Чортків online

Міський голова Володимир Шматько зустрівся із представниками  діючих ОСББ Чорткова

У понеділок, 8 лютого, в сесійній залі відбулася зустріч представників діючих ОСББ Чорткова та мешканців багатоквартирних будинків, що готуються створити об’єднання з міським головою Володимиром Шматьком. Через скайп зв’язок до зустрічі долучився регіональний координатор ПРООН в Тернопільській області Ігор Стефанів, який розповів присутнім про можливі шляхи підтримки діяльності ОСББ та ефективне реформування житлового фонду.

Головним чином координатор ознайомив голів діючих об’єднань з поняттями асоціації та громадських організацій ОСББ та розповів про переваги їх створення. Зокрема, звертаючись до представників об’єднань Чорткова, пан Ігор зазначив:

«Для ОСББ, які вже діють у Чорткові та хочуть спільно відстоювати свої права, хорошою можливістю є створення асоціації або ж громадської організації ОСББ. Ці структури мають на меті об’єднати декілька ОСББ та вже разом представляти власні інтереси. Таким чином ГО чи асоціація може готувати власні проекти і програми та представляти їх органам місцевого самоврядування.

Часто такі юридичні особи мають додаткову підтримку від уряду та можливість отримувати фінансування з різних міжнародних фондів. На даний момент багато грантів та програм написані та підлаштовані саме на асоціацію чи громадську організацію, а не під окреме ОСББ».

Після онлайн конференції до обговорення питання щодо створення асоціацій ОСББ та їх успішного функціонування  долучився міський голова Чорткова Володимир Шматько. Перш за все, він розповів присутнім про «Програму підтримки та стимулювання ефективних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Чорткова», яка успішно діє в місті ще з 2018 року. Згідно з нею новоутворені ОСББ отримують одноразову фінансову допомогу на вирішення нагальних потреб з утримання будинку. Кошти також можуть отримати ті об’єднання, котрі вже активно працюють щоб відремонтувати свій будинок.

«Ми повинні рухатися вперед та продовжувати створювати ОСББ. Наша мета – щоб всі багатоквартирні будинки міста створили об’єднання та стали справжніми господарями. Мінімум 25% з числа цих будинків мають стати енергоефективними та термомодернізованими. Влада всяким чином сприятиме мешканцям, котрі готові взяти відповідальність за свою приватну власність та утворити ОСББ.

Попри те, що з бюджету виділяються чималі суми для підтримки ОСББ, всім мешканцям багатоквартирних будинків потрібно зрозуміти, що коштів може не вистачити на всіх. Ми ж не можемо жертвувати ремонтом тротуарів чи встановленням елементів благоустрою задля того, щоб відремонтувати дах у багатоквартирному будинку. Всі мешканці квартир повинні розуміти, що вони є повноцінними власниками цілого будинку (сходової клітки, вхідних дверей, покрівлі), а не лише окремої квартири і за його ремонт відповідальні також вони.

Варто зазначити, що є багато міжнародних грантів, фондів та організацій, котрі готові давати кошти для підтримки успішних ОСББ. Проте вони не хочуть співпрацювати з урядовими організаціями, а бачать своє партнерство виключно з людьми. Саме тому створення асоціації чи громадської організації ОСББ відіграє ключову роль, перша за все, для самих мешканців багатоквартирних будинків», – звернувся до присутніх  Володимир Шматько.

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту