Чортків online

У Чорткові вшанували День пам’яті депортованих українців із земель так званого Закерзоння

З нагоди 74-річниці депортації українців із споконвічних українських земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Західної Бойківщини у Чорткові біля пам’ятного знаку депортованим відбувся урочистий захід.

9 вересня 1944 року у Любліні була підписана трагічна для України угода між Польським Комітетом Національного визволення і Урядом Української РСР «Про евакуацію українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі». Відповідно до цієї угоди близько 700 тисяч українців депортовано зі своїх рідних етнічних земель.

У спільній молитві зібралися настоятель церкви Святої Покрови о. Михайло Левкович, доктор релігійного богослов’я, диякон собору Верховних апостолів Петра і Павла о. Мирослав Думич, заступник Чортківського міського голови Роман Тимофій, представники районної влади, громадськість міста.

Всечесні отці відслужили поминальну панахиду за загиблими в результаті депортації українцями. У своїх промовах і о. Михайло, і о. Мирослав наголосили на важливості єдиної помісної української церкви задля збереження української держави.

Голова Чортківської районної громадської організації Всеукраїнського товариства “Лемківщина” Богдан Дудяк зазначив, що угода «Про евакуацію українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі» була підписана поза межами юридичних норм.

«Не забуваймо, що відповідно до цієї угоди українців не просто переселяли на чужі землі, їх знищували, – звернув увагу Богдан Дудяк. – Для прикладу, у селі Завадка Риманівська знищили свого часу 1344 особи. І таких сіл є, на жаль, багато.

Ворог, який собі хоче підкорити інший народ, зазіхає на дві речі: історію та культуру. Та зламати усіх так і не вдалося. Як вишивка відроджується з одного хрестика, так відновиться і Лемківщина».

До підніжжя меморіалу пам’яті депортованим та за упокій їхніх душ керівництво міста Чорткова та району, гості та громадськість поклали квіти та поминальні лампадки.

Сектор з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту