Чортків online

До відома призовників 2020-го року

Згідно із відповідним указом Президента, з 1 травня по 30 липня 2020 року в Україні проводитимуть набір на строкову військову службу.

На військову службу до лав ЗСУ призиваються «придатні за станом здоров’я до військової служби громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягнули 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу».

Термін служби в армії, згідно з законом «Про військовий обов’язок і військову службу» для юнаків, які не мають вищої освіти, становить 18 місяців, для тих, хто має ступінь спеціаліста або магістра – 12 місяців. Попри підвищення призовного віку до 20 років, юнаки 18-19 років мають можливість за бажанням пройти строкову військову службу.

Призовна кампанія у разі необхідності протягом року може бути продовжена на підставі указу Президента. Крім того, чинне законодавство дозволяє главі держави оголосити позачергові і додаткові призови строковиків.

У разі, якщо громадянин отримав повістку з військкомату, він зобов’язаний прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. Неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже після оголошення про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам згідно з Законом дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації, серед яких: смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі), стихійне лихо, хвороба призовника.

Законодавством України також передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку або взагалі не підлягають військовому призову.

«Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності», – йдеться в законі «Про військовий обов’язок і військову службу». Наприклад, якщо призовник має дитину до 3 років або двох і більше дітей, студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій, призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї, священнослужителі та ін. Відстрочка надається на підставі довідок, виписок та інших документів.

У законі також перераховані категорії громадян, які мають повне звільнення від служби в армії. Серед них – ті, хто визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби, хто досяг 27-річного віку на день відправлення на строкову службу, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі зі звільненням від відбування покарання та ін.

Варто зазначити, що в українському законодавстві передбачені адміністративна і кримінальна відповідальності за порушення норм, які стосуються військової служби.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту