Чортків online

Вдосконалення профілактичної роботи – запорука збереження здоров’я та життя працюючих

Про форми і методи здійснення профілактичної роботи з охорони праці розповідає  страховий експерт з охорони праці Чортківського відділення Фонду Валерій Побуринний:

        Головним завданням Фонду в галузі охорони праці є вдосконалення роботи з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань. Безпечні умови праці та зниження рівня виробничого травматизму на підприємствах, в установах та організаціях – основний результат злагодженої співпраці страхових експертів з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду та роботодавців.

         Будь-яка робота, у тому числі і щодо мінімізації виробничого травматизму, найбільш ефективна тоді, коли здійснюється не спонтанно, а системно. Цього принципу дотримуються працівники Чортківського відділення Фонду. Пропаганді здорових та безпечних умов праці серед страхувальників відділення приділяється особливо важливе значення. Для привернення уваги кожного роботодавця і працівника до максимального зниження рівня виробничого травматизму, постійно удосконалюються форми і методи здійснення профілактичної роботи.

        Одним із дієвих методів профілактичної роботи є перевірка підприємств, установ та організацій щодо дотримання ними вимог законодавства з охорони праці, забезпечення безпечних та нешкідливих умов праці для трудової діяльності працюючих. Перевірки здійснюються не формально, а для того, щоб сформувати у роботодавця переконання у необхідності предметно і відповідально виконувати, своєчасно реагувати і усувати недоліки, які виявлені під час перевірок, та досягти суттєвого поліпшення стану охорони праці на підприємстві. Подання страхового експерта з охорони праці обговорюється на нараді із роботодавцем за участю фахівця служби охорони праці  підприємства. Для своєчасного усунення недоліків з питань охорони праці, виявлених під час перевірки, роботодавцю надаються пропозиції щодо підвищення безпеки виробництва, допомагають у розробленні нормативних актів про охорону праці підприємства та впровадженню системи управління охороною праці, надається перелік необхідних матеріалів, законодавчих та нормативних актів з охорони праці.    

        Разом з відповідями на подання також додають відповідні накази та заходи щодо усунення недоліків. Виконання роботодавцем подання страхового експерта контролюються, а при необхідності, на прохання роботодавця, виконання окремих пунктів подання страхового експерта переноситься на інший період часу.

        Важливою складовою профілактики виробничого травматизму є проведення з роботодавцями нарад, семінарів, засідань «круглих столів», тематичних зустрічей з колективами підприємств з питань охорони праці з урахуванням обмежень, пов’язаних із запровадженням карантинних заходів в Україні.

        На підприємствах наради проводяться обмеженим складом, консультації страхувальникам надаються із використанням засобів зв’язку. Особлива увага звертається на вдосконалення та впровадження СУОП, обов’язково обговорюється позитивний досвід підприємств з питань охорони праці, методів та форм проведення навчання працівників безпечному виконанню робіт на робочому місці, особливості ведення безпечних робіт у конкретну пору року,  звертається увага роботодавців до організації робіт в осінньо–зимовий період, а зокрема експлуатації котелень та паливних для забезпечення теплоносієм установ соціальної сфери: лікарень, шкіл, дитячих садочків.

        Пропаганда безпечних умов праці здійснюється завдяки співпраці із засобами масової інформації. На web – сайтах  розміщуються статті, в яких висвітлюються існуючі проблеми з питань охорони праці серед страхувальників відділення.

        У разі настання нещасного випадку проводиться аналіз причин настання такого випадку і надається роботодавцю допомога у розробленні профілактичних заходів щодо недопущення подібних випадків у майбутньому, здійснюється контроль за виконанням заходів роботодавцем, які запропоновані в акті розслідування.

         Профілактика виробничого травматизму та професійних захворювань включає багато питань, але одним із основних є індивідуальна системна робота  із роботодавцями та спеціалістами служби охорони праці підприємств, організацій та установ району. Особисте спілкування з керівниками підприємств, зустрічі із трудовими колективами дають можливість визначити проблеми у цьому напрямі та шляхи їх вирішення. Після таких зустрічей у роботодавця зникає байдужість до питань охорони праці і, безперечно, у свідомості керівників формується переконання в тому, що альтернативи у створенні безпечних умов праці на підприємстві, налагодженні дисципліни праці не існує.

          Працівники Чортківського відділення Фонду і надалі докладатимуть максимум зусиль для збереження здоров’я та життя працівників підприємств і будуть надійними партнерами роботодавців в організації на підприємствах безпечного виробничого середовища.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту