Чортків online

Дитячий баскетбольний клуб «Кристал» Чортків – п’ятий в Україні! Як це було: хронологія подій

Дитячий баскетбольний клуб «Кристал» Чортків – п’ятий в Україні! Як це було: хронологія подій

У сезоні, що минув – баскетбольна команда з Чорткова показала найсильнішу гру за всю свою невелику історію, тому хочеться розповісти, чому ми маємо пишатися своїми ще юними баскетболістами.

Як ми пам’ятаємо, перший тур для підопічних Івана Плекана та Івана Панчука проходив у рідних стінах СК «Економіст». Перша гра була з новою командою для дивізіону А, а саме – із збірною Харківської області. Це була важка гра – нова команда, початок сезону, відповідальність перед вболівальниками. Але хлопці вистояли, показали хорошу гру і в підсумку здобули заслужену перемогу 91:81. Наступна гра із одеською командою «СДЮСШОР-2 ім.Літвака Б.Д.» була ще більш важкою та драматичною. Відчувалась виснажлива гра напередодні та коротка лавка запасних. На додачу рідне кільце вперто «випльовувало» легкі м’ячі. Кінцівку гри одесити вже на досвіді дотягнули та перемогли 78:86.

У третій грі у хлопців була надзвичайна мотивація та проявився справжній бійцівський дух. А зважаючи на те, що їм протистояла сильніша одеська команда «ЮГ-Баскет», результатом могла бути тільки перемога. На початку гри команда суперника, побачивши сильні і слабкі сторони БК «Кристал», впевнено повела у рахунку. Потрібно було щось змінювати і тренерський штаб вирішив протягом наступного відліку гри постійно змінювати типи захисту. До таких змін «ЮГ-Баскет» був не готовий, тому почали швидко втрачати перевагу та до кінця матчу так і не змогли переломити хід подій. У підсумку 61:54, де лідер команди В. Ніколайчук набрав 29 очок та зробив 18 підбирань.

Другий тур проходив у Києві. Першою грою був поєдинок проти чемпіона попереднього сезону «СДЮШОР-16». Тиск трибун, досвідчена та фізично сильніша команда не давала розслабитись ні на секунду. Був важливий кожен виграний аут, кожен епізод потрібно було відіграти до кінця, адже суперник у буквальному сенсі був на голову сильніший. Постійні зміни лідера та ривки з двох сторін тримали інтригу до самого кінця. Тренерське рішення в захисті повністю виконує капітан команди Віктор Сов`як, закриваючи лідера і капітана команди суперників Карібяна Р. У четвертій чверті через перебір фолів садять нашого «збірника» Владислава Ніколайчука і здається все – це кінець, але ні. Лідерство на себе перебирає Максим Лось, який влучними дальніми кидками не дає відірватись «СДЮШОР-16». По останній хвилині матчу можна було знімати американську спортивну драму. Нічия 64:64, БК «Кристал» відбивається. За 15 секунд до кінця четверті чортків’яни беруть тайм-аут, де вирішують розіграти останню атаку під Максима. Він влучає за лічені секунди до кінця гри, трибуни завмирають, адже такої гри від команди із малого містечка не очікував ніхто. Перемога 64:66. Перша поразка діючих чемпіонів в сезоні!

На наступну гру хлопці вийшли повністю виснажені як фізично, так і морально. Протягом усієї гри відчувалось відсутність сил у гравців, які без замін відіграли попередню гру. Дуже сильна та «росла» команда із Черкас не залишила шансів нашим хлопцям як під щитом, так і влучними кидками з-за дуги в потрібний момент. В підсумку – впевнена перемога «Черкаських мавп» 57:71.

Залишалась третя гра проти ще однієї сильної команди із Києва «КСЛІ». Спочатку кияни влучними кидками з-за дуги впевнено повели в рахунку, але Чортків зумів швидко перебудуватись на змішану систему захисту, до чого протягом гри не могли звикнути суперники. У «КСЛІ» (Київ) посипалась гра в атаці, а «Кристал», навпаки, створивши швидкий темп гри, спіймав кураж. В середині четвертої четверті різниця в рахунку доходила до 18 очок. У грі, окрім Владислава Ніколайчука, добре себе проявили Віктор Сов`як (хорошим захистом і дальніми влучними кидками) та Олег Драганчук (який постійно результативно проривався у «краску» суперника). Остаточний рахунок 76:63.

Третій тур знову проходив в столиці України.

Першою була гра із збірною командою Донецької області, яка до цього часу була без перемог! Тут хотілося спробувати різні варіанти із складами та більше задіяти гравців, які отримували меншу ігрову практику в попередніх іграх. І в першу чергу хотілося б відмітити Ярослава Філінчука, який своїми бійцівськими якостями надихав партнерів на вдалу гру. Але також потрібно було берегти сили, адже наступна гра із «СДЮСШОР-5» (ДНІПРО) – багаторазовими чемпіонами та лідерами чемпіонату. У підсумку перемога нашої команди 83:66.

На Дніпро хлопці вийшли надзвичайно вмотивовані та налаштовані перемогти за будь-якої ціни. Багато чого вдавалось, щось – не зовсім. Постійні «гойдалки» і нічийний рахунок в кінці. Але цього разу в кінцівці гри фортуна посміхнулась супернику, вони забили, а кристалівці промахнулись. Остаточний рахунок 61:62 – мінімальна перемога віцечемпіонів України. Третя гра була із сильною командою з міста Запоріжжя, з якою «Кристал» не раз зустрічався, завжди перемагаючи до цього. В цій грі супернику вдалося поставити дуже жорсткий зонний захист та здійснювати швидкі переходи до атаки. Повільний темп в атаці, слабкий відсоток влучань, невдала гра під кошиком спричинила дуже неприємний результат для чортківчан 51:72.

Четвертий тур у Харкові видався найвдалішим за всю історію нашої юної команди.

Першою була гра із місцевою командою, яка при хорошій підтримці трибун сподівалась на вдалий для себе результат. Але іншої думки були юні вихованці І. Плекана та І. Панчука. Надзвичайно злагоджена гра як в атаці, так і в захисті, високий відсоток попадання, вдалі комбінації призвели до того, що в середині гри розрив складав 21 очко. Зі сторони було помітно, що глядачі шукали у Google, де знаходиться це невідоме їм містечко Чортків, яке так легко громить їхню команду. Остаточний рахунок 67:43.

Наступною була гра-відповідь проти одеської команди «СДЮСШОР-2 ІМ.ЛІТВАКА Б.Д.», проти якої чортків’яни потерпіли прикрої поразки у рідних стінах. Спортивна злість та злагоджена командна робота дала результат вже з перших хвилин. З досвіду попередньої гри між цими командами було видно, що основне завдання команди Одеси було «закрити» Ніколайчука. Але Кристал зіграв по-іншому. М. Лось, О. Драганчук і Д. Шпортак довели, що команда «Кристал» сильна перш за все командними діями. Коли розрив досяг 27 очок, всі зрозуміли, що БК «Кристал» вже не зупинити. Остаточний рахунок 88:74. Заключна гра туру із командою «ЮГ-БАСКЕТ» (Одеса) передбачалась не менш драматичною. Одесити прагнули будь-якою ціною відповісти за першу програну гру. Відчувались «важкі» ноги в обох команд, адже йшов третій день виснажливих змагань. В підсумку рівна гра і паритетний рахунок до самого кінця. На додачу на початку четвертої чверті за перебір фолів садять єдиного центрового БК «Кристал» Владислава Ніколайчука. Але знову на себе бере ініціативу Максим Лось, який вдалими влученнями із-за дуги та середніми кидками приносить таку бажану для команди перемогу 66:59.

П’ятий тур розпочався для БК Кристал із принциповими суперниками «Черкаськими мавпами», проти яких раніше чортківчани потерпіли поразку. Цього разу гра йшла за сценарієм підопічних Івана Плекана. Швидкий перехід від захисту до атаки, хороша гра під щитами Процківа В., Шпортака Д., Ніколайчука В. забезпечили перевагу на старті. А після неймовірного ривка в третій четверті у 20 очок, стало зрозуміло, хто вийде переможцем у даній дуелі. Було очевидно, що хлопці дістали кураж і вже не віддадуть ініціативу у цій грі. Підсумок – 84:72 на користь нашої команди.

Наступний матч проти одного з лідерів чемпіонату «СДЮШОР-16» (Київ), які на додачу підсилились раніше травмованими гравцями збірної України Марком Чорногрицьким та Володимиром Полуяхтовим. Але навіть при такій великій різниці в довжині запасної лавки та класом гравців, БК «Кристал» показав надзвичайно сильну гру та до кінця зберігав інтригу. Лише на фінальних хвилинах «СДЮШОР-16» (Київ) зміг відірватись на декілька очок та в підсумку переміг з рахунком 55:60.

Третя гра була проти другої київської команди «КСЛІ» (Київ). Вона була дзеркальним відображенням першої гри, в якій «Кристал» здобув перемогу. Тут вже навпаки – всі намагання взяти ініціативу розбивались об грамотну гру столичної команди. Остаточний рахунок 66:88 на користь Київського спортивного ліцею-інтернату.

В останніх двох турах БК «Кристал» планував суттєво набрати очок, адже фактично 5 поєдинків із 7 залишалось зіграти із командами, які не входили до першої вісімки у турнірній таблиці, а також гра з Запоріжжям, якій було що «віддати» після першого поєдинку. Якщо теоретично уявити ймовірний перебіг подій, то цього року чортків’яни могли виходити на 3 або 4 місце в регулярному чемпіонаті. Але через передчасне вимушене закінчення чемпіонату довелось задовольнитись лише підсумковим п’ятим місцем, яке все одно є величезним здобутком!

Федерація баскетболу України повідомила, що в серпні-вересні цього року, щоб компенсувати нестачу ігрової практики за час карантину, планується розіграти Кубок України ВЮБЛ серед команд першої вісімки.

Дитяча баскетбольна команда «Кристал» (Чортків) висловлює слова подяки вболівальникам та небайдужим людям за підтримку та допомогу протягом всього сезону. Особлива подяка міському голові Чорткова Володимиру Петровичу Шматьку та депутатам Чортківської міської ради за підтримку у відродженні баскетболу у найкращому місті України.

Фото Максима Огородника

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту