Чортків online

У Чорткові створять міський бізнес-інкубатор

За сприяння міського голови Володимира Шматька у Чортківській міській раді відбулася презентація програми з підтримки малого бізнесу та розвитку інновацій, яку провів керівник акселератора FeelGoodLabs Сергій Довгополий. Захід відбувся за участі заступника міського голови Романа Тимофія, депутатів міської ради, керівників структурних підрозділів міської ради, підприємців, студентів економічних вузів, представників закладів освіти, центру зайнятості, банківських установ та громадськості.

Володимир Шматько:

«Захід такого типу є новим для міста Чорткова. Сергій Довгополий презентує нам, як розпочати у нашому місті організацію з розвитку малого і середнього бізнесу, як надавати підтримку тим, хто не знає, з чого, власне, почати власну справу, і загалом, як будувати бізнес-спільноту в Чорткові.

Ми робимо все можливе, щоб Чортків став успішним майданчиком для реалізації власної справи. Я дуже мрію, щоб у Чорткові був створений центр підтримки бізнесу, котрий стане окремою структурою, на кшталт громадської організації та діятиме без участі міської ради.

Тому, залучення цього проекту до Чорткова свідчить про те, що є люди, які готові допомогти методично: як розпочати власну справу, як її захищати, як залучити додаткові ресурси і т. і.».

Програма, що презентував гість з Дніпра Сергій Довгополий, передбачає створення коворкінг-центру та міського бізнес-інкубатору (організація, діяльність якої спрямована на створення сприятливого оточення для нових підприємств), метою якого буде пошук та допомога у розвитку проривних проектів, що створюватимуть нові робочі місця та забезпечать економічне зростання у місті Чорткові.

Найважливішими функціями бізнесів-інкубаторів є:

надання приміщення для офісів/майстерень на умовах оренди, часто (у деяких містах/центрах) за цінами нижчими від ринкових і з гнучкими умовами одержання додаткового місця за вимогою;

адміністративні і технічні послуги (телефон, копіювання, приміщення для конференцій/зустрічей, секретаріат і т. д.);

консультації та бізнес-планування для початківців і потенційних підприємців, проведенню семінарів і тренінгів і т. д.

В Україні це буде перший досвід запуску міського бізнес-інкубатору. Для порівняння, у сусідній Польщі таких структур більше 100, і за їх посильної підтримки щороку запускається понад 2000 нових підприємств малого та середнього бізнесу, що суттєво впливає на розвиток економіки та ВВП.

Проект розробляється та буде реалізований спільно з муніципальним акселератором FeelGoodLabs із залученням українських та міжнародних партнерів – Всеукраїнської громадської організації «Інститут політичної освіти», інвестиційної компанії InVenture Investment Group, Агенції Європейських інновацій та інших.

«Ми вже 5 років займаємося підтримкою інноваційних підприємств малого бізнесу в Україні, і усвідомлюємо, наскільки це важливо, і в той же час, наскільки складно без підтримки з боку держави, – коментує запуск програми Сергій Довгополий. – В той же час чекати допомоги від Уряду можна ще довго, тому ми в FeelGoodLabs Business Accelerator вирішили розпочати співпрацю на рівні громад, поспілкувалися з прогресивними мерами і обрали міста, які стануть площадками для пілотного запуску. Чортків для нас дуже цікавий з цієї точки зору, адже у вашому місті дуже великий потенціал, багато молоді, яка має багато ідей, проте не має можливості для їх реалізації».

Маючи досвід роботи у багатьох країнах, Сергій Довгополий зазначив, що на відміну від України, у США такий предмет як підприємництво починають викладати ще у початковій школі, поступово продовжуючи у старшій школі, коледжах, університетах. Таким чином, американці починають займатися малим чи середнім бізнесом приблизно у 18-20 років, а у 35-40 років вони вже заробляють солідний капітал.

«Не варто думати, що власний проект – це легко. Підприємці-початківці часто працюють по 20 годин на добу, бо знають, що пізніше проект почне працювати на них. – зауважує презентатор програми. – І необов’язково все вдається з першої спроби. Якщо не виходить з одним проектом, часто вдаються до другого, а то й до третього і четвертого».

Сергій Довгополий також зазначив, що свого часу розчарувався в економічній освіті, тому покинув університет на третьому курсі. Він зазначив:

«Освіті в Україні не вистачає практичності. Вивчаючи суто теорію, розпочати свою справу дуже важко. У цьому не винні викладачі, а програми з Міністерства освіти, які вкрай застаріли».

Запустивши у Чорткові бізнес-інкубатор, людям, які мають хист і хочуть займатися підприємництвом, зможуть допомогти, підтримати, порадити щось. Також є на меті організація різних заходів, де можна буде познайомитися з різного роду підприємцями: як початківцями, так і тими, хто зміг розвинути свій бізнес і заробити мільйони.

Після жвавої дискусії гості були зацікавлені у створенні такого бізнес-інкубатора саме у Чорткові, адже ідей для підприємництва є багато, а з шляхами реалізації від ідеї до прибуткової справи треба допомогти.

Володимир Шматько:

«Чорткову потрібна допомога у налагодженні малого та середнього бізнесу, тому що кількість підприємців зменшується. Відкривши у нашому місті офіс бізнес-інкубації ми створимо гідні умови для бізнес-комунікації. Там мають напрацьовуватися ідеї і, головне, сприяння у складанні програми економічного розвитку Чорткова. Ми сьогодні над неї працюємо, в першу чергу для того, щоб взяти участь у різних грантах.

Нам вже вдалося приєднатися до ініціативи «Мери за економічне зростання», підписавши угоду з Європейським Союзом. Минулого року декілька українських міст отримали по 1 мільйону євро для реалізації проектів на створення робочих місць.

Ми також хочемо отримати такий грант, тому нові бізнес-проекти нам надзвичайно потрібні. До 1 липня п.р. маємо подати на розгляд цієї ініціативи 3 проекти. З цією метою ми створили робочу групу, вже маємо певні ідеї. Але проблема полягає в тому, що ми не вміємо цього описувати, презентувати і гарно подати.

Цього року депутатами міської ради прийнята Програма підтримки малого та середнього бізнесу, на виконання заходів котрої передбачено кошти у сумі 300 тис. грн. Також прийнято Положення про порядок використання цих коштів. Гроші можна буде отримати лише для розвитку виробництва чи сфери послуг.

Ми обов’язково відкриємо у Чорткові офіс з бізнес-інкубації, але не за рахунок коштів міського бюджету. Під цей проект необхідно залучати грантові кошти.

Сподіваюся, що цього року або максимум на початку наступного проект з бізнес-інкубації у місті Чорткові стартуватиме».

 

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

 

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту