Чортків online

«Smart-city» або «розумне місто»: що це таке?

«Smart-city» або «розумне місто»: що це таке?
 
Smart city або розумне місто – це місто, в якому використовуються сучасні технології. Всі новинки цього стратегічного напрямку мають на меті підвищити загальний рівень безпеки в місті, якість надання послуг, зменшити вартість та споживання ресурсів, поліпшити комунікацію і порозуміння з мешканцями. Саме тому вони так необхідні для громади міста.
 
У нашому місті активно впроваджується ряд Smart-рішень. Громадський транспорт Чорткова обладнаний валідаторами та gps-трекерами, на зупинках встановлені розумні табло, у громадських місцях – камери відеоспостереження, а також кожен чортківчанин може скористатися мобільним додатком Чортків-smart.
 
За допомогою валідаторів мешканці міста та його гості можуть розраховуватися за проїзд без готівки. Варто зауважити, що на даний момент ціна квитка за користування громадським транспортом становить 6 грн, а для тих, хто бажає розрахуватися банківською карткою, – 5 грн 50 коп.
 
За кошти платників податків міста для пільгових категорій виготовлено картки чортківчанина, якими вони оплачуватимуть проїзд в громадському транспорті. Відтепер щомісяця на карту нараховується 10 безкоштовних поїздок. Наявність валідіаторів дала змогу дізнатися, скільки пільговиків користуються громадським транспортом і точніше порахувати кошти, які необхідні для компенсації плати за їхній проїзд.
 
Всі легальні маршрутки, що курсують Чортковом, обладнані gps-трекерами, тож відтепер міська рада знає, з якою періодичністю їздять водії, чи дотримуються графіку, чи їздять у всі мікрорайони.
 
На чотирьох зупинках громадського транспорту («Автобусна станція», на двох зупинках «Центр» (неподалік супермаркету «Рукавичка», вул. Гончара і навпроти магазину «Родинна ковбаска») та «Кадуб» (біля готельно-ресторанного комплексу «Гетьман») встановлені розумні табло, які показують час прибуття маршрутних автобусів, працює безкоштовний Wi-Fi, табло оснащені USB-портами, де можна підзарядити гаджет.
 
Ще одним розумним рішенням, яке забезпечує порядок у місті, є відеоспостереження. 50 камер встановлені на пішохідних переходах, автомобільних розв’язках, в парку культури та відпочинку, в людних місцях.
 
Варто також згадати про перший міський додаток для смартфонів Чортків-smart, який почав працювати у місті з травня цього року. Головне його завдання – швидке оповіщення чортківчан щодо аварійно-ремонтних робіт, анонсів, оголошень різноманітних подій тощо. Ще однією важливою функцією додатку є покращення комунікації між Чортківською міською радою та мешканцями.
 
За допомогою Чортків-smart кожен, хто зареєструвався у системі, може надсилати свої повідомлення на адресу міської ради через розділ «Зв’язок» – «Повідомити про проблему», вказавши ім’я та прізвище e-mail, номер телефону та адресу проживання.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту