Чортків online

Патронатні сім’ї – альтернатива притулкам!

Центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, та служба у справах дітей Чортківської міської ради звертається до жителів міста Чорткова:

Підтримайте дитину, яка тимчасово, з різних причин, не може проживати у рідній сім’ї”

Навіщо потрібні патронатні сім’ї

Сімейний патронат допомагає дітям, які втратили батьків або чиї батьки чи особи, що їх замінюють не здійснюють своїх батьківських обов’язків з тих чи інших причин. Держава влаштовує дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім’ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі.

Хто може бути патронатними вихователями

 Громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років(для чоловіка), які перебувають у шлюбі та проживають на спільній житловій площі; кандидат у патронатні вихователі подає до соціального закладу за місцем проживання такі документи:

1) заяву;

2) копію паспорта громадянина України;

3) копію трудової книжки (у разі наявності);

4) копія диплома про вищу освіту;

5) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за відповідною формою;

6) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

7) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

8) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Скільки дитина може перебувати у патронатній сім’ї

Термін перебування дитини в патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовано становить від 1 до 6 місяців відповідно до вимог статей 252-253 Сімейного кодексу України.

На період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігається право на аліменти, пенсію у зв’язку із втратою годувальника, інші соціальні виплати, які вона мала до влаштування в сім’ю патронатного вихователя.

Грошове забезпечення

На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (для дітей віком до 6 років: із 01.12.2017 р. – 1 492 грн., що становитиме 2 984 грн.; для дітей віком від 6 до 18 років: із 01.12.2017р. – 1 860 грн., що становитиме 3 720 грн.).

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям.

Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у патронаті звертайтеся до центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Чортківської міської ради (ІІ поверх, каб.28, тел. 2-18-03), служби у справах дітей Чортківської міської ради (0 поверх, тел. 2-29-25).

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту