Чортків online

У Чорткові вшанували День пам’яті депортованих українців

З нагоди 75-річниці депортації українців із споконвічних українських земель Надсяння, Холмщини, Лемківщини, Західної Бойківщини у Чорткові біля пам’ятного знаку депортованим українцям відбулась панахида.

9 вересня 1944 року у Любліні була підписана трагічна для України угода між Польським Комітетом Національного визволення і Урядом Української РСР «Про евакуацію українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі». Відповідно до цієї угоди близько 700 тисяч українців депортовано із свої рідних земель.

У спільній молитві зібрались представники духовенства різних конфесій, секретар Чортківської міської ради Ярослав Дзиндра, заступник міського голови Роман Тимофій, перший заступник голови РДА Іван Заболотний, заступниця голови РДА Йосифа Овод, громадськість міста.

Всечесні отці відслужили поминальну панахиду за загиблими внаслідок депортації українцями.

Голова Чортківської районної громадської організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Богдан Дудяк висловив щиру подяку міському голові Володимиру Шматьку, членам товариства «Лемківщина» та всім, хто долучився до впорядкування території скверу й пам’ятного знаку.

За вагомий внесок у збереженні, розвитку і популяризації самобутньої культури лемків, їх традицій, звичаїв та духовності та з нагоди 75-их роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшша, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках нагородили пам’ятними медалями «75 літ пам’яті» Марію Бурдяк, Степана Бубернака, Марію Бабійчук, Степана Барну, Івана Вишньовського, Миколу Гарберу, Віру Криворук, Олександра Подоляка, Марію Заставецьку, Богдана Дудяка.

До підніжжя меморіалу пам’яті депортованим українцям  керівництво міста Чорткова та району поклали квіти та поминальні лампадки.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту