Чортків online

Заступниця головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Чортківської РР Наталія Ружніцька про роботу сімейних лікарів в умовах пандемії

Пандемія коронавірусу неабияк змінила стиль життя усіх людей, але найбільше вплинула на роботу медичних працівників. Про виклики та основні зміни в роботі сімейних лікарів розповіла сімейний лікар, заступниця головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Чортківської РР Наталія Ружніцька.
? Більшість мешканців Чортківської громади вже визначилися із сімейним лікарем та підписали декларацію. Відтак, за наявності симптомів будь-якої хвороби вони б мали повідомляти сімейного лікаря та записуватися на прийом. Проте в умовах пандемії МОЗ не радить хворим одразу йти до сімейного лікаря, а отримувати всю консультацію по телефону. Чи ефективне таке «телефонне лікування» і чи можливо поставити точний діагноз лише по голосу?
✅На даний момент усі сили медицини спрямовані на боротьбу із коронавірусною інфекцію, але інші хронічні чи сезонні захворювання ніхто не скасовував. Тому кількість пацієнтів на прийомі аж ніяк не зменшується. Попри те, що МОЗ рекомендує не йти до сімейного лікаря, а все вирішувати у телефонному режимі роботи менше не стає – пацієнти і далі записуються на прийом. Інколи приходять контактні люди, або ж з яскраво вираженими симптомами ковіду.
✅Консультації пацієнтів по телефону практикують у цілому світі. Описати симптоми та скарги щодо загального стану людина може і не відвідуючи поліклініки. Після такої консультації сімейний лікар вирішує чи одразу призначити лікування, чи направити до вужчого спеціаліста, або ж назначає ряд додаткових обстежень та аналізів.
Вкотре хочеться наголосити, що з якими-небудь симптомами ГРВІ чи ковіду не варто одразу йти до сімейного лікаря. Бо таким чином пацієнт наражає на небезпеку і медперсонал, і пацієнтів, що прийшли на плановий огляд. Тому телефонний режим спілкування з лікарем в умовах пандемії – один із ефективних варіантів консультування.
?Загалом, у сімейних лікарів нормований робочий день. Але уявімо ситуацію: на вулиці ніч, загальний стан пацієнта різко погіршується, температура тіла не знижується і ліки не допомагають. Куди ж тоді дзвонити? Наскільки відомо, швидка допомога не їде на виклики, коли у людини просто висока температура.
✅Всі дорослі люди знають, що першим помічником при гіпертермії є звичайний парацетамол. Якщо ж ніякі препарати не допомагають, загальний стан пацієнта погіршується варто одразу дзвонити на «103». На такі випадки повинна реагувати швидка допомога і жодних рекомендацій від сімейного лікаря в такому випадку не потрібно. Тому дзвонити серед ночі до сімейного лікаря не варто, у них немає нічних чергувань, вони працюють згідно з графіком роботи.
?За якими критеріями сімейні лікарі направляють пацієнта на ПЛР-тестування на виявлення коронавірусної інфекції?
✅В обов’язковому порядку лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу ПЛР проводиться пацієнтам, що мають яскраво виражені ознаки ГРВІ чи COVID-19, у яких є пневмонії, особам, які були контактними та мають симптоми коронавірусної хвороби. Окрему увагу сімейні лікарі також приділяють пацієнтам, що знаходяться в зоні ризику – старші 60-ти чи із хронічними захворюваннями. Таких людей навіть з найменшими ознаками ми стараємося направити на ПЛР-тест.
?Якщо у когось із членів сім’ї підтвердили ковід чи йдуть на сомоізоляцію всі контактні і чи можливо припинити самоізоляцію швидше?
✅Загалом самоізоляція має тривати протягом 14-ти днів. Якщо в одного члена сім’ї виявляють ковід, то на самоізоляцію йдуть всі, хто з ним проживає. Після завершення цього періоду потрібно знову здати ПЛР-тест, якщо він негативний, то можна виходити на роботу чи на навчання. Також контактні особи можуть повторно зробити аналіз на 8-й день самоізоляції, але за умови, що в них є симптоми коронавірусної інфекції. Проте Міністерство охорони здоров’я України постійно змінює критерії і ми за цим слідкуємо та дотримуємося усіх пропонованих рекомендацій.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту