Чортків online

ОСББ як приклад. Історія успішного чортківського об’єднання

У Чорткові є приклади різних за рівнем ефективності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Втім рівнятися є на кого. Як створити успішне ОСББ, знають мешканці будинку по вул. Незалежності, 76. Про історію будинку розповів голова правління Іван Николайчук.

Будинок побудований у 1984 році, раніше обслуговувався КП «Чортків-дім», а вже минув майже рік, як мешканці будинку вирішили створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. У будинку 3 під’їзди, 5 поверхів та 45 квартир.

– Хто був ініціатором створення ОСББ?
– Ініціаторів створити ОСББ було багато, але ніхто не хотів за це братись. Оскільки я безробітний, взяв це на себе. Коли почав робити документи, більше нагадував сліпе кошеня, бо блукав від одного кабінету до іншого безрезультатно. Втім з часом втягнувся і тепер все не виглядає так важко.

– Які були проблеми з будинком до створення ОСББ?
– Орієнтовно на 80% були зруйновані водяні та каналізаційні труби. Ремонтувати там вже не було що. Тож повністю замінили всі трубопроводи, а також встановили три фільтри очистки води. Окрім того, порозводили труби так, що у випадку якогось форс-мажору навіть дитина зможе без проблем перекрити воду на своєму стояку у підвалі, не позбавляючи води весь будинок. Також працюємо над заміною загальнобудинкової проводки. Гроші збираємо самі, а ще скористались «Програмою підтримки та стимулювання створення ефективних ОСББ у місті Чорткові на 2018-2020» та отримали 50 тис. грн з міського бюджету за створення ОСББ.

– Який розмір внеску на утримання у вашому будинку?
– 2,75 грн за 1 метр квадратний. Платять жителі 44 з 45 квартир. За місяць збираємо орієнтовно 5 тисяч гривень. Вистачає і на оплату освітлення, і на оплату майстрів, якщо щось вийде з ладу, ще й відкладаємо.

– Чого ще вдалось досягти за рік?
– Один з наших важливих успіхів – модернізація освітлення. Повністю освітили підвал та під’їзди енергозберігаючими лампочками, за місяць споживаємо лише 35 кВт зі всього будинку. Також встановлюємо сучасні двері та вікна у під’їздах. Ще одна велика та важлива перемога – спільно з міською владою вимостили біля будинку бруківку. Ми оплатили роботу та матеріали, а саму бруківку придбали за кошти бюджету міста. Тепер збираємо кошти на ремонт дороги.

Мешканців ОСББ «Незалежності, 76» можна ставити за приклад. Вони вже давно забули проблеми із комунальниками, про темні та холодні під’їзди. Більшість мешканців переконані, що створення ОСББ – хоч і непроста, зате вигідна справа. Та й практика показує, що об’єднання співвласників – чи не єдиний варіант наведення справжнього порядку в багатоквартирному будинку.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту