Чортків online

30 травня відбувся тренінг для представників діючих ОСББ

Регіональний координатор з досягнення Цілей сталого розвитку ПРООН у Тернопільській області Ігор Стефанів, регіональний консультант IFC Михайло Мельник та заступник начальника управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОДА Софія Близнюк провели тренінг для представників діючих ОСББ, на якому обговорили ряд питань, які стосувалися покращення роботи об’єднань.

Зокрема, Ігор Стефанів розповів про ОСББ на ринку комунальних послуг, порядок, переваги створення асоціації ОСББ та про взаємодію об’єднань багатоквартирних будинків з органами державної влади і місцевим самоврядуванням.

Він нагадав запрошеним, що ОСББ – юридично спроможна і дієздатна організація, яка одночасно представляє всіх співвласників, що вчаться обирати органи управління і самостійно вирішувати, хто обслуговуватиме будинок, розмір внесків, які потрібні для підтримки будинку в придатному стані. Ефективне використання коштів і контроль за їх використанням призводять до якіснішого та раціонального утримання житла.

Ігор Стефанів розповів про аспекти сплати рахунків за комунальні послуги представниками ОСББ. Для жителів будинку, які вирішили утворити об’єднання, діють такі самі тарифи на комунальні послуги, як і для інших громадян.

Наступним питання, яке обговорювалося на тренінгу, було порядок та переваги створення асоціації ОСББ.  Асоціація об’єднань співвласників багатоквартирного будинку  —  юридична особа, створена для представлення спільних інтересів об’єднань співвласників декількох багатоквартирних будинків.

Основною ціллю створення асоціації є ефективне управління та економія коштів. Адже асоціація ОСББ – це не сума всіх ОСББ із їх головами, бухгалтерами та іншими штатними одиницями. Це нова одиниця, нова юрособа з персоналом, достатнім для утримання всіх будинків асоціації. Інакше кажучи, створення асоціації дозволяє найняти лише одну одиницю персоналу (одного бухгалтера, одного юриста і т. д.). Це вигідніше, ніж кожному ОСББ наймати свого фахівця.

Про переваги термомодернізації будівель та можливості співпраці з Фондом енергоефективності розповів Михайло Мельник. Нагадаймо, що з жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена Урядова програма «теплих кредитів». Програмою передбачено певне відшкодування з держбюджету за ремонтні роботи, які сприяють енергозбереженню.

Питання ефективного споживання енергії та управління будинком тісно пов’язані між собою. Тому створення ОСББ дає більше можливостей контролювати всі витрати, пов’язані з утриманням та ремонтом багатоквартирного будинку, отримувати підтримку новоствореного Фонду Енергоефективності.

Софія Близнюк розповіла учасникам тренінгу про те, що 1 травня цього року в дію вступив новий Закон України « Про житлово-комунальні послуги» який передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату послуг у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення, а також низку інших важливих змін. Окрім нарахування пені за несвоєчасно сплачені послуги, цей закон також передбачає впровадження типових видів договорів, які дозволять співвласникам будинків або окремим споживачам самостійно обирати модель постачання комунальних послуг у їх будинках.

Пані Софія також наголосила про необхідність встановлення в багатоквартирних будинках вузлів комерційного відліку, які допоможуть уникнути переплат.

Всі представники об’єднаних багатоквартирних будинків були нагороджені сертифікатами, що засвідчують успішне завершення курсу тренінгів з питань організації діяльності ОСББ.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту