Чортків online

Навчальні заклади Чорткова готові до нового навчального року та впровадження НУШ

Упродовж літніх канікул школи міста Чорткова активно готувалися до нового навчального року. Радісно, що 3 вересня шкільний поріг переступлять 375 першокласників, що на 35 більше, ніж минулого року до порівняння.

За літній період, вже традиційно, проведено поточні та капітальні ремонти приміщень, промито системи опалення і, звичайно, докладено максимум зусиль для створення достойного освітнього простору, що передбачає реформа «Нова українська школа».

Ця реформа стартувала у тестовому режимі у минулому навчальному році. Для її реалізації вибірково у Тернопільській області було обрано 4 школи. Серед них  –  Чортківська ЗОШ № 7.

Начальник управління освіти, молоді та спорту міської ради стверджує, що реформа має позитивний результат.

«Зайдіть сьогодні до шкіл Чорткова. Усі вони майорять різноманітними кольоровими фарбами. На традиційній підлозі коричневого кольору вималювані та наклеєні цікаві фігури, букви, цифри. Стіни також прикрашають і казкові герої, і малюнки природи, і різноманітні куточки.

Ми маємо відходити від сумних сірих кольорів та монотонності.

Дуже дякую батькам, які матеріально та фізично доклали зусиль, аби класи виглядали так, які вони зараз є. Адже грошей у місцевому та державному бюджеті на все, на жаль, не вистачає.

Діти сьогодні дуже сучасні та розумні. Увесь необхідний комплекс (комп’ютер, куточок дозвілля, іграшки) допоможе їм більше зацікавитися навчанням. А якщо в школі цікаво, то і в навчанні будуть хороші показники».

На реалізацію реформи «Нова українська школа» з державного бюджету для потреб перших класів Чорткова виділено 586 167 гривень. З міського бюджету дофінансовано  ще 251 214 гривень. Урядом передбачено, що міста обласного значення мають дофінансовувати не менше 30 % на потреби реформи. За ці кошти передбачено купити одномісні парти та стільці для першокласників, інтерактивні комплекси (дошка, ксерокс, комп’ютер) та дидактичні матеріали.

Про стан справ «Нової української школи», результатів ЗНО начальник управління освіти, молоді та спорту Людмила Поліщук прозвітувала на розширеній нараді педагогічних працівників навчальних закладів міста Чорткова та на засіданні виконавчого комітету.

«Меблі для першачків доставлять упродовж вересня» – зазначила Людмила Миколаївна. – Виробник не встигає впоратись до початку навчального року, але обіцяє, що до 1 жовтня виконає все замовлення.

2018 рік став переломним для Чортківської ЗОШ-інтернат. 18 травня на сесії міської ради школу реорганізовано. Тепер вона матиме спортивний профіль і називатиметься Чортківська ЗОШ № 3 ім. Р. Ільяшенка. Цього року там капітально відремонтували фойє (250 000 грн.), приміщення навчального корпусу (51 120 грн.),  спального корпусу (179 060 грн.), замінили вікна (165 000 грн.), закуплено ноутбуки та модуль зв’язку (49 869 грн.).

«Чортківська ЗОШ № 3 стане так званим спортінтернатом» – зазначає заступник міського голови Роман Тимофій. – Початкова освіта залишається у цій школі без змін, окрім того, що уроки фізкультури вестимуть тренери. Починаючи з 5 класу, ми будемо набирати спортивні класи. Такий механізм можливий лише після того, як зі школи випустять усі класи (ті, що сьогодні 5-ий і далі). Поки що ми набиратимемо і паралельно спортивні класи. Про кількість учнів спортивного спрямування ще точно сказати не можу, бо тільки наступного тижня проводитимуть медичний огляд.

Цього року ми залучили тренерів із ігрових видів спорту (футбол, волейбол, баскетбол) та фрі-файту. На майбутнє ми, звичайно, плануємо кількість видів спорту збільшити.

Чортківська ЗОШ № 3 ім. Р. Ільяшенка прийматиме на навчання дітей зі всієї України. Проблем зі спальним корпусом, їдальнею немає ніяких, оскільки до цього часу тут жили діти. Надалі ми плануємо будівництво великого спортивного комплексу на території школи. Допомогти із фінансуванням обіцяв заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик».

Великі позитивні зрушення чекають і на ЗОШ № 5. Ця школа є найбільшою у нашому місті. Цього року лише перших класів набрано аж 5.

У травні 2017 року проектна пропозиція «Термосанація будівель Чортківської ЗОШ № 5 та ДНЗ № 9» була відібрана міжнародною фінансовою організацією «Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО)». Допомога НЕФКО полягає у тому, що місту Чорткову надається кредит у сумі 8 млн. грн.. під 3 % річних на 5 років зі щоквартальним погашенням кредиту рівними платежами відповідно до кредитного договору. Ще одним досягненням стало додаткове виділення у рамках цього проекту Фондом Е5Р грантових коштів у сумі 2 628 624 грн. для реалізації проекту на безповоротній основі без сплати жодних відсотків.

На сьогодні Чортківська міська рада провела тендер на визначення підрядника з виконання робіт та вибрала орієнтовного переможця. Однак хід проведення тендеру та пропозиції усіх фірм, які подали заявку на проведення відповідних робіт, перевіряють представники НЕФКО.

У вересні ремонтні роботи вже мали б початися. Що саме передбачає проект? Термосанацію будинку, частковий ремонт плоского даху з утепленням, заміна вхідних дверей та вікон, встановлення кранів на батареях.

А що стосується дитячого садочка № 9, то за кредитні та грантові кошти там мають встановити індивідуальний тепловий пункт, що дасть можливість регулювати подачу тепла в будівлі та керувати інтенсивністю подачі тепла залежно від погодних умов.

Крім того, на потреби ЗОШ № 5 цього року виділено 36 856 грн. на закупівлю ноутбуків, 27 975 грн. – для нових класних дошок. Всього для потреб школи  (разом із проектною документацією на утеплення фасадів, капітальний ремонт покрівлі та новий спортивний майданчик) виділено 466 245 грн.

У Гімназії ім. М. Шашкевича цього року побудовано туалет і зливний септик, проведено промивку системи опалення (загальна сума фінансування 277 800 грн.) Також закуплено 3 телевізори та 16 ноутбуків (159 000 грн.).

У ЗОШ № 2 також здійснено промивку системи опалення, закуплено ноутбуки та деякі меблі. Загальна сума фінансування – 158 000 грн.

 

Для ЗОШ № 6 також закуплено ноутбуки (36 856 грн.). Загальна сума фінансування ЗОШ № 6  – 41 400 грн. Також найближчим часом у цій школі будуть замінені 2 котли на суму 53 128 грн.

Загальна сума витрат для ЗОШ № 7 за 2018 рік склала 192 016 грн. (ноутбуки – 36 856 грн., проектори – 36 756 грн. та інші потреби).

Також усім школам профінансовані деякі затрати на матеріали для ремонту.

Що стосується капітальних ремонтів у дитячих садочках, то цього року з міського бюджету виділено 970 000 гривень на капітальний ремонт покрівлі для ДНЗ № 3, 199 818 гривень – на капітальний ремонт системи опалення ДНЗ № 6, 132 126 гривень – на капітальний ремонт санвузлів для ДНЗ № 7, 304 297 гривень – на замощення та заміну вікон у ДНЗ № 8, 144 000 – на капітальний ремонт санвузла ДНЗ № 1.

Звичайно, хочеться зробити у садочках та школах набагато більше корисного, адже там більшу половину дня проводять наше майбутнє – наші діти. Це і ремонт санвузлів, і огорожі навколо навчальних закладів, і нова комп’ютерна техніка та меблі. Та, на жаль, бюджет дозволяє не все. Сподівання на наступні роки.

 

Сектор з питань внутрішньої політики з громадськими організаціями та ЗМІ

 

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту