Чортків online

Зі звіту про роботу

Начальник відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Роксолана Губ’як прозвітувала про роботу за ІІ півріччя 2017-І півріччя 2018 року на черговому засіданні виконавчого комітету.

 

ЗВІТ

 про роботу відділу земельних ресурсів та

охорони навколишнього середовища Чортківської міської ради

за ІІ півріччя 2017 – І півріччя 2018 років

Відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища є структурним підрозділом виконавчого комітету Чортківської міської ради.

Основними завданнями відділу є забезпечення реалізації повноважень Чортківської міської ради у галузі земельних відносин і забезпечення конституційних та законних прав громадян та юридичних осіб на землю, відповідно до Земельного кодексу України та інших нормативно-правових актів.

Для оперативного вирішення проблемних питань у сфері земельних відносин працівниками відділу постійно проводиться консультаційна робота постійній комісії з питань містобудування, земельних відносин, екології та сталого розвитку міської ради, де розглядаються питання приватизації земельних ділянок громадянами, виділення земельних ділянок під комерційну діяльність, зміни цільового призначення земельних ділянок тощо. Зокрема, за участі начальника відділу відбулося 22 засідання вищевказаної комісії.

Працівниками відділу підготовлено і подано на розгляд пленарних засідань Чортківської міської ради 321 проект рішення, як результат сесією ради прийнято 257 рішень з земельних питань, та вручення їх заявникам. Як приклад, у зв’язку з оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, надано 93 дозволи на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості); затверджено 94 технічні документації із землеустрою щодо встановлення  (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості); затверджено 42 проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Прийняті міською радою рішення в галузі земельних відносин розміщено на офіційному сайті Чортківської міської ради, відповідно до вимог чинного законодавства.

Відділом земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища міської ради, впродовж березня 2017 – червня 2018 рр., було розглянуто 866 заяв, запитів фізичних та юридичних осіб та надано 647 відповідей, роз’яснень заявникам.

У напрямку наповнення міського бюджету доходами зі сплати за землю, відділом укладено 9 договорів оренди на земельні ділянки комерційного використання на суму 8958 грн кожного місяця; 9 додатків до договорів оренди земельних ділянок. Підготовлено 70 «Угод про відшкодування збитків від неотриманих коштів Чортківською міською радою за фактичне землекористування суб’єктами підприємницької діяльності» до моменту укладення договору оренди на земельні ділянки, що дає змогу проводити плату за використання землі, та поповнило міський бюджет на суму 28045 грн щомісячно. Також відділом проводилося наповнення бази власників та користувачів земельних ділянок на території міста Чорткова та вручення податкових повідомлень-рішень зі сплати земельного податку як обов’язково платежу у кількості 1480. Тому, у результаті проведеної працівниками роботи відбулося збільшення надходжень від плати за землю, що продемонстровано у таблиці:

Надходження від плати за землю

2016

2017

І півріччя 2018

Земельний податок з юридичних осіб

1611,5

1575,2

853,8

Земельний податок з фізичних осіб

100,0

104,3

53,7

Орендна плата з юридичних осіб

1747,6

2347,2

1200,3

Орендна плата з фізичних осіб

1187,0

1145,5

570,0

Продаж земельних ділянок

247,0

1615,4

Всього

4641,1

5172,2

2677,8

 

За результатами звернень відділу до Головного управління Держгеокадастру                                                                у Тернопільській області та у ході проведеної перевірки власників земельних ділянок виявлено порушення у сфері земельного законодавства щодо використання земельних ділянок не за цільовим призначенням по вулиці Копичинецька та самовільного зайняття земельної ділянки по вулиці Фредеріка Шопена в місті Чорткові. Порушниками сплачено штраф  у сумі 6088 грн до міського бюджету.

Відділом було здійснено підготовку до продажу та продано за договорами купівлі-продажу земельні ділянки, які знаходяться під об’єктами нерухомого майна:

Шляхом продажу на земельних торгах у формі аукціоні готуються до продажу лоти – земельні ділянки:

– площею 0,4078 га по вулиці Копичинецька в місті Чорткові для будівництва готельного комплексу;

– площею 0,1000 га на території обмеженій вулицями Копичинецька – Лемківська в місті Чорткові, для будівництва об’єкта торгівлі;

– площею 0,0043 га по вулиці Монастирська для будівництва об’єкта торгівлі;

– площею 0,0126 га по вулиці Степана Бандери для будівництва багатоквартирного житлового будинку;

– площею 0,0236 га по вулиці Дениса Січинського для будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Відділом виконується забезпечення реалізації конституційних прав військовослужбовців, а також членів інших силових структур, осіб, які беруть участь в Антитерористичній операції на сході України на безоплатне отримання земельних ділянок із земель запасу комунальної власності. Виділено 8 земельних ділянок по вул. Устима Кармелюка для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок) учасникам Антитерористичної операції та 37 земельних ділянок по вул. Дениса Січинського для індивідуального гаражного будівництва. Проводиться робота стосовно виявлення вільних земельних ділянок  в межах міста для задоволення потреб учасників АТО. Станом на 25.06.2018 р., 151 учасник АТО  перебуває на умовній черзі на виділення земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва та 54 – для гаражного будівництва. Постійно проводиться роз’яснювальна робота та надається методична допомога учасникам  Антитерористичної операції та пораненим військовим з земельних питань, віднесених до повноважень відділу.

На виконання вимог законодавства у сфері містобудування та земельних відносин, працівниками відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища спільно з відділом містобудування, архітектури та капітального будівництва міської ради координується робота з розроблення детальних планів територій з метою подальшого виділення земельних ділянок та проведення громадських слухань як обов’язкового етапу механізму затвердження містобудівної документації на місцевому рівні. Тому, було організовано та проведено 6 громадських слухань, на яких на розгляд громадськості представлено 18 питань. Ключовими рішеннями, було виготовлення, погодження та затвердження детальних планів територій міської ради для задоволення потреб комфортного проживання мешканців відповідних мікрорайонів, а саме закріплення територій:

Слід зазначити, що значущими кроками у проведенні інвентаризації земель міста Чорткова та формуванні бази даних земель комунальної власності стали:

Також відділ рухається у напрямку вдосконалення розвитку земельних відносин на місцевому рівні, тому рішенням сесії міської ради від 23.12.2016 р. затверджено Програму регулювання та розвитку земельних відносин на території міста Чорткова на 2017-2019 роки, та внесено зміни до рішення міської ради від 23 грудня 2016 року №489 «Про затвердження Програми регулювання та розвитку земельних відносин на території міста Чорткова на 2017-2019 роки». Основною метою Програми є захист інтересів територіальної громади міста у сфері земельних відносин, впорядкування, раціонального використання та охорони земель, наповнення міського бюджету за рахунок плати за землю. Зокрема, відділом виконанується рішення сесії міської ради від 09.06.2017 р. №678 «Про надання дозволу Чортківській міській раді на складання технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки в межах вулиць Ягільницька та Богдана-Ігоря Антонича в м. Чорткові», у напрямку реалізації котрого здійснено тахеометричну зйомку території біля сміттєзвалища. Пріоритетним є формування земельних ділянок Західної промислової зони для поліпшення інвестиційної привабливості міста. Тому, першочерговим кроком стало встановлення і відображення в натурі (на місцевості) охоронної зони газопроводів (МГ «Союз» ДУ1400, газопровід м.Чортків ДУ150, газопровід АГНКС Чортків ДУ 150) у співпраці із працівниками установи «Прикарпаттрансгаз».

Підсумовуючи, стратегічними завданнями у роботі відділу залишається  розв’язання наступних питань:

 

Члени виконавчого комітету інформацію начальника відділу взяли до відома та визнали її роботу задовільною.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту