Чортків online

70-літній народний аматорський театр імені Панаса Карабіневича: історія заснування

Понад 70 років існує у Чорткові народний аматорський театр імені Панаса Карабіневича. Чимало п’єс та вистав представили нашій громаді його талановиті актори, що по праву дозволяє вважати театр одним із найкращих на теренах нашого краю.
 
Спочатку театр вважався мандрівним, бо його трупа вирушала із міста до міста попутнім транспортом. Вистави мали неабиякий успіх та популярність серед глядачів. Часто-густо сценою для мандрівних акторів ставали площі, ринки або ж хати-читальні. Головна мета таких виступів – культурно-просвітницька робота. Тоді такі театральні постановки були чи не єдиним засобом освіти та духовного збагачення.
 
Засновником та одним із перших режисерів народного аматорського театру вважається актор та мистецький діяч Карабіневич Панас Іванович. Видатний театрал народився 18 січня 1892 року на Вінничині. Ще з юних років марив мистецтвом, тому і розпочав навчання в театрі славнозвісного Миколи Садовського. Пізніше працював актором у мандрівних трупах Галичини.
 
В повоєнні роки Панас Іванович керував Чортківським районним будинком культури. Саме під його режисуванням на сцені ставлять славнозвісні вистави: «Наталка Полтавка», «Назар Стодоля», «Безталанна», «Невольник».
 
Народний аматорський театр славився далеко поза межами Тернопілля. В його репертуар входили оперети, водевілі, п’єси та пісні. Славився театр і складом трупи, до її числа входили такі знані актори: Лев та Марія Марко, подружжя Федчишиних, Йосип Найдух, Ярослав Чепурук.
 
У 2018 році театр знову підтвердив своє звання «народного (зразкового) аматорського колективу» виставою «Сватання на Гончарівці» (режисер Катерина Чуйко).
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту