Чортків online

ПАТРОНАТНА СІМ’Я: ЗІГРІЙТЕ ДИТИНУ УВАГОЮ

В Україні запрацювала нова форма сімейного виховання – патронат над дитиною.

Чортківський міський центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, служби у справах дітей шукають людей, які бажають стати патронатними вихователями на період, впродовж якого рідна сім`я подолає складні життєві обставини і діти зможуть повернутися в рідну сім’ю.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю.

16 березня 2017 року вийшла постанова Кабінету міністрів України № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», яка регулює Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, в якій затверджено Типовий договір про патронат над дитиною та висвітлюється Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Що таке сімейний патронат?

 Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Хто може стати патронатним вихователем?

 Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

Обов’язки патронатного вихователя:

  1. забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням, тощо;
  2. створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  3. співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначений органом опіки та піклування;
  4. забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  5. сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Хто може бути влаштований в патронатну сім’ю.

 Покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які трапились в їх сім’ї.

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя.

Термін перебування дитини в сім’ї не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною.

 На утримання дітей під час їхнього перебування у патронатній сім’ї виділяються кошти у розмірі двох прожиткових мінімумів на місяць на кожну дитину. Оплата праці патронатних вихователів здійснюється окремо і становить:

– у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя – 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб ;

– у період між влаштуванням дітей – 1,5 прожиткових мінімуми для працездатних осіб. Період, протягом якого патронатний вихователь здійснює свою діяльність, зараховується до трудового стажу (сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). При влаштуванні 2-х і більше дітей, малюків віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину , але сумарно не перевищує 50% щомісяця.

Якщо Вас зацікавила ця інформація і допомога дітям – це Ваша мета, звертайтесь до Чортківського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, служби у справах дітей за адресою:

м.Чортків, вул.Шевченка, 21 міська рада, за телефоном: 2-18-03, 2-29-25

Міський центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді

Служба у справах дітей Чортківської міської ради

 

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту