Чортків online

Додаткова соціальна відпустка одинокому батьку

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 року № 504/96-ВР додаткова соціальна відпустка може бути надана, зокрема, батькові дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи  А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

В листі від 21.07.2008 року № 187/13/116-08, Міністерство праці та соціальної політики України роз’яснює, що одиноким батьком слід вважати чоловіка, який не перебуває в шлюбі й у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько, вдівця, розлученого чоловіка, який виховує дитину без матері.

Чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред’явити батькові для отримання додаткової соціальної відпустки. Тому, слід керуватися роз’ясненнями Міністерства праці та соціальної політики України, наведеними у листі від 14.04.2008 № 235/01/15-08/13.

Так, для отримання додаткової соцiальної вiдпустки одинокий батько, який дiйсно виховує дитину без матері, має подати такi документи:

Вдівець або розлучений чоловік,  який виховує дитину без матері (в разi позбавлення її батькiвських прав), вступив в новий шлюб з іншою жінкою i його дитина вiд першого шлюбу нею не всиновлена, він має право на додаткову соцiальну вiдпустку як одинокий батько.

Чоловік, який має дiтей вiд особи, з якою він не перебував i не перебуває в зареєстрованому шлюбi, але з якою він веде спiльне господарство, разом проживає i виховує дiтей, права на одержання додаткової соцiальної вiдпустки як одинокий батько не має.

З вищевикладеного вбачається, що для отримання соціальної відпустки, працівник має  довести факт, що він дiйсно виховує дитину сам, без участi матері. В іншому випадку роботодавець може вiдмовити йому у наданнi такої вiдпустки.

Рубрики: Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту