Чортків online

БЕЗПЕЧНА ПРАЦЯ – ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Ще  сто років назад, у минулому сторіччі  вважалось,  що працівник, приступаючи до роботи, неминуче бере на себе ризик отримання травми або професійного захворювання. Виходячи з того, що будь-яка робота пов’язана з певним професійним ризиком, то травми та захворювання розглядалися не як виняткові події, а як повсякденне буденне явище.

          Підхід до вирішення проблем охорони праці в різних країнах і в різні часи був неоднаковим і змінювався в залежності від багатьох обставин. Те, що зараз практично у всіх промислово розвинутих країнах сприймається майже як аксіома, наприклад, відповідальність роботодавця за безпеку та здоров’я працівника під час роботи. Питання турботи країни про охорону праці тісно пов’язане з рівнем її економіки, типом державного управління і соціальним устроєм.

              З деякими елементами охорони праці ми зустрічаємось ще в античні часи, коли Аристотель вивчав умови праці, а Гіппократ звернув увагу на шкідливий вплив пилу, який утворювався при видобуванні руди, на організм рудокопів.

         Участь представників Чортківського відділення управління виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування України в Тернопільській області  у виробничих нарадах, засіданнях «круглого столу», семінарах на підприємствах – страхувальниках сприяє активізації профілактичної роботи в районі, доносить до кожного керівника та працівників вимогу дотримання чинного законодавства з охорони праці. 

  Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань на виробництві були, є і повинні залишатися одними з найважливіших та актуальних на будь-якому підприємстві, незалежно від форми власності, виду економічної діяльності  та чисельності  працівників.

  Одним із найбільш наочних показників прагнення роботодавців дотримуватися умов безпечної праці є статистика у сфері виробничого травматизму та професійних захворювань.       

  У Чортківському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області завжди є тісний контакт з роботодавцями, які прагнуть налагодити на своєму виробництві безпечне виконання робіт. З цією метою страховим експертом з охорони праці Чортківського відділення Фонду у 1 півріччі 2019 року проведено 16 перевірок профілактичної роботи та охорони праці на підприємствах – страхувальниках, взято участь в 24 нарадах, 2 конкурсах з охорони праці, у роботі 4 комісій з питань охорони праці підприємств, у роботі 21 комісії з перевірки знань з питань охорони праці, в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 27 підприємствах.

        Нещодавно прийнято участь у нараді із адміністрацією, лікарями  загальної практики сімейної медицини – сімейними лікарями, представниками комісії із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Чортківської районної ради щодо дотримання вимог чинного  законодавства  з охорони праці, профілактики виробничого травматизму та професійного захворювання, удосконалення системи управління охороною праці.          

                Важливим питанням, яке обговорено на нараді – це  робота комісії підприємства із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, оскільки проведеним аналізом відмічено зростання рівня захворюваності у порівнянні з аналогічним періодом  2018 року. За підсумками проведеної наради рекомендовано комісії із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» проводити постійний моніторинг за станом захворюваності на підприємстві, активізувати роботу із перевірки дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності, надавати інформацію щодо працівників підприємства, які часто та тривало хворіли, а також інформувати Чортківське відділення Фонду у разі виникнення будь-яких проблемних питань при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності по кожному окремому випадку непрацездатності та щоквартально проводити аналіз використання коштів Фонду.                                                                                                                                                                

                  Як показує практика, людський фактор є важливим у проведенні профілактичної роботи серед страхувальників. Якщо працівник не буде дбати про особисту безпеку, то всі зусилля в цьому напрямі з боку роботодавця будуть марними. Проводити профілактику виробничого травматизму і профзахворювань на підприємстві необхідно постійно. Забезпечити виконання вимог правил безпеки, нормативних актів з охорони праці  можливо лише за умови, коли власник перш за все здійснює дієвий контроль за станом виробничої безпеки на підприємстві, контролює  належний рівень і нікому із працівників не дозволяє нехтувати ними.                                                                                              

                  Проведення системної профілактичної роботи у діалозі із страхувальником, системний підхід до управління охороною праці, забезпечення створення безпечних та нешкідливих умов праці для працівників – це напрацьована, дієва і результативна робота працівників Чортківського відділення  управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Украаїни в Тернопільській області.

 

В.Побуринний, страховий експерт з охорони праці Чортківського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області 

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту