів клімату та енергії в плануванні міст Клаус Хоппе (Німеччина) йому надзвичайно важливо знати поточний стан з енергоефективності в місті та який вид підтримки є необхідний на першому етапі.

Міський голова Володимир Шматько детально розповів про перші невеликі успіхи на шляху до енергоефективності Чорткова.

Зокрема, Володимир Петрович зазначив, що одним із важливим кроків у цьому напрямку стало приєднання до Європейської ініціативи Угода мерів. 26 жовтня 2016 року у місті Єревані (Вірменія) було офіційно підписано цю Європейську ініціативу “Угода мерів — Схід”.

На виконання підписаної Угоди мерів, яка має на меті об’єднати європейські місцеві органи влади (муніципалітети) в добровільне утворення задля спільної боротьби з глобальним потеплінням, місто Чортків взяло на себе відповідні зобов’язання. У період до 2030 року шляхом запровадження в себе енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії скоротити викиди CO2 щонайменше на 30% .

Для досягнення цієї мети міською владою проведено комплексні заходи у ряді установ та підприємств міста Чорткова.

У КП водоканал замінено лампи розжарювання 100-75Вт на енергозберігаючі LED 10Bт, проведено заміну живильних насосів та насосної станції з частотним регулюванням, встановлено більше 500 енергозберігаючих ламп вуличного освітлення, проведено теплосанацію корпусу №2 ЗОШ № 6, стовідсотково замінено вікна на металопластикові енергозберігаючі у дошкільних навчальних закладах міста, встановлено 1220 енергозберігаючих ламп в закладах освіти, реконструйовано котельні ДНЗ № 1 та котельні ДНЗ № 8 (встановлення твердопаливного котла) та ін.

У серпні 2016 року було створено відділ муніципального розвитку, інвестицій та енергоменеджменту міської ради. Відділом запущено систему моніторингу енергоспоживання uMuni в бюджетних установах, розроблено спільно з ГО “Еко клуб Рівне” плакати енергоефективності будівель.

У травні місяці п.р. проведено Дні Сталої Енергії в Чорткові, метою якого було залучення жителів міста й особливо молоді до енергоощадних заходів.

У Тернопільській області Чортків єдине місто, де займаються аудитом енергоефективності.

Гості зазначили, що отримали дуже цікаву і корисну інформацію для себе і запевнили, що готові до співпраці у цьому важливому напрямку — енергоефективності нашого міста.

Підсумовуючи зустріч, Володимир Петрович подякував за підтримку і допомогу уряду Федеративної Республіки Німеччини у цей важкий для України час — боротьби з російським агресором.

На згадку про перебування у Чорткові Володимир Шматько подарував гостям сувеніри.

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту