Чортків online

У Чорткові на перевезення пільговиків витратили майже 1,6 млн грн у 2019 році

 
За 2019 рік на перевезення пасажирів пільгових категорій з міського бюджету витратили 1 млн 557 тис. грн. Про це йшлося у четвер, 30 січня, на черговому засіданні сесії Чортківської міської ради.
 
Безкоштовний проїзд пенсіонерам та іншим пільговим категоріям відшкодовується з місцевих бюджетів ще з 2018 року. Таку постанову прийняв Кабмін 14 березня того ж року. Тож Чортківською міською радою було ухвалено «Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Чорткові».
 
Згідно з нею, безкоштовно користуватись громадським транспортом можуть інваліди війни, учасники бойових дій, чорнобильці 1,2 категорій, інваліди 1 та 2 групи загального захворювання, непрацюючі пенсіонери віком 65 років і більше, реабілітовані особи та воїни ОУН-УПА, а також почесні громадяни міста. Таких людей у місті – 4728. Їм щомісяця надається можливість 10 разів безкоштовно скористатись громадським транспортом.
 
До серпня 2019 року пільговики щомісяця брали талони на проїзд в управлінні соціального захисту населення у міській раді. На жаль, чимало людей почали перепродувати талони, інші – хитрували та підробляли їх на ксероксах. Кількість пільговиків не збільшувалась, але сума на відшкодування проїзду постійно зростала.
Відтак, щоб побачити, скільки пільговиків користується громадським транспортом та підрахувати, скільки це коштує бюджету міста, з серпня 2019 року працює «Картка чортківчанина». Станом на 31 січня 2020 року видано 3258 таких карток, оскільки саме така кількість людей звернулась із заявою про її отримання.
 
Підбивши річні підсумки, можна говорити про економічну успішність впровадження картки. За період з січня по липень включно на компенсацію проїзду витратили 1 млн 63 тис. грн (орієнтовно 151 тис. щомісяця). А з серпня по грудень, коли «Картка чортківчанин» запрацювала, – 494 тис. грн (орієнтовно 98 тис. щомісяця).
 
Довідково. 8 лютого 2019 року в Києві міський голова Чорткова Володимир Шматько підписав меморандум про співпрацю з керівником міжнародної платіжної системи Мастеркард в Україні і Молдові Інгою Андрєєвою. Згідно з цим документом Чортків безкоштовно отримав 10 валідаторів (вартість одного 1500 доларів) та програмне забезпечення.
 
Нагадуємо, що оплатити за проїзд у громадському транспорті можна і звичайною банківською карткою або ж за допомогою Android Pay чи ApplePay, тобто мобільним телефоном, «розумним годинником» і іншими технічними засобами. При такому методі оплати сума проїзду буде не 6 грн, а 5 грн 50 коп.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту