Чортків online

Державна підтримка сімей, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування

Усиновлення — це одна з найпріоритетніших форм сімейного виховання, адже при усиновленні дитину приймають у свою сім’ю на правах дочки чи сина. Усиновлювачами можуть бути і подружжя, і одинока особа старше двадцяти одного року, не обмежені у дієздатності. Громадяни України, які бажають усиновити дитину, повинні пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
 
При усиновленні дитини за зверненням усиновлювача на підставі копії рішення суду про усиновлення та копії свідоцтва про народження дитини призначається допомога, розмір та порядок виплати якої визначається Кабінетом Міністрів України.
 
Відповідно до статті 18-1 Закону України «Про відпустку», особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, старше трьох років, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини за умови, якщо заява про надання такої відпустки надійшла не пізніше трьох місяців із дня набрання законної сили рішенням суду. Якщо усиновлювачами є подружжя, на відпустку має право один із батьків (на їхній розсуд).
 
Якщо дитині, яка усиновлена, ще не виповнилося 3 роки, то один із батьків має право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
 
Крім того, відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки», жінці, яка працює і яка усиновила дитину, а також особі, що взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.
 
З питань усиновлення, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, опіки/піклування звертайтесь до служби у справах дітей Чортківської міської ради за телефоном (0-3552) 2-29-25.
 
 
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту