Чортків online

Лікарняні та декретні від Фонду отримали 2,6 млн працюючих за підсумками 2020 року

Лікарняні та декретні від Фонду отримали 2,6 млн працюючих за підсумками 2020 року

Фонд соціального страхування України направив 17,4 млрд гривень на фінансування лікарняних, ізоляції від COVID-19, допомог по вагітності та пологах для працюючих, які тимчасово втратили працездатність упродовж 2020 року. Це на 20,7% або майже 3 млрд гривень більше, ніж за підсумками 2019 року.

Матеріальне забезпечення від Фонду отримали 2,6 млн застрахованих осіб.   Фондом у повному обсязі профінансовано заяви-розрахунки, подані страхувальниками (роботодавцями) упродовж 2020 року.

Зокрема, за оперативними даними на допомоги по тимчасовій втраті працездатності (у тому числі в разі потреби догляду за хворою дитиною і перебування на самоізоляції) Фонд направив 12,4 млрд гривень. Для здійснення виплат працюючим жінкам, які знаходились у декретній відпустці у минулому році, Фонд направив 4,9 млрд гривень. Допомоги на поховання профінансовано на загальну суму 0,05 млрд гривень.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

  1. Отриманийвзакладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).
  2. Листокнепрацездатностіпередають на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (у строк до 10 календарних днів приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).
  3. Бухгалтеріястрахувальникарозраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. На це відведено до 5 робочих днів.
  4. Страхувальникподаєзаяву-розрахунок до Фонду (ми радимо робити це дистанційно), після чого на її підставі здійснюється перерахування Фондом заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника. Дізнатись, чи вже перераховано Фондом кошти безпосередньо на рахунок роботодавця, застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників, за яким щоденно оновлюється інформація про стан фінансування заяв-розрахунків.
  5. Виплатароботодавцемматеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

Правління схвалило проект бюджету Фонду із видатками в 32,95 млрд грн

01 лютого під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики, голови правління ФССУ Євгена Котика відбулося засідання правління Фонду соціального страхування України у режимі онлайн. На засіданні схвалено проект бюджету на 2021 рік із урахуванням здійснення Фондом страхових виплат медичним працівникам, які постраждали внаслідок профзахворювання на COVID-19, а також їх родинам.

Доходи Фонду у 2021 році, включаючи залишок коштів на початок року, визначено в сумі 31,315 млрд гривень. Відповідно до прийнятої постанови бюджет має бути переглянутий правлінням за результатами його виконання у І кварталі.

Загальні видатки Фонду прогнозно складуть 32,95 млрд гривень. З них на матеріальне забезпечення (допомоги по тимчасовій втраті працездатності, у разі ізоляції від COVID-19, по вагітності та пологах і на поховання) та соціальні послуги – 19,875 млрд грн або 65% усіх витрат. На страхові витрати потерпілим на виробництві і членам їх родин Фонд направить 10,675 млрд грн або 34,9%, на страхові витрати на медичну і соціальну допомогу – 0,611 млрд грн або 2% та ін. 

Крім того, на страхові виплати медичним працівникам і членам їх родин у разі гострого професійного захворювання на коронавірусну хворобу ФССУ направить 0,252 млрд грн за рахунок коштів фінансової допомоги, виділеної Фонду з Державного бюджету України.

Видатки Фонду на наступний рік розраховано з урахуванням проведення перерахунку щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей) з 01 березня 2021 року на коефіцієнт 1,11 (111%).

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

Зростання кількості листків непрацездатності та посилення контролю за обґрунтованістю видачі лікарняних обговорили на нараді

Кількість працівників, які тимчасово втратили працездатність у 2020 році, зросла на 225 тисяч осіб за оперативними підсумками минулого року. Для них Фондом соціального страхування України компенсовано втрачений за час лікування, самоізоляції і догляду за хворими дітьми заробіток на загальну суму 12,4 млрд гривень, що на 2,6 млрд грн, або 26,9% більше порівняно з 2019 роком.

Про це повідомила заступниця директора виконавчої дирекції ФССУ Владислава Хижняк на селекторній нараді із керівництвом і фахівцями управлінь ВД Фонду в областях і місті Києві. Участь у заході також взяли начальниця управління матеріального забезпечення та страхових виплат виконавчої дирекції Фонду Світлана Зарубіна, заступниця начальника управління – начальниця відділу медичної експертизи Марина Біляєва та інші.

Стрімке зростання кількості листків непрацездатності у 2020 році спостерігалось з осені минулого року та, відповідно до результатів проведеного аналізу, здебільшого пов’язано із поширенням в Україні коронавірусної інфекції.

«Кількість листків тимчасової непрацездатності, наданих до Фонду на оплату, почала зростати з вересня минулого року, щомісячне зростання до попереднього місяця у жовтні склало 48%, у листопаді 42,9%, а в грудні  26,4%. При цьому динаміка зростання кількості лікарняних подібна до динаміки зростання кількості підтверджених випадків інфікування COVID-19 і, як наслідок, відсторонення від роботи осіб, які були у контакті з інфікованими, направлення їх на самоізоляцію під медичним наглядом», – зазначила Владислава Хижняк.

Також збільшення кількості осіб, які знаходились на оплачуваному за кошти ФССУ лікарняному у 2020 році, пов’язано із обмеженням планових госпіталізацій, що призвело до зростання випадків загострень хронічних захворювань.

Так, у грудні минулого року до Фонду соціального страхування України надійшла рекордна кількість листків непрацездатності – 714,3 тисячі, що у 2,2 рази більше ніж у тому ж місяці 2019 року. З них 635,2 тис. лікарняних видані у зв’язку із загальними захворюваннями, до яких належить також і захворювання на COVID-19.

За словами Владислави Хижняк, зростання пов’язано як із поширенням пандемії і сезонними захворюваннями, так і з зовнішніми факторами – зокрема, порушенням строків подання заяв-розрахунків на виплату лікарняних окремими страхувальниками, внаслідок чого до заяв-розрахунків, поданих роботодавцями у грудні, були включені листки непрацездатності за жовтень–листопад.

Водночас, начальниця управління матеріального забезпечення та страхових виплат Світлана Зарубіна звернула увагу управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях на потребу пришвидшити прийом заяв-розрахунків від роботодавців з метою прискорення надання матеріального забезпечення застрахованим особам.

«Крім того, наявні прецеденти неналежного контролю з боку органів охорони здоров’я відповідних рівнів за дотриманням ліцензійних умов лікарями, які провадять свою діяльність з медичної практики як ФОП, а також контролю за проведенням ними експертизи тимчасової непрацездатності. Це призвело до зростання кількості листків непрацездатності, які були видані лікарями – фізичними особами-підприємцями», – говорить Владислава Хижняк.

Вона зазначила, що потребує посилення робота фахівців щодо контролю за використанням коштів Фонду у рамках впровадження ризик-орієнтованих підходів до проведення перевірок.  Їх метою є здійснення упереджувальних заходів щодо недопущення випадків необґрунтованої видачі та продовження листків непрацездатності, а не констатація їх наслідків.

Одним із механізмів вдосконалення контролю за здійсненням видачі первинної медичної документації і виплат матеріального забезпечення залишається впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності.

За словами Марини Біляєвої, Фондом здійснено всі необхідні кроки для початку роботи реєстру, зокрема, затверджено протоколи інформаційної взаємодії, технічні вимоги, внесено зміни до інформаційної системи Фонду, проведено тестову передачу даних. Крім того, було напрацьовано проект закону, яким передбачено створення служби страхових експертів-лікарів, на яких буде покладено проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Запуск Електронного реєстру дозволить унеможливити видачу фальсифікованих лікарняних, а закладені в перевірки рандомні і екстериторіальні принципи виключають корупційні ризики.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

Спільно і свідомо маємо виграти війну з СOVID-19

 

«Війни виграють не генерали, війни виграють шкільні вчителі та парафіяльні священики», – писав Бісмарк. Сучасну війну з коронавірусом ми теж можемо виграти, бо від рівня колективної свідомості залежить, як ми вийдемо з кошмару пандемії.

З особистої безпеки, профілактики інфікування коронавірусною інфекцією має починатися день кожного громадянина. До мудрих слів священнослужителів завжди дослухаються віряни, тому просимо священників закликати прихожан суворо дотримуватися протиепідемічних заходів. Так само і наші медики можуть підтвердити, що особиста обережність, користування засобами захисту справді допомагають. Підтвердити не лише на словах, а власним дієвим прикладом. Саме у спільності, усвідомлюючи усі загрози та наслідки, можемо вберегти наших людей, допомогти і собі, і всьому суспільству розпочати і провести цей рік без страшних втрат, без важких ускладнень після СOVID-19 та постковідних синдромів, які ще будуть відгукуватись довго.

Днями дізнався, що французькі лікарі підготували нові поради щодо уповільнення поширення коронавірусу, закликавши навіть припинити розмови в громадському транспорті. Французька академія лікарів опублікувала інструкцію, в якій йдеться, що люди повинні уникати розмов або телефонних дзвінків у метро, в ​​автобусах або будь-де в громадських місцях, де соціальна дистанція неможлива. Зараз у Франції діє найтриваліша в Європі комендантська година – з 18:00 до 06:00, а ресторани і туристичні об’єкти закриті з жовтня. Там немає суперечок: буду носити маску, чи ні. Бо обійдеться не лише штрафом. В Австрії збільшили до 90 євро штраф за неносіння маски типу FFP-2 у визначених місцях та недотримання дистанції.

А в нас деякі люди можуть собі дозволити не лише ігнорувати засоби індивідуального захисту, а й кричати на всіх перехрестях про всесвітню коронавірусну змову. При чому, на повному серйозі. Не аналізуючи, не переймаючись тим, що можуть піддати загрозі не лише своє здоров’я, а й інших людей. Адже не всі легко переносять інфекцію, яка до того ж мутує. Але, гадаю, вони не мали найближчих людей на апаратах штучного дихання, не розривалися між двома реанімаціями, рятуючи дорожезними препаратами батьків, не перенесли панічні атаки і місяці безсоння та ускладнень, не відспівували померлих рідних… Інакше б не легковажили чиїмось долями.

На жаль, лише за січень 2021 року в Тернопільській області 70 осіб не пережили коронавірусної інфекції. Статистика повною мірою не відображає всієї картини. «Причина ніколи не буває одна. Скоріш за все, не враховано певну кількість смертей від Covid-19, коли якась бабця в селі задихалася і померла. Ніхто не розбирався, був то коронавірус чи ні. Поставили, наприклад, діагноз «серцева недостатність» або «пневмонія» і все», – прочитав думку про зростання загальної смертності столичного лікаря-інфекціоніста Юрія Жигарєва. Іноді при всіх ознаках захворювання тест на COVID-19 показує негативний результат. Крім того, скасовані планові операції, а це рано чи пізно стає ургентним.

У теперішній час просвітницькі заходи зможуть допомогти сповільнити поширення COVID-19 й уникнути ризику перевантаження системи охорони здоров’я хворими, щоб кожен міг отримати необхідну медичну допомогу. І саме священники, вчителі, лікарі і голови громад спільними зусиллями можуть вплинути на ситуацію – власним авторитетом та прикладом.

Коли на підприємстві стається нещасний випадок, це не лише розслідується комісією і Фондом соціального страхування України фінансуються відповідні виплати, а насамперед аналізуються причини виникнення подібної ситуації. Які фактори не були враховані, що слід поліпшити, на якому етапі може подібне трапитись? Від цього аналізу і виправлення недоліків, упущень, формального ставлення до своїх посадових обов’язків або їх недотримання залежатиме в подальшому чиєсь життя. Слушні поради та зауваження люди пропускають повз себе, вважаючи, що заходи з охорони праці писані просто так. А виявляється, що писані вони кров’ю…

Те ж саме стосується і поширення коронавірусної інфекції в медичних закладах. Щоб у теперішній складній ситуації медичні працівники не втрачали власне здоров’я, а то і життя, про них мають подбати відповідні служби з охорони праці та адміністрація лікувальних закладів. І, власне, медики мають бути першим і найпоказовішим прикладом особистого дотримання безпечної праці.

Нині уже відомо про три нових штами коронавірусу – британський, південноафриканський і бразильський. За інформацією Укрінформу усі три є значно заразнішими за початковий вуханський варіант, але даних про те, як вони специфічно впливають на тяжкість перебігу хвороби, поки немає.

Наприклад, перші два варіанти, як свідчать дані досліджень, є на 50% заразнішими. Бразильський штам вірусу теж викликав занепокоєння учених, оскільки сплеск захворюваності в Манаусі, де раніше перехворіло 76% населення (а цього має бути достатньо для колективного імунітету), засвідчив про те, що мутації дозволяють обійти» уже сформований імунний захист.

Отож, найголовніше, дорогі краяни, пообіцяйте, будь ласка, що побережете своє здоров’я. Нам ще так багато треба усім разом зробити…

 

Федір Бортняк, в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

 

Фонд і ФРУ закликають пришвидшити подання заяв-розрахунків на виплату лікарняних

Фонд соціального страхування України та Федерація роботодавців України закликають страхувальників (роботодавців) прискорити подання заяв-розрахунків на виплату допомог від ФССУ їх працівникам.

Для отримання допомоги за листками непрацездатності застрахована особам має передати лікарняний листок своєму роботодавцю, який у свою чергу оформлює та подає до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок на виплату коштів. Саме на її підставі Фондом здійснюється перерахування коштів матеріального забезпечення. Дата фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах прямо залежить від строків подання зазначеної заяви.

Відповідно до нормативно-правових актів після отримання від працівника листка непрацездатності, комісія із соціального страхування підприємства має прийняти рішення щодо призначення матеріального забезпечення у строк до 10 календарних днів. Після цього роботодавцем упродовж не більш ніж 5 робочих днів здійснюється розрахунок суми допомоги, оформлюється та передається до Фонду заява-розрахунок. ФССУ забезпечив можливість подання заяв-розрахунків дистанційно із застосуванням електронного підпису/печатки.

Водночас, до Фонду соціального страхування України надходять звернення застрахованих осіб щодо затримки подання заяв-розрахунків їх роботодавцями, а отже виплати матеріального забезпечення.

З метою посилення соціального захисту працівників та пришвидшення надання допомог за листками непрацездатності, закликаємо роботодавців пришвидшити опрацювання лікарняних листків та подання відповідних заяв-розрахунків до Фонду.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування за тегом #фінансування_оперативно.

Звертаємо увагу, Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

Дізнатись, чи вже перераховано кошти роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників за тегом #фінансування_страхувальників.

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

Потерпілі отримали понад 34 тис. послуг з лікування, протезування, забезпечення доглядом, ліками тощо за кошти Фонду

Особи зі стійкою втратою працездатності, інвалідністю, що настала внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, упродовж усього життя або до відновлення здоров’я отримують за кошти Фонду соціального страхування України медико-соціальні послуги.

Зокрема, ФССУ фінансує для потерпілих на виробництві лікування в закладах охорони здоров’я всіх прямих наслідків страхового випадку, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами реабілітації, колясками, протезно-ортопедичними виробами, медичним доглядом і побутовим обслуговуванням, медичною реабілітацією, санаторно-курортним лікуванням тощо.

Упродовж 2020 року Фонд направив на фінансування медичних і соціальних послуг 321,2 мільйона гривень. Потерпілим було надано 34 345 послуг.

Крім фінансування медико-соціальних послуг, у разі настання страхового випадку внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання, ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

Щомісячні страхові виплати за січень профінансовано у повному обсязі

Щомісяця потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, зокрема у разі профхвороб на COVID-19, отримують від Фонду соціального страхування України страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток залежно від ступеня стійкої втрати працездатності.

Виплати таких допомог здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній. Учора, 10.02.2021, ФССУ завершив фінансування щомісячних страхових виплат за січень, кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для понад 200 тисяч осіб.

Загалом для потерпілих і їх родин за січень було нараховано 795,6 мільйона гривень.

Середній розмір допомоги порівняно з тим же періодом минулого року зріс на 15% та склав 3 976,82 гривні.

Нагадаємо, право на таку виплату настає з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності. Розмір щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому, максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум.

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

Фахівці Фонду взяли участь в онлайн-семінарі щодо охорони праці в замкнутих просторах

Механізми запобігання травматизму та організації безпеки роботи в замкнутих просторах обговорили сьогодні, 11 лютого, на онлайн-семінарі, організованому Європейським співтовариством з охорони праці, Міжнародною організацією праці та науково-виробничим журналом «Охорона праці».

У заході взяли участь керівники профільних відділів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, а також страхові експерти з охорони праці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві.

Було розглянуто нещасні випадки, які стались із українськими працівниками під час виконання робіт у замкнутому просторі, проведено аналіз їх причин. За підсумками заходу учасники отримали інформацію та напрацьовані рекомендації щодо організації безпечного проведення робіт і керування ризиками на робочих місцях.

 

Фонд направив 295 тис. грн на щомісячні виплати за січень для 51 медика і їх родин

  Медичні працівники, які внаслідок гострої професійної хвороби на COVID-19 отримали стійку втрату працездатності, зокрема, інвалідність, отримують від Фонду соціального страхування України щомісячні страхові виплати. Також зазначені виплати фінансуються для осіб, які перебували на утриманні медичних працівників у разі їх смерті.

Такі виплати щомісяця фінансуються Фондом для медичного працівника упродовж усього його життя або до повного відновлення здоров’я. Їх розмір в обсязі 100% компенсує потерпілому втрачений заробіток відповідно до встановленого МСЕК ступеня втрати працездатності.

Станом на сьогодні Фондом соціального страхування України здійснюються щомісячні страхові виплати для 16 медичних працівників, які мають ступінь втрати працездатності від 5% до 80%. Також щомісячні страхові виплати отримують 35 утриманців у разі смерті медичного працівника.

ФССУ направив 295 тисяч гривень на фінансування щомісячних страхових виплат за січень для зазначених осіб. З них на щомісячні виплати:

Щомісячна виплата для одного медика від Фонду складає від 710,79 грн до 21 тис. 970 грн. Розмір такої виплати залежить від ступеня втрати працездатності і середнього доходу, який потерпілий мав на момент настання страхового випадку.

Нагадаємо, окрім щомісячних страхових виплат, Фонд профінансував для зазначених осіб одноразові допомоги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням і компенсував медичним працівникам втрачений за час лікування гострої професійної хвороби заробіток. Для медичних працівників, яким було встановлено інвалідність, або для їх родин у разі смерті медика, Фондом також було профінансовано одноразові страхові виплати за кошти державного бюджету відповідно до ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

Фонд профінансував на 9,2% більше допомог на поховання у 2020 році

Упродовж 2020 року Фонд соціального страхування України надав допомоги на поховання родинам 11 781 працюючого українця. Це на 991 страховий випадок або 9,2% більше, ніж упродовж 2019 року.

На фінансування зазначених допомог Фонд направив 48,3 млн гривень. Допомоги були виплачені сім’ям померлих або особам, які здійснили поховання, у розмірі 4 100 гривень.

Призначення допомоги здійснюється на підставі свідоцтва про смерть та оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть або оригіналу довідки про смерть, виданих для отримання допомоги на поховання.

Зазначимо, що допомога на поховання також надається у разі смерті членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи (не мали самостійних джерел засобів до існування):

1) дружини (чоловіка);

2) дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до 18 років (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних і вищих навчальних закладів з денною формою навчання – до 23 років;

3) батька, матері;

4) діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Окремо зазначимо, що до наведених даних не включено відшкодування Фондом вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого, які фінансуються ФССУ у разі смерті застрахованих осіб через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

Здійснення страхових виплат, зміни в сплаті ЄСВ і подання звітності обговорили на нараді

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України в онлайн режимі відбулась робоча нарада з питань матеріального забезпечення і страхових виплат. Захід пройшов під головуванням начальниці управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції Фонду Світлани Зарубіної за участі керівництва і профільних фахівців управлінь ВД Фонду в областях і місті Києві. Також у нараді взяли участь заступниця начальника управління – начальниця відділу матеріального забезпечення Ганна Харченко, заступниця начальника управління – начальниця відділу аналітики Лариса Сенюк, начальниця відділу страхових виплат Тетяна Кичма та заступник начальника відділу матеріального забезпечення Артур Чередник.

Зокрема, було обговорено призначення страхових виплат медичним працівникам та членам їх родин у разі гострого професійного захворювання на COVID-19. За словами Світлани Зарубіної, фахівці Фонду мають продовжувати приділяти пріоритетну увагу особам, які мають право на страхові виплати, надавати консультації і допомогу у зборі необхідних документів, максимально оперативно здійснювати призначення виплат.

Також було надано рекомендації щодо процедури верифікації страхових виплат і механізму її проведення.

Заступниця начальника управління – начальниця відділу матеріального забезпечення Ганна Харченко розповіла про особливості надання матеріального забезпечення у зв’язку із законодавчими змінами. Зокрема, в частині змін у сплаті єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями, самозайнятими та членами фермерських господарств.

«Ці категорії осіб звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо за основним місцем роботи єдиний внесок за них було сплачено роботодавцем. Крім того, самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну профдіяльність як ФОП. Також, якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу, вони можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних умовах», – говорить Ганна Харченко.

У зв’язку із зазначеним, право на отримання матеріального забезпечення від ФССУ для цих осіб має особливості, оскільки застрахованою особою вважається особа, яка сплатила або за яку сплачено роботодавцем єдиний внесок.

Так, якщо у місяці, в якому зазначені особи не сплачували ЄСВ, тобто не були застрахованими, вони захворіли, отримали невиробничу травму, або настав 30 тиждень вагітності, право на матеріальне забезпечення не набувається. Самозайняті особи, зареєстровані як ФОП, набувають право на матеріальне забезпечення лише як фізичні особи-підприємці.  Особи, які отримують пенсію за вислугу років, набувають право на отримання матеріального забезпечення від Фонду за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та сплати ЄСВ.

При цьому, при обчисленні середньоденного доходу для розрахунку суми матеріального забезпечення від Фонду, періоди несплати ЄСВ не виключаються із розрахункового періоду. Водночас, допомога по вагітності та пологах для таких осіб незалежно від визначеного розміру середньоденного доходу не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Також Ганна Харченко звернула увагу на зміну порядку подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка набула чинності з 01 січня 2021 року. Зокрема, передбачено щоквартальне подання звітності про нарахування єдиного внеску замість щомісячної звітності (наказ Міністерства фінансів від 15.12.2020 № 773).

Таким чином, задля недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання виплат, Міністерством фінансів було запроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий».

Відповідно до листа Міністерства фінансів від 27.01.2021 № 11220-02-62/2362, Розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються роботодавцем у разі необхідності призначення застрахованим особам поза межами звітного щоквартального періоду  пенсій, матеріального забезпечення або страхових виплат. Така звітність подається виключно по тим особам, яким необхідно призначити виплати.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

Рубрики: Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту