Чортків online

ВАКЦИНАЦІЯ- ВАЖЛИВИЙ ЕТАП У БОРОТЬБІ  З СOVID-19

Україна стала 95 країною, що розпочала вакцинацію від коронавірусу. Нині у світі зроблено понад 210 мільйонів щеплень. Однак число лише видається значним: насправді це ще надто мало, аби говорити, що пандемію вдалося взяти під контроль.

Згідно з програмою COVAX, початкові дози вакцин, що надсилаються до країни, призначені для медичних працівників, працівників соціальних служб та людей з високим ризиком важких ускладнень від інфікування COVID-19 – таких, як люди 65+ або ті, хто вже має певні захворювання. Ці групи населення були визначені пріоритетними, щоб допомогти зменшити захворюваність на COVID-19 та захистити працівників системи охорони здоров’я, які знаходяться на першій лінії боротьби з COVID-19.

Як розповів на брифінгу у Києвіміністрохорониздоров’яУкраїниМаксим Степанов, передусімщепленнябудутьпроводитися таким групам:медичнимпрацівникам, їхблизько 402 тисячі;

 Після цього людей старших 60 років, у тому числі тих, хто має супутні захворювання, через які можуть виникати ускладнення. Це одна з найбільш чисельних груп. За підрахунками МОЗ України, це орієнтовно 9,9 млн людей.

Якщо все буде йти за планом пріоритетності вакцинації, про який розповідають у МОЗ, на етапі вакцинації цієї групи 8 млн. доз вакцин від COVAX мають закінчитися.

Далімаютьвакцинуватипріоритетнігрупиризику: вчителів, працівників критично важливих структур державної безпеки – ДСНС, Національна поліція, Нацгвардія, СБУ, ЗСУ.Всього у цій групі 570 тисяч людей.

Після цього мають йти ув’язнені та дорослі віком від 18 до 59 років з хронічними хворобами, через які можуть виникнути ускладнення. У цих двох групах разом майже 6,5 млн. людей.Плюс ще 1,7 млн. людей з інших груп ризику.

В Україні, за даними соціологічної групи «Рейтинг», 55% опитаних готові зробити щеплення від коронавірусу, якщо вакцина буде безкоштовною, 40% – поки ні.

Світовий досвід з вакцинації наразі доводить свою ефективність, де значнознижуєтьсярівеньзахворюваності та смертності.З метою зменшення рівню розповсюдження вірусу імунітет повинен бути у 65-70% населення, що забезпечить мінімізацію ризику передачі вірусу. Саме такий показник дозволить повернутись до звичного ритму життя без карантинних обмежень.Ризик поширення даної інфекції дуже високий серед організованих колективів, що робить їх пріоритетною групою населення для проведення вакцинації. Таким чином, вакцинація допоможе унеможливити поширення вірусу. Організм людини в умовах пандемії потребує максимальної підготовки, зокрема і підготовки імунітету до можливих інфекцій, однією з яких являється COVID-19 -гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2.

 

ГОЛОВНЕ ПАМ’ЯТАТИ – ЗАПОБІГТИ ХВОРОБІ ПРОСТІШЕ, НІЖ ЇЇ ЛІКУВАТИ.

 

В.Побуринний, страховий експерт з охорони праці Чортківського відділення управління виконавчої дирекції Фонду  соціального страхування України в Тернопільській області

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту