Чортків online

За 3 роки ОСББ Чорткова з бюджету міста отримали майже 2 мільйони гривень

Багатоквартирний фонд України загалом та і Чорткова зокрема складається із будинків, яким вже понад 20 років. Із збільшенням терміну їх експлуатації збільшується і число побутових питань, з якими стикаються власники квартир. Заміна покрівлі, ремонт сходових кліток, утеплення фасаду, ремонт ліфтів, заміна вхідних дверей тощо – це все вартує недешево. Тож як зібрати необхідну суму та головне раціонально її використати?

Жителі ОСББ самі вирішують, на що витрачаються їхні кошти

Найоптимальнішим варіантом, при якому мешканці будинку можуть самостійно вирішувати, на що витратити власні кошти, є створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – ОСББ.

Розмір квартирної плати встановлюють самі жителі будинку на загальних зборах, а потім на тих же зборах спільно вирішують, для прикладу, замінити вхідні двері, вікна чи оновити водопровідні мережі. А голова ОСББ, у свою чергу, звітує про кожну використану копійку.

Також зауважте, що ОССБ створюється виключно для задоволення потреб мешканців будинку і не отримує прав ні на квартири, ні на інше майно.

За п’ять років у Чорткові створили 46 ОСББ

Загалом у Чорткові близько 230 багатоквартирних будинків, 138 з яких вже утворили ОСББ. Лише протягом останніх п’яти років об’єднання утворили 46 багатоповерхівок. Одне з головних завдань, котре ставить перед собою міський голова Чорткова Володимир Шматько на наступні п’ять років – це створення ОСББ у всіх без виключення багатоквартирних будинках міста.

Ця статистика не може не тішити, адже все більше людей наважуються стати справжніми господарями і беруть на себе відповідальність за власне житло та вирішення всіх побутових питань.

Влада міста всебічно сприяє створенню ОСББ

ОСББ як юридична особа може користуватися усіма пільгами та брати участь в урядових програмах для покращення стану своїх багатоквартирних будинків. Окрім цього, Чортківська міська рада активно підтримує та заохочує жителів багатоповерхівок створювати ОСББ. З 2018 року діє «Програма підтримки та стимулювання ефективних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Чорткова».

Згідно з програмою, для ОСББ із бюджету міста надається співфінансування у розмірі 50% від загальної суми вартості робіт на заміну вікон, дверей та утеплення фасаду будинку, а на ремонт покрівлі – 70%.

Також відповідно до програми всі новоутворені ОСББ отримують  одноразову фінансову допомогу у розмірі 1 тис. грн на 1 квартиру. Тобто, для прикладу, мешканці 60-квартирного будинку отримають з бюджету міста 60 тис. грн на вирішення найбільш нагальних проблем у будинку.

Відколи діє програма співфінансування, на потреби новоутворених ОСББ Чорткова вже витрачено 1 млн 780 тис. грн.

ОСББ «Коновальця, 2» – гордість Чорткова

ОСББ, що по вул. Коновальця, 2, – одні із перших в Україні взяли участь у державній програмі «Енергодім». Згідно з нею, 70% вартості капітального ремонту багатоповерхівки компенсує Фонд енергоефективності, а мешканці будинку заплатять лише 30%. За попередньою оцінкою, вартість усіх робіт разом із матеріалами становить 3 млн 740 тис. грн.

Оскільки такої великої суми у жителів ОСББ не було, вони взяли кредит у банку під 17,4% річних. Втім, заохочуючи бажання людей навести порядок із власним житлом, частину відсоткової ставки по кредиту сплачують із бюджету міста.

«Звісно, сума достатньо велика, але, на мою думку, воно того вартує. Нам повністю утеплять зовнішні стіни та дах будинку, горище та цокольний поверх. За результатами енергоадиту, вже після проведення всіх ремонтних робіт мешканці економитимуть до 30% при оплаті за тепло», – зазначила голова ОСББ Лариса Бойчун. 

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту