Чортків online

Голів ОСББ у Чорткові спонукали до впровадження заходів із енергоефективності

З метою залучення більшої кількості громадян до державних, обласних та міських програм підтримки населення із впровадження заходів із енергоефективності у Чортківській міській раді відбулася зустріч за участі міського голови Володимира Шматька, начальника та заступника управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОДА Дмитра Пастернака та Софії Близнюк, начальника відділу ЖКГ, благоустрою та інфраструктури Чортківської міської ради Василя Воціховського, представників державного підприємства «Тернопільстандартметрологія» і банків «Державний ощадний банк України» та «Укргазбанк» із головами та представниками ОСББ.

З 2016 року у Чортківській міській раді діє програма «Підтримка ОСББ міста Чорткова на 2016-2020 роки», згідно з якою міська рада співфінансує проведення робіт із впровадженням заходів з енергоефективності на 50 відсотків.

Щоб скористатися цією програмою, мешканцям ОСББ для початку потрібно скласти протокол загальних зборів, де 2/3 членів дають згоду на впровадження енергоефективних технологій (утеплення фасаду, перекриття даху, встановлення енергозберігаючих лампочок тощо). Наступним кроком стане замовлення у підрядника кошторису запланованих робіт. Якщо на рахунку ОСББ є відповідна сума коштів, а саме 50 відсотків від кошторису запланованих робіт, тоді відповідне ОСББ може подавати пакет документів (протокол, довідка про наявність коштів, кошторис) до міської ради, де на засіданні комісії розглянуть питання співфінансування.

Якщо у відповідного ОСББ не вистачає грошей на реалізацію заходів з енергоефективності, то за державною програмою можна отримати так званий «теплий» кредит, за умовами якого держава відшкодовує від 40 до 70 відсотків тіла кредиту. Варіативність у відсотках визначається кількістю отримувачів субсидій у відповідному багатоквартирному будинку: чим більше мешканців отримують субсидії, тим більший відсоток по кредиту оплатить держава.

 Начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОДА Дмитро Пастернак:

«Цього року на так звану програму «теплих» кредитів державою виділено 400 мільйонів гривень, з них половину, тобто 200 мільйонів гривень – об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Для ОСББ це велика перевага. Оскільки минулими роками, коли чіткого розподілу коштів на приватні та багатоквартирні будинки, де створено ОСББ не було, майже всі кошти, передбачені на «теплі» кредити, були розподілені між власниками приватних будинків. У 2018 році урядом був зроблений рівний поділ».

Окрім міської та державної програми, якою можуть скористатися жителі нашого міста, існує ще й обласна – від Тернопільської обласної ради, мета якої – виплата відсотків по кредиту. Тобто, якщо ОСББ взяло кредит на впровадження енергозберігаючих технологій у банку під 16 відсотків, то 12 відсотків буде повернено згідно з вищезгаданою програмою.

За словами заступника управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОДА Софії Близнюк, досвід мешканців будинків, які вже впровадили заходи з енергоефективності у Тернополі, показав, що економія на теплопостачання складає 30 %, а подекуди і більше.

Міський голова Володимир Шматько:

«Сьогодні у місті Чорткові ми ще не маємо прикладу багатоквартирного будинку, де в комплексі (ремонт даху, утеплення будинку) вжито заходи з енергоефективності за допомогою міської, обласної програми чи «теплого» кредиту. Тому ми маємо намір втілити такий проект на базі одного з будинків, де створено ОСББ, щоб жителі міста побачили наочність.

Хочу донести до жителів міста Чорткова свою позицію: впровадження енергоефективних технологій – це правильний крок, який дозволить зменшити кількість спожитої електроенергії, природного газу тощо.

Субсидії – це не вихід.  Сьогодні вони є, а наступного року їх може не бути або скоротиться їх обсяг. Впроваджуючи заходи з енергоефективності, та ще й за допомогою таких програм, з власної кишені вам доведеться викласти невелику суму для інвестиції у своє майбутнє».

 

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту