Чортків online

Фонд соціального страхування інформує:

ЯК ЗМЕНШИТИ РИЗИК ТРАВМУВАННЯ  ПІД ЧАС  ОЖЕЛЕДИЦІ

У зв’язку із погіршенням погодніх умов  Чортківське відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області  застерігає керівників підприємств, організацій та установ Чортківського району незалежно від форми власності про необхідність виконання  профілактичних заходів з метою уникнення травмування людей під час ожеледиці .

Працівникам необхідно бути обережними під час пересування територіями, на яких вони працюють.

          З метою недопущення травмування працівників в ускладнених зимових погодних умовах,  роботодавцям необхідно:

– організувати проведення з працівниками позапланових інструктажів з питань охорони із внесенням запису в журнал реєстрації інструктажів з охорони праці щодо дотримання вимог безпеки  під час пересування чи руху по території підприємства та по території населеного пункту у зв’язку з виконанням функціональних обов’язків;

– провести позапланові інструктажі з питань охорони праці з водіями транспортних засобів щодо особливої пильності та дотримання Правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодніх умовах;

– забезпечити очищення від снігу та посипання піщаною сумішшю пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів на територіях підприємств, установ та організацій. При наявності снігового покриття своєчасно проводити роботи по прибиранню та посипанню матеріалами, що виключають ковзання під час ожеледиці;

– безпечно та своєчасно організовувати роботи з прибирання снігово-льодяних утворень з дахів будівель та споруд, при неможливості проведення зазначених робіт обов’язково виключити доступ працівників до небезпечних дільниць встановивши захисне огородження;

– забезпечити всіх працівників, в першу чергу тих, які виконують роботи на відкритому повітрі (в т.ч. аварійно-відновлювальні, ремонтні та по охороні об’єктів тощо) засобами індивідуального захисту, в т.ч. теплим спецодягом та спецвзуттям ;

– організувати проведення заходів із забезпечення необхідного температурного режиму, збереженню тепла в виробничих приміщеннях з метою дотримання вимог діючих санітарних норм.

Працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщення надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються в робочий час. Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний обладнати приміщення для обігріву і відпочинку працівників.

        Ожеледиця на дорозі може виникнути в будь – який час,  як правило, за температури повітря від + 3 до – 5 °С і відносній вологості повітря більше 90%. Вона змушує бути уважними не лише водіїв, а й пішоходів, адже ризик травмування, коли під ногами слизько, є надто високим.

При несвоєчасному розсипанні протиожеледних матеріалів і прибиранні пухкого снігу під дією автотранспорту сніг перетворюється у сніговий або снігово-льодяний настил.

З метою мінімізації ризику отримання травми в ожеледицю необхідно дотримуватись рекомендацій:

1). Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах,  ступайте на всю ступню ноги.

2). Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.

3). Обходьте металеві кришки каналізаційних люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.

4). Не рухайтесь вздовж  краю проїзної частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо.

5). Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається,  може привести до травмування.

6). Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані алкогольного сп’яніння травми частіше всього важкі.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах – терміново зверніться за медичною допомогою, адже  можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

Тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки. Найбільшу небезпеку бурульки становлять у період танення льоду та снігу.

Закликаємо бути пильними під час ожеледиці та пам’ятати про власну безпеку.

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту