Чортків online

Майже 100 тисяч працюючих жінок знаходились у декретній відпустці у січні–серпні

Найбільша кількість нещасних випадків захворювання медиків на COVID-19 зафіксована на Львівщині

З початку пандемії Фондом соціального страхування України отримано 8 784 повідомлення про клінічно підтверджені випадки гострого професійного захворювання медичних і інших працівників внаслідок зараження коронавірусною інфекцією.

Найбільша кількість повідомлень зареєстрована у Львівській області – 1 518 випадків, що складає 17,3% від усіх повідомлень про випадки захворювання медиків на COVID-19 внаслідок виконання посадових обов’язків. У місті Києві отримано 808 повідомлень, у Рівненській області – 804, Закарпатській області – 653, Чернівецькій області – 578, Волинській області – 547.

Станом на сьогодні розслідування завершено по 2 049 випадках, 783 з них визнані пов’язаними з виробництвом, у тому числі дев’ятнадцять – смертельні.

Нагадаємо, у липні 2020 року у структурі виробничого травматизму галузь охорони здоров’я склала 43% від усіх виробничих нещасних випадків, з них 39,5% – випадки гострого професійного захворювання на COVID-19.

Фонд прийняв на оплату лікарняні на 1,8 млн грн для компенсації заробітку медикам, хворим на COVID-19

Гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19, яке настало внаслідок інфікування під час виконання посадових обов’язків, вважається нещасним випадком на виробництві та передбачає страхові виплати та послуги від Фонду соціального страхування України.

Зокрема, за час лікування гострого профзахворювання ФССУ компенсує застрахованим особам втрачений заробіток у розмірі 100% середнього доходу незалежно від тривалості стажу. З початку пандемії Фонд прийняв на оплату 500 таких листків непрацездатності на суму понад 1,79 мільйонів гривень.

Загалом працівники провели на оплачуваному за кошти Фонду лікарняному через профзахворювання на коронавірусну хворобу 6 141 день.

Виплати здійснюються Фондом, починаючи з шостого дня непрацездатності і до повного одужання, перші п’ять днів фінансує роботодавець. Підставою для надання зазначеної допомоги є виданий в установленому порядку листок непрацездатності та наявність акту розслідування нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом.

 

У січні–серпні Фонд направив 6 млрд грн на щомісячні виплати потерпілим на виробництві

За оперативними даними перших восьми місяців 2020 року Фонд соціального страхування України профінансував 5,98 млрд гривень щомісячних страхових виплат, які компенсують потерпілим на виробництві та їх родинам втрачений через часткову або повну непрацездатність заробіток.

Станом на 01 вересня Фонд щомісяця здійснює такі виплати для 193,4 тисяч осіб, які постраждали внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також для майже 9 тисяч членів їх родин у разі смерті потерпілих.

Середньомісячний розмір страхової виплати від ФССУ склав за підсумками січня–серпня 3 783,83 гривень.

Виплати було профінансовано у збільшеному розмірі відповідно до проведеного за рішенням Уряду перерахунку на 11% з 01 березня.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Щомісячні страхові виплати потерпілим шахтарям зросли на 13,7% за підсумками серпня

Упродовж січня–серпня 2020 року потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або профзахворювань працівники гірничодобувної промисловості та їх сім’ї отримали 3,53 млрд гривень щомісячних страхових виплат від Фонду соціального страхування України. Це 59% від усіх коштів, які Фонд направив на цю статтю видатків для потерпілих усіх галузей.

Щомісячна страхова виплата для шахтарів і їх родин за підсумками серпня цього року більша на 37%, ніж середній показник розміру такої виплати для усіх потерпілих. Її середньомісячний розмір склав 5 191,92 гривні, що на 13,7% більше, ніж за вісім місяців 2019 року.

ФССУ щомісяця фінансує страхові виплати для 88,3 тисяч потерпілих гірничої галузі та членів їх сімей у разі смерті потерпілих, що становить 43,65% від загальної кількості отримувачів страхових виплат.

Щомісячна страхова виплата встановлюється потерпілому у разі часткової або повної втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Виплата компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до ступеня втрати працездатності. Також зазначена страхова виплата призначається  особам, які мають на це право, у разі смерті потерпілого.

Майже 100 тисяч працюючих жінок знаходились у декретній відпустці у січні–серпні

За оперативними підсумками восьми місяців 2020 року Фонд соціального страхування України прийняв на оплату лікарняні листки, видані у зв’язку із вагітністю та пологами, на суму 3,28 мільярдів гривень. Допомоги нараховано для 99 690 працюючих жінок.

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах порівняно з серпнем минулого року зріс на 14,8% та склав 280,14 гривень. 

Нагадаємо, зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді. Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

Фонд соціального страхування України відновив виплати

Фонд соціального страхування України відновив фінансування матеріального забезпечення застрахованим особам, страхових виплат та соціальних послуг потерпілим на виробництві.

Так, сьогодні здійснено фінансування лікарняних, декретних, страхових виплат потерпілим на виробництві та одноразових допомог членам сімей медичних працівників, які померли від COVID-19, витрат на медичну та соціальну допомогу на загальну суму 686,9 млн гривень.

Відповідно до наказу Мін’юсту від 11.09.2020 № 3151/5 скасовано незаконні реєстраційні дії приватного нотаріуса із Дніпропетровської області та внесено зміни у державний реєстр юридичних осіб щодо керівника виконавчої дирекції. Згідно з рішенням правління Фонду обов’язки директора виконавчої дирекції Фонду виконує Тетяна Михайленко.

Нагадаємо, що відповідно до постанови правління Фонду від 14.05.2020 №7, Олену Думу звільнено з посади директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Допомога по тимчасовій непрацездатності від ФССУ зросла на 18,7%

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності у серпні 2020 року порівняно з тим же періодом минулого року збільшився на 18,7% у розрахунку на день та склав 324,15 грн. Загалом за січень–серпень Фонд соціального страхування України направив близько 6,1 млрд грн на фінансування компенсації втраченого заробітку за час перебування на лікарняному.

Сума виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

Під час круглого столу представники Фонду звернули увагу на проблему призупинення лікування у санаторних закладах за кошти ФССУ

17 вересня відбулося засідання круглого столу на тему: «Зупинка реабілітації застрахованих осіб у санаторно-курортних закладах. Пошук шляхів вирішення проблеми на державному рівні».

Участь у заході взяли народні депутати, представники міністерств соціальної політики, охорони здоров’я, фінансів, економіки, профільних асоціацій, громадських організацій, фахівці галузі, а також представники Фонду соціального страхування України: перший заступник Міністра соціальної політики, голова правління Фонду Євген Котик, в.о. директора виконавчої дирекції ФССУ Тетяна Михайленко, начальниця управління медичних і соціальних послуг ВД Фонду Олена Пухка.

Нагадаємо, з 18 квітня цього року Фонд призупинив на період дії карантину фінансування окремих медико-соціальних послуг, зокрема, реабілітаційного та санаторно-курортного лікування. Обмеження накладено підпунктом другим пункту п’ятого прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 553.

Голова правління Фонду Євген Котик акцентував на важливості функції ФССУ щодо збереження і відновлення здоров’я українських працівників і потерпілих на виробництві та звернув увагу, що питання відновлення фінансування є сьогодні одним із пріоритетних.

В.о. директора виконавчої дирекції Фонду Тетяна Михайленко зауважила, що реабілітаційне лікування працюючих після перенесених захворювань і травм на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів здійснювалось за рахунок коштів Фонду в обсязі 100% потреби працюючого населення. Зокрема, упродовж 2020 року Фонд планував профінансувати реабілітаційне лікування понад 35 тисяч застрахованих осіб, з яких до набуття чинності Закону України № 553 на відновне лікування було направлено лише 6,7 тисяч застрахованих.

Тетяна Михайленко акцентувала на важливості відновлення фінансування реабілітації за кошти Фонду з метою реалізації конституційних прав застрахованих осіб, потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю, уникнення ризику зростання первинної інвалідності і тривалості тимчасової непрацездатності серед населення.

За її словами, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України підтримала відповідні проекти законів, спрямовані на усунення встановлених обмежень і відновлення фінансування медичних і соціальних послуг за кошти Фонду.

Представники санаторно-курортних закладів звернули увагу на якісне дотримання всіх протиепідемічних заходів на території санаторіїв, відсутності випадків інфікування і зростаючу потребу в реабілітації в умовах поширення в Україні коронавірусної інфекції.

За підсумками засідання круглого столу учасники прийняли резолюцію, відповідно до якої у найкоротші терміни мають бути усунені встановлені законом № 553 обмеження.

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

Рубрики: Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту