Чортків online

Підтримай флешмоб – вдягни вишиванку!

Третій четвер травня – не зовсім офіційне, але особливе свято для кожного українця – день вишиванки. Саме сьогодні кожний охочий може вдягнути  вишиту сорочку на роботу, в університет, садочок чи в школу.

Цікаво, що така ідея зародилася зовсім випадково і належить студентці Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Тоді дівчина просто запропонували одногрупникам вибрати день та прийти у вишиванках. Спочатку ініціативу підтримали кілька десятків студентів та викладачів. Сьогодні ця традиція об’єднує українців у цілому світі.

Представляємо вашій увазі декілька цікавих фактів про вишиванку:

У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки.  

В Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.

Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності технік.

Першим модником, який поєднав українську вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Саме у такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.

2017-го року у столиці Куби – Гавані відбулася презентація нової круїзної колекції Марії Грації Кьюрі та П’єрпаоло Піччолі з великого модельного будинку Valentino – “Resort 2017”. Її родзинкою стало поєднання відомих силуетів бренду разом з традиційним українським одягом та орнаментом вишиванки.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту