Чортків online

У Чорткові невдовзі з’явиться Молодіжна рада

Активні учні гімназії ім. М. Шашкевича планують створити у Чорткові Молодіжну Раду як дорадчий орган міського голови. Із пропозиціями учні завітали до міської ради, щоб презентувати свої напрацювання.

Свого часу ініціатором створення Молодіжної Ради виступив міський голова Володимир Шматько.

Координатор створення Молодіжної Ради та директор Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Руслан Пліщук зазначає, що Молодіжні Ради діють у багатьох містах. Головна їх мета – надати молоді тієї чи іншої громади можливість взяти безпосередню участь як у формуванні політики з питань, які впливають на її життя, так і в процесах прийняття владних рішень, набути досвіду роботи в органах місцевого самоврядування. Це забезпечить створення передумов для їх особистісного, професійного зростання і успішної суспільно-політичної діяльності.

«Ми бачили як працює Молодіжна Рада у Теребовлі» – зауважує Руслан Пліщук. – Цей дорадчий орган працює при Теребовлянській міській раді ще з 2013 року. До його діяльності там віднеслися дуже серйозно».

Свого часу волонтер Корпусу Миру зі США Шейн Селстром, який працює у Чортківській міській раді, створив власний проект громадської освіти для того, аби шляхом його презентації у школах та коледжах пробудити в учнівському та студентському середовищі інтерес до пізнання процесів, які відбуваються у Чорткові. На його ідею відгукнулися учні Чортківської гімназії ім. М. Шашкевича.

Активна молодь представила свій проект Чортківської Молодіжної Ради під назвою FLOW (у перекладі з англійської – «течія»). На запитання, чому назва саме така, учениця та одна з ініціаторів створення Ради Соломія Федорейко відповіла так: «Корінь відповіді лежить у двох речах, з якими зіштовхується Чортків: відтік молодого населення як проблема і притік ідей молоді як потреба. Склавши одне з другим, ми отримуємо FLOW – об‘єднання юних поколінь Чорткова, які прагнуть змін і готові їх творити.

Навіщо ми це робимо? Перш за все, ми хочемо активізувати місцеву громаду та пролити світло на те, як відбувається управління містом для підвищення рівня довіри жителів до органів влади. Тому, метою є створення системи участі громадян в управлінських процесах розвитку Чорткова, де кожен усвідомлює відповідальність та наслідки кожної своєї дії».

Гімназисти зазначили, що очікують від своєї діяльності позитивних наслідків, а саме: участі молоді у розвитку міста шляхом озвучення своїх скарг та пропозицій на рівні міських сесій, а отже, і розуміння того, що, репрезентуючи свої потреби, можна змінювати те, що не влаштовує.

Опісля презентації напрацювань, що мали б служити початку діяльності Чортківської Молодіжної Ради, учні-гімназисти висловили бажання залучити до відповідної роботи якнайбільше представників молоді Чорткова. У вересні-жовтні у школах та коледжах проводитимуть презентації та дискусії довкола створення Молодіжної Ради, аби до кінця року цей молодіжний самоврядний орган був остаточно сформований та структурований. Як тільки активна молодь Чорткова визначиться зі складом та структурою цього дорадчого органу, Молодіжна Рада має бути затверджена рішенням міської ради.

Міський голова Володимир Шматько:

«Мене дуже тішить те, що у Чорткові є такі ініціативні школярі, яким небайдужа доля свого міста, які розуміють, що влада зацікавлена дослухатися до їх ідей та пропозицій.

Працюйте у тому ж напрямку! Долучайте до цієї корисної справи якнайбільше ініціативних школярів та студентів! Міська рада обов’язково дослухатиметься до ідей рушійної сили суспільства – молодого покоління».

Сектор з питань внутрішньої політики з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту