Чортків online

Чортківська капела бандуристів «Мрія» із 80-річною історію – перший аматорський колектив Тернопільщини

З нагоди відзначення всеукраїнського Дня працівників культури та аматорського мистецтва продовжуємо знайомити вас із аматорськими колективами Чорткова, котрі мають найбільшу історію. Сьогодні розповідаємо про один із перших аматорських колективів Тернопільщини – народну самодіяльну мішану капелу бандуристів «Мрія» Чортківського будинку культури.
 
Колектив заснували у далекому 1960 році. Керівником був Олег Шумилович, а учасниками капели стали викладачі Чортківської дитячої музичної школи та бандуристи-аматори. Завдяки наполегливій праці очільника капели чисельність «Мрії» та рівень майстерності різко зростали. Згодом її поповнили викладачі та студенти Чортківського педагогічного училища, в якому Олег Шумилович вів клас бандури.
 
Особливе місце в репертуарі колективу посіли українські народні пісні на слова Тараса Шевченка. При капелі утворилась малі ансамблеві форми: народні музики, дуети бандуристів (Шумилович та Пригар, подружжя Шумиловичів).
 
Від початку 60-х років «Мрія» заявила про себе на міських концертах, на районних та обласних олімпіадах, оглядах художньої самодіяльності, зокрема на заключному огляді-конкурсі оркестрів, інструментальних, вокальних ансамблів та солістів-співаків Тернопільщини. Також «Мрія» була учасницею обласного огляду-конкурсу аматорських колективів, присвяченого 150-річчю від дня народження Т. Шевченка. За низку концертів капелі у 1969 році присвоїли звання «народна».
 
У 60-70-х роках «Мрія» систематично виїжджала з концертами у села Чортківського, Борщівського та Заліщицького районів. Чортківська капела стала лауреатом трьох республіканських фестивалів (1967, 1970, 1972), дипломантом Всесоюзного фестивалю самодіяльної художньої творчості (1977). Колектив був щорічним учасником обласних оглядів-конкурсів, виступів на ВДНГ в Києві (1980), на Республіканському святі кобзарського мистецтва в Каневі (1989), на імпрезі «Козацькі могили» у м. Берестечко (1988).
 
Наприкінці 80-х «Мрія» перестала функціонувати, та у 2008 році творчу діяльність відновили. 2008-2012 роках керівниками «Мрії» були І. Романович (диригент), Н. Грещук (концертмейстер), від 2012 року художнім керівником стала О. Морозюк. У 2010-х «Мрія» брала участь в обласних концертах-звітах патріотичного спрямування та мистецьких акціях: у звітних концертах колективів Чортківщини з нагоди 70-річчя УПА, обласному фестивалі кобзарського мистецтва, присвяченому 90-річчю від дня народження З. Штокала; обласному фестивалі мистецтв «Чевона калина», обласному фестивалі кобзарського мистецтва «Кобза» тощо.
Рубрики: Важливі | Новини

Один коментар до Чортківська капела бандуристів «Мрія» із 80-річною історію – перший аматорський колектив Тернопільщини

  1. Ігор Шумилович сказав:

    … До сліз зворушений тим, що прочитав про свого батька ( Шумилович О. В.), про моїх батьків, про капелу бандуристів ” Мрія”, про історію творчого колективу, яка безпосередньо торкається і мого життя, моєї долі… З дитячих років, всі репетиції, всі концерти, всі виїзди агіткультбригади – все життя яке стосувалося діяльності роботи мого батька із цим колективом – все це перед моїми очима у роках, які вже стали історією, стали минулим… Я дуже горджуся можливістю називатися сином справжнього українця.., сином кобзаря, сином справжньої чистої Людини… Сльози, справжні сльози жалю і відчаю в очах моїх за такою Людиною. за таким Батьком…. Я добре пам’ятаю все, що стосується цього колективу, я добре пам’ятаю майже всіх учасників капели ”Мрія”, я добре пам’ятаю все те українське, національне – все те що було вкладено в життя і діяльність осередку Української культури, осередку національної пісні, осередку вільної, незалежної України… Мені дорогий Чортків… Мені дорогий Будинок культури… Мені дорога капела бандуристів… Я люблю все це, як люблю життя, як люблю Україну…!!!

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту