Чортків online

У міській раді діятиме відділ державного архітектурно-будівельного контролю

З метою здійснення державного архітектурно-будівельного контролю за дотриманням вимог містобудівного законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва об’єктів нерухомого майна, за ініціативи міського голови Володимира Шматька депутатами міської ради прийнято рішення про утворення відділу державного архітектурно-будівельного контролю.

Децентралізація системи державного управління та передача максимальної кількості повноважень із загальнодержавного на місцевий рівень— першочергове завдання реформ в Україні. Реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю— не лише складова програми реформ, але й вимога сьогодення. 
Згідно з нормами чинного законодавства органи місцевого самоврядування отримали можливість перебрати на себе повноваження щодо надання адміністративних послуг з питань набуття права на виконання підготовчих або будівельних робіт і введення об’єктів в експлуатацію, а також здійснення заходів Держархбудконтролю.

Як зазначив начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю міської ради Володимир Юрків, метою створення цього відділу є перш за все допомога людям оперативно, не виїжджаючи за межі міста, отримати необхідну дозвільну документацію на будівництво і введення в експлуатацію об’єкту нерухомості.

З початку 2015 року розпочалась практика перейняття повноважень органами місцевого самоврядування в Україні. На даний час вже створено більше 80 інспекцій.

Спрощення системи більш активно підхопили у містах та районах центральної і східної України, зокрема у Київській та Дніпропетровській областях.

На західній Україні — це наші найближчі сусіди, міста Тернопіль, Коломия, Кам’янець-Подільський, де діють такі інспекції з 2016 року. Близько місяця тому такі повноваження перебрало на себе й місто Луцьк.

Дуже відрадно, що у Тернопільській області Чортків є другим містом після обласного центру, що буде мати відповідні повноваження.

“Створення таких відділів на місцях передбачає певні критерії і вимоги”, – продовжив Володимир Юрків.
“В першу чергу — це забезпечення штатними одиницями не менше трьох чоловік (начальник відділу, інспектор, реєстратор), а також приміщенням, оргтехнікою та засобами. Наступний крок – 2 працівники відділу (як мінімум) повинні пройти курси у м. Києві, скласти іспити, щоб одержати доступ до Державного реєстру. Після перевірки Державною архітектурно-будівельною інспекцією виконання усіх зобов’язань комісією передаються архівні документи з м. Тернополя й надається дозвіл на самостійну діяльність у м. Чорткові. 
Зважаючи на вищевикладене, орієнтовно через місяць-півтора ми плануємо перейняти ці повноваження”.

Міський голова Володимир Шматько: “Діяльність відділу державного архітектурно-будівельного контролю, безумовно, сприятиме вдосконаленню містобудівної діяльності, посиленню ролі й відповідальності міської ради як органу місцевого самоврядування щодо комплексного і якісного розвитку територій в Чорткові в інтересах територіальної громади міста”.

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту