Чортків online

Чортківські епідеміологи: спад епідемії очікуємо не раніше початку червня

Вже більше місяця Україна живе в умовах жорсткого карантину.  Чи є результати таких обмежень, як бореться із коронавірусом Чортків і чи насправді ця недуга така страшна? На ці та багато інших запитань дали відповідь завідувач Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Микола Михайлюк та завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Олег Голінатий.

 

Миколо Євгеновичу, на вашу думку, такі жорсткі умови карантину, які зараз діють в Україні, дають результат?

 

 

 

Як Ви ставитеся до відкриття ринків та часткового послаблення карантину?

 

Питання в тому, чи готові покупці не скупчуватися у черзі, носити маски та відповідально ставитися до відвідування ринку? Також за рекомендаціями МОЗ всі покупці повинні при вході проходити температурний скринінг. Робити це нема кому, бо весь медичний персонал має свої обов’язки і виконує свою безпосередню роботу. Тому зараз напрацьовується модель відкриття ринку.

 

 

Не зважаючи на карантин та штрафи,  на вулицях міста з’являється все більше і більше людей. Яких обмежень жителям слід ще дотримуватися, щоб убезпечити себе від можливого зараження?

 

 

Про епідеміологічну ситуацію в Чорткові та етап епідемії у місті розповів лікар-епідеміолог Олег Голінатий.

 

Багато українських вірусологів запевняють, що вірус мутував, і ми вже маємо не те захворювання, що було в Китаї чи Італії. Чи має долю правди ця теорія?

 

 

 

Про повне завершення епідемії говорити ще рано, скоріш за все новий спалах варто очікувати в осінній період. Якщо говорити про захворювання COVID-19, то непевно, воно перейде у ряд сезонних і вже нікуди не зникне. Просто в більшості частини населення невдовзі з’явиться імунітет. Наше завдання зараз вберегти людей із низьким імунітетом та уникнути важких і летальних випадків.

На щастя, у Чорткові всі хворі у задовільному стані, вони на амбулаторному лікуванні та перебувають під наглядом сімейних лікарів. Проте розслаблятися ще не варто. Навіть при послабленому карантині варто дотримуватися всіх рекомендацій, бо з відкриттям торгових центрів, парків, скверів та інших об’єктів вірус нікуди не дінеться, тому варто бути обережним.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту