Чортків online

З перших вуст: сімейний лікар розповіла, яка ситуація з грипом у Чорткові, як від нього захиститись та що робити у випадку захворювання

З початку минулого тижня захворюваність на ГРВІ (гострі респіраторні вірусні захворювання) та грип у Чорткові та Чортківському росте щодня. Так, за останні два дні в абсолютних цифрах захворюваність на ці хвороби збільшилась в 2 рази в порівнянні з попередніми днями. Тільки офіційно щодня реєструємо більше 200 нових випадків захворювань на грип та ГРВІ. Станом на 21 січня захворюваність на грип та ГРВІ в Чортківському районі перевищує епідемічний поріг в 1.5 рази.
 
Враховуючи таку ситуацію та для переривання ланцюга передачі інфекції на спільному позачерговому засіданні місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Чортківській міській раді та Чортківській районній державній адміністрації члени комісій вирішили тимчасово призупинити навчальний процес в загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладах району та міста на період з 22 по 27 січня включно. Також на цей період відмінено всі масові заходи.
 
З ростом захворюваності значно виросла кількість звернень до сімейних лікарів і педіатрів та кількість пацієнтів, яких госпіталізовано. Лікарі працюють в напруженому та перевантаженому режимі. Інфекційний та дитячий відділи Чортківської лікарні переповнені.
На жаль, в Чортківському районі вже маємо смертельний випадок від ускладнень грипу-вірусної пневмонії (діагноз «Грип» підтверджено лабораторно). Померлий не мав щеплення від грипу.
 
ЯК ЗАХИСТИТИСЬ ВІД ГРИПУ:
Пам’ятайте: щорічна вакцинація від грипу – єдиний надійний засіб профілактики грипу, найкращий спосіб зменшити ризик захворювання, серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.
Найкращий час для щеплення – напередодні грипозного сезону (вересень-жовтень). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватись можна і впродовж всього епідсезону. Імунітет після щеплення формується протягом 2-3 тижнів. На сьогодні вакцина від грипу ДЖИСІ ФЛЮ на сезон 2019-2020 наявна в аптеці «Мішель». За детальною інформацією звертайтесь до своїх сімейних лікарів та педіатрів.
 
ЩО ЩЕ ЗМЕНШУЄ РИЗИК ЗАРАЖЕННЯ ГРИПОМ?
– Частіше мийте руки з милом, особливо після контакту з поручнями, дверними ручками, предметами загального використання;
– не торкатися обличчя забрудненими руками;
– віруси не люблять свіже повітря, і швидко в ньому гинуть, тому провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання;
– уникайте контакту з хворими особами, тримайте дистанцію не менше 1 м від людини з ознаками захворювання;
– харчуйтеся збалансовано, повноцінно спіть, уникайте стресів.
 
ОСНОВНІ СИМПТОМИ ГРИПУ:
– Прояви інтоксикації: ломота, озноб, головний та м’язовий біль супроводжують грип з початку хвороби. Прояви загальної слабкості при грипі дуже виражені;
– кашель;
– нежить;
– дискомфорт в очах: сльозотеча, почервоніння та світлобоязнь;
– задишка, відчуття нестача повітря: під час грипу такий симптом вказує на дихальну недостатність.
 
В такій ситуації негайно зверніться до лікаря. Якщо ви виявили будь-які з симптомів грипу, ви повинні залишатися вдома та відмовитися від поїздок на роботу, до школи, а також участі у соціальних заходах та громадських зібраннях. Намагайтеся уникати контакту з іншими, щоб не заразити їх. Якщо все-таки потрібно вийти з дому, наприклад, щоб звернутися до лікаря, раджу одягати маску, або прикривати обличчя серветкою, коли кашляєте чи чхаєте.
 
Останніми днями багато розмов та ажіотажу навколо препарату Таміфлю. Це дійсно противірусний препарат, який має чіткі і обмежені покази до призначення та має бути рекомендований тільки лікарем!
ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ:
Гострі респіраторні вірусні захворювання з легким перебігом лікують лише постільним режимом та активним питтям упродовж 3-5 днів.
 
Грип зазвичай не потребує госпіталізації, у випадку легкої форми грип не треба лікувати противірусними препаратами. Адже наш організм може сам впоратися з вірусом. Пийте достатньо рідини. Під час хвороби ми втрачаємо багато рідини разом з потом при гарячці та під час інтенсивного кашлю. Тому важливо підтримувати водний баланс. Випивайте мінімум 2-3 літри рідини.
Препарати від кашлю та болю у горлі не мають доказової ефективності, вони можуть лише ненадовго полегшити самопочуття. Температуру дорослим «збивають» після відмітки 38.5. Використовуйте парацетамол чи ібупрофен, не перевищуйте дозу препаратів та приймайте їх після їжі. Якщо температура нижча, не «збивайте» її. При підвищеній температурі організм бореться з інфекцією, а збивання температури йому заважатиме.
 
Нагадую – принцип дільничності лікарів в Україні відмінено в квітні 2019 року. Кожен має обрати свого сімейного лікаря (педіатра). Якщо ви ще не обрали собі лікаря – саме час це зробити та укласти з ним декларацію! Майже 50 000 жителів нашого міста, району та громад підписали декларації з лікарями нашого закладу.
 
Будьте здорові і не хворійте!
 
Наталія Ружніцька, сімейний лікар, заступник головного лікаря, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Чортківської РР
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту