Чортків online

Чортківське ОСББ, що по вул. Коновальця, 2, – перше в Україні розпочало роботи із термомодернізації  будинку

У вересні минулого року від Фонду енергоефективності  стартувала програма «Енергодім», яка відкриває нові можливості для мешканців багатоповерхівок. Завдяки цьому проекту жителі ОСББ можуть вдосконалити та енергомодернізувати свої будинки, а матеріально їм допомагає держава.  Програма передбачає компенсацію від 40% до 70% від вартості усіх ремонтних робіт.

Для перших 500 об’єднань, які подали заявки на участь у проекті, вона точно становить 70%. Одним із перших, хто наважився скористатися  урядовою програмою, стало ОСББ із Чорткова, що по вул. Коновальця, 2. Спершу вони подали заявку на участь, провели енергетичний аудит та розробили проектно-кошторисну документацію.

«Я старалася відвідувати усі збори та навчання, які проводили для голів ОСББ. Там і дізналася про цю програму від Фонду, повідомила мешканців будинку, а на загальних зборах ми вирішили подати заявку на фінансування і отримали підтвердження.

Спочатку провели енергоаудит будинку, завдяки чому дізналися проблемні місця будівлі. Він вартував 16 тис. грн, 11 200 грн нам відшкодували згідно з умовами програми «Енергодім». Наступним кроком стало розроблення проектно-кошторисної документації на проведення ремонтних робіт, за яку ми заплатили близько 52 тис. грн, Фонд енергоефективності відшкодував 70 % вартості, що становило більше ніж 36 тис. грн», – зауважила голова ОСББ Лариса Бойчун.

Після завершення усієї «паперової» роботи та розроблення відповідної документації, у понеділок, 20 липня, розпочалися ремонтні роботи із термомодернізації багатоквартирного будинку.

За попередньою оцінкою, вартість усіх робіт разом із матеріалами становитиме 3 млн 740 тис. грн. Такої суми, звісно у ОСББ не було, тому мешканцям довелось взяти кредит у банку. Проте, вже після завершення всіх робіт, 70% вартості ремонту компенсує Фонд енергоефективності.

Пані Лариса розповідає: «Із підрядником ми домовились, що виплатимо 1 млн 200 тис. грн авансу, а решту коштів віддамо, коли завершаться роботи і ми отримаємо компенсацію від Фонду. На рахунку ОСББ таких коштів не було, тому ми взяли кредит у банку під 17,4% річних. Хочеться відмітити, що частину відсоткової ставки допоможе сплатити міська рада, яка постійно підтримує ОСББ нашого міста.

Звісно, сума достатньо велика, але, на мою думку, воно того вартує. Нам повністю утеплять зовнішні стіни та дах будинку, горище та цокольний поверх. За результатами енергоадиту, вже після проведення всіх ремонтних робіт мешканці економитимуть до 30% при оплаті за тепло».

До слова, мешканці ОСББ Коновальця, 2 одні із перших подали заявку на участь у проекті «Енергодім» і перші в Україні, які вже розпочали ремонтні роботи з термомодернізації.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту