Чортків online

Парк ім. І.Франка у Чорткові: відновити не можна закинути

Парк ім. І.Франка у Чорткові: відновити не можна закинути
 
«Відновити не можна закинути». Саме так, перефразовуючи поширений крилатий вислів, можна було описати стан справ у чортківському парку імені Івана Франка п’ять років тому. Перед новою владою міста постало завдання – де у вищезгаданому вислові поставити кому, що далі робити із головною відпочинковою зоною Чорткова? Так, парк своїм непривітним виглядом справді жахав не лише туристів, а й місцевих: висока некошена трава, чагарників більше, аніж дерев. Та й змістового наповнення він не мав, тож постає цілком логічне запитання – для чого туди йти? Відновлення парку – завдання не просте, довготривале, але це стратегічне завдання, над яким Володимир Шматько та його команда у міській раді успішно працюють вже п’ятий рік.
 
«Від Зої Космодемянської до Івана Франка»
 
Парк у Чорткові почали створювати у кінці 50-х – на початку 60-х років минулого століття. Відкрили його у 1955 році. Ближче до 70-х років ХХ століття ця територія почала отримувати обриси справжнього парку, такого, який досі береже у пам’яті не одне покоління чортків’ян.
 
Зі здобуттям Україною незалежності, «Комсомольський» парк у Чорткові отримує нову назву – ім. Івана Франка, а від пам’ятника радянській героїні Зої Космодемянській залишається лише підніжжя. Чортківський парк на декілька десятиліть зупиняється у розвитку… Атракціони, які збереглись лише на фотографіях, все частіше ламаються, їх один за одним списують. Парк поступово перетворюється у чагарник, а люди все рідше туди заходять. Фактично це тривало аж до 2014 року…
 
«Особливий підхід дав результат»
 
За ініціативи міського голови Володимира Шматька влітку 2016 року створюють нове комунальне підприємство «Парковий культурно-спортивний комплекс», котре очолює Володимир Снігур. Із назви зрозуміло, що підприємство повинне займатись утриманням парку, стадіону, скверів міста, ландшафтним оформленням об’єктів зеленого будівництва, забезпечувати збереження зелених насаджень, квітників, доглядати за ними, створювати спортивні та дитячі майданчики, зрештою – підвищувати естетичний рівень оформлення парку ім. І.Франка.
 
За доволі короткий час вдається зібрати команду людей, котрим направду не байдужа доля парку, котрі пам’ятають, яким він був у свої кращі часи, котрі мають чітке бачення, яким він повинен стати вже у найближчому майбутньому.
У 2017 році Бережанський агротехнічний інститут розробив проєкт реконструкції та благоустрою парку. Спеціалісти оцінили стан насаджень, визначили аварійні дерева. Саме посилаючись на ці дослідження у парку ім. І.Франка досі щороку проводять чистку – поступово зрізають старі небезпечні дерева, натомість висаджуючи в декілька разів більше молодих. За чотири роки працівники КП «Парковий культурно-спортивний комплекс» висадили на території парку близько двох тисяч дерев.
 
Також виготовлено генеральний план парку, згідно з яким вже не перший рік триває його реконструкція. «За останні роки вдалось чимало зробити у нашому парку. Повністю відновили співоче поле – і сцену, і власними силами змайстрували місця для сидіння. Стараємось якомога більше привчати людей до того, що всі масові заходи чи святкування повинні бути саме у парку, а не у центрі міста, – розповідає Володимир Шматько. – Минулого року капітально відремонтували вхідну частину парку – і сходи, і поставили сучасний фонтан із підсвіткою. Також збудували пандус, який відповідає всім стандартам. Це значно полегшує пересування людям з інвалідністю, а також мамам з колясками та велосипедистам, яких в парку все більшає. Цьогоріч поступово продовжуємо закладали бруківкою пішохідні алеї».
 
Але вже на зробленому у Чортківській міській раді зупинятись не збираються. Те, що зроблене – лише вершина айсберга, вся робота попереду. «Планів маємо на добрий десяток років вперед. Хочемо тематично поділити парк. Десь буде зона тихого відпочинку, десь зона для закоханих, десь майданчик для вигулу домашніх тварин. Також продовжуємо встановлювати дитячі та спортивні майданчики, які вже встигли полюбили чортків’яни. Поступово замінюємо опори для освітлення на сучасні паркові ліхтарі. Готуємо ще одну пішохідну доріжку – вздовж річки», – розповів начальник КП «Парковий культурн-спортивний комплекс» Володимир Снігур.
 
Особливу увагу у Чорткові приділяють і стадіону «Харчовик». «За останні роки вдалось капітально відремонтувати внутрішні приміщення стадіону, зокрема суддівську кімнату, дві роздягальні для команд, душові, туалет. Дякувати Богу, це все на намарно, адже футбол у Чорткові розвивається, наші юніорські команди успішно виступають у Чемпіонаті України», – також додав мер Чорткова.
 
У близьких планах ще чимало амбітних завдань. «Цього року завершимо будівництво одного з двох спортивних майданчиків поблизу стадіону. Він буде мультифункціональним, тобто відразу для кількох видів спорту. Також обов’язково збудуємо скейт-парк для молоді, на який вони чекають вже декілька років. У 2020 році плануємо облаштувати зону відпочинку на набережній «Берізки» альтанками та мангалами. У майбутньому хочемо повністю відреконструювати стадіон, зробити накриття трибун», – розповів про плани Володимир Шматько.
 
«Щовихідних у парку знову людно»
 
Управління містом – надзвичайно складна річ. Маючи обмежений бюджет, щороку хочеться хоча би трішки покращити життя мешканців міста із різних куточків Чорткова. Втім, попри це, є більш масштабні речі, зокрема парк, які об’єднують без виключення усіх – і тих, хто проживає у мікрорайонах Синяково чи Залізничний, і тих, хто на Кадубі тощо.
 
Головне, що у парку знову стає людно. І з цим ніхто не посперечається. Як і в 90-х роках, коли у парку ще працювали атракціони і вирувало життя, на довгих алеях часом ніде було голці впасти: стільки було люду. І ось майже після 30-літньої паузи теплими вечорами (а у вихідні – тим паче) у парку знову людно, у парку знову гуляють батьки з дітьми, у парку багато літніх людей. Бо парк без людей – це лише доріжки та дерева. Бо парк оживає, коли у ньому є люди…
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту