Чортків online

Із дискусії щодо створення інклюзивно-ресурсного центру у місті Чорткові

За ініціативи міського голови Володимира Шматька у приміщенні Чортківської загальноосвітньої школи-інтернат відбулась зустріч із батьками вихованців Чортківського комунального центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Дорога в життя». Темою обговорення стало створення інклюзивно-ресурсного центру в Чорткові.

На зустрічі також були присутні заступник міського голови Роман Тимофій, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Людмила Поліщук, депутат міської ради, заступник головного лікаря Чортківського районного КЗ ЦПМ(МСД) Світлана Грабовецька, заступник голови та начальник відділу освіти Чортківської райдержадміністрації Іван Віват та Ірина Гулька, керівник центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Дорога в життя» Марія Анісенко, керівник «Дому милосердя» Тетяна Дубина.

Володимир Шматько:

“Оскільки у всій країні створюють ресурсно-інклюзивні центри, чому передує постанова Уряду, чого в першу чергу потребують діти з особливими потребами, ми також рухаємось у цьому напрямку.

Нещодавно нам було запропоновано створити один такий центр спільно для дітей з міста Чорткова та Чортківського району на базі «Дому милосердя», що знаходиться на території Єпархіального управління Бучацької Єпархії УГКЦ. Сьогодні частина дітей з особливими потребами займається у «Дорозі в життя», частина в «Домі милосердя», а ще більша частина сидить вдома, навчаючись за індивідуальним графіком.

Я особисто не проти створення єдиного такого центру, але ви, батьки, маєте також зробити вибір: чи ми створюємо міськ-районний на базі добре обладнаного та практичного «Дому милосердя», чи створюємо окремо міський центр на базі нашого комунального закладу «Дорога в життя». Нам важлива ваша думка, бо потім за створення ресурсно-інклюзивного центру відповідатиме і виконавчий комітет міської ради, і депутатський корпус”.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 545 «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр» органам місцевого самоврядування та місцевим органам виконавчої влади рекомендовано утворити протягом двох місяців інклюзивно-ресурсні центри. Діяльність таких центрів забезпечить права дітей з особливими потребами від 2 до 12 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, у тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження.

Лікар і міський депутат Світлана Грабовецька, апелюючи до батьків, зазначила: «Сьогодні у нашому місті разом з районом є 345 дітей, які навчаються за індивідуальним графіком, більша половина яких проживають у місті Чорткові. Не всі ці діти можуть навчатися за індивідуальним графіком, а лише частина з них, а саме ті, хто страждають на вроджені аномалії розвитку, хвороби психіатричної сфери, захворювання нервової системи. Також індивідуальної форми навчання потребують діти, яким необхідне лікування упродовж більше 1 місяць. Говорячи про ті 2 категорії, котрі я назвала – вроджені аномалії розвитку, хвороби психіатричної сфери, важливо зазначити, що для таких дітей надзвичайно важливо створити хороші умови. Ніхто не хоче зашкодити вашим дітям, і не дозволить цього зробити іншим.

Ми розуміємо, що в одному закладі сьогодні діти знаходяться в кращих умовах, в одному в дещо гірших. Але головним аргументом залишається те, що діти зможуть спілкуватися і розвиватися поряд із здоровими дітьми. Бо в Україні, на жаль, не створена така соціальна реабілітація. А ця програма Уряду спрямована більше на соціальну, ніж медичну реабілітацію. Тобто треба створити соціум, де особливі діти будуть себе нормально почувати, не будуть ізольованими. Давайте думати, в першу чергу, про діток і про їх майбутнє».

У результаті дискусії батьків вихованців «Дороги в життя» із представниками міської, районної влади і «Дому милосердя» вирішено не реформувати центр, де проходять реабілітацію їх діти, а створити окремий міський ресурсно-інклюзивний центр.

 

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту