Чортків online

У Чорткові активно готуються до відзначення 100-річчя Чортківської офензиви

За участі міського голови Володимира Шматька та начальника відділу культури, туризму, національностей та релігії Наталії Ващишин у приміщенні Чортківської районної державної адміністрації відбулася нарада щодо організації проведення 100-річчя Чортківської офензиви та побудови комплексного меморіалу на міському кладовищі.

На нараді також були присутні народний депутат Олег Барна, секретар державної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, голова громадської організації «Альтернатива-Чортків» Анатолій Петльований, засновник та керівник Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомир Горбач, почесний житель міста Чорткова Юхим Макотерський, представники районної влади, духовенства та громадські активісти.

Святослав Шеремета представив проект побудови Меморіалу воїнам УГА в місті Чорткові, розроблений вихідцем з Чортківщини, головним архітектором компанії «УкрДизайнГруп» Михайлом Федиком, котрий був розроблений ще 10 років тому – до 90-ї річниці Чортківської офензиви.

Оскільки відзначення цієї пам’ятної дати проходитиме на державному рівні, виділяти кошти на побудову матеріалу буде й Уряд. За словами Олега Барни, бюджетним Комітетом Верховної Ради погоджено пропозицію щодо виділення коштів на будівництво у сумі приблизно 11 500 000 гривень. Окрім того, обіцяють долучитися фінансово Львівська та Івано-Франківська обласні ради та відповідні ОДА.

До обговорення проекту побудови долучилися усі присутні. Всечесні отці запропонували свої пропозиції стосовно об’єктів візуалізації українського патріотизму на меморіальному комплексі: внести тризуб та синьо-жовту колористику.

Так, як у рамках святкування 100-ї річниці Чортківської офензиви, у нашому місті планують організувати військово-історичний фестиваль, до обговорення запросили керівника Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомира Горбача, який зазначив: «Військово-історична реконструкція – це відтворення історичних подій із залученням військових реконструкторів – людей, які переодягаються у відповідне військове вбрання: вояків Української Галицької армії, Легіону Січових Стрільців, Української повстанської армії та інших військових підрозділів. Маючи певну легенду, деталізованим шляхом відбувається відтворення бою».

Такий військово-історичний фестиваль мав би проходити декілька днів. За словами голови ГО «Альтернатива-Чортків» Анатолія Петльованого, можливий такий план проведення у триденний термін, а саме: у п’ятницю з’їжджатимуться реконструктори, техніка, розміщуватимуться табором, наприклад, у Чортківському замку (там люди зможуть сфотографуватися з «вояками», доторкнутися до справжньої зброї, подивитись на бронемашини та іншу військову техніку); у суботу – проводитимуть муштрування, навчання (глядачі також можуть взяти участь у цьому дійстві) та, власне, реконструкцію боїв на вулицях Чорткова зі стріляниною, звісно, холостими патронами; у неділю – закриття фестивалю із різними цікавинками (для прикладу, тогочасні музика, пісні і т. п.).

Володимир Шматько:

«Я погоджуюся з тим, що військово-історичні фестивалі потрібно відроджувати. На другому засіданні міського оргкомітету з відзначення в місті 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та 100-річчя Чортківської офензиви, яке відбудеться 17 квітня цього року, ми обговоримо ще раз усі деталі. На мою думку, фестиваль такого рівня має відбутися наступного 2019 року, на честь 100-річчя Чортківської офензиви. Цього ж року, у 99-у річницю, нам не вистачить часу на організацію такого масштабного дійства, адже залишилося всього лиш 2 місяці. Я пропоную, щоб наступного року організувати гарний, добре розрекламований фестиваль з відповідними реконструкціями бою, котрий, безумовно, не залишить байдужими глядачів».

Після наради тему Чортківської офензиви продовжили на науковій конференції у Чортківському районному Будинку культури імені К. Рубчакової, у якій взяли участь понад 250 осіб: представники громадськості, історики та військові. Серед основних доповідачів виступили завідувач та науковий співробітник Центру українських військових традицій та патріотичного виховання Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Олег Фешовець та Олександр Дєдик, офіцер кафедри ракетних військ і артилерії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана П. Сагайдачного Михайло Олійник, ветеран АТО Михайло Галущак та вже згаданий Святослав Шеремета.

Підсумовуючи результати другої наукової конференції «Чортківська офензива: історичні паралелі» учасники визнали за необхідне підтримати проект постанови Верховної Ради України про відзначення 100-ї річниці Чортківської офензиви, сприяти створенню художньо-документального фільму про Чортківську офензиву та продовжити популяризувати визначну сторінку історії нашого краю серед населення.

 

 

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

 

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту