Чортків online

Фонд соціального страхування

Фонд продовжить оплачувати лікарняні на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня

У зв’язку із чисельними публікаціями в ЗМІ щодо змін у законодавстві з 30 червня 2021 року, відповідно до яких в Україні будуть оплачуватись лише лікарняні, видані на час проходження реабілітаційного лікування, повідомляємо.

Законом України “Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я”, норми якого набувають чинності 30.06.2021, серед іншого, було внесено зміни до статті 22 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Так, у новій редакції закону було передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності на період реабілітаційного лікування, у той час як звичайні захворювання та травми – виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

Від початку у наших коментарях на запити засобів масової інформації, застрахованих осіб, лікарів і роботодавців ми звертали увагу – внесені зміни мали на меті розширення страхових випадків періодом реабілітаційного лікування. Крім того, не було внесено змін до частини другої статті 22 базового Закону, у якому також йде мова про надання допомог по тимчасовій втраті працездатності в разі хвороб і травм.

Наразі відповідні законопроекти, які усувають зазначену помилку, вже зареєстровані і проходять стадію погодження. Фонд соціального страхування України продовжить забезпечувати страховий захист на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

У 2021 році Фонд втратить 746 млн грн доходів через звільнення окремих підприємців від сплати ЄСВ

За розрахунками у 2021 році Фонд соціального страхування України прогнозно недоотримає 745,8 млн гривень частки єдиного внеску через зміни до законодавства щодо звільнення окремих категорій страхувальників від сплати ЄСВ.

Надходження в розмірі 9,5727% від єдиного внеску є основним джерелом доходів ФССУ та направляються на фінансування матеріального забезпечення, зокрема лікарняних і декретних допомог, страхових виплат і медико-соціальних послуг, для понад 12 млн застрахованих осіб і 200 тисяч потерпілих на виробництві та їх родин.

Так, у зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (щодо усунення дискримінації за колом платників)» від 13.05.2020 № 592-ІХ від сплати ЄСВ за себе були звільнені окремі категорії фізичних осіб-підприємців, самозайнятих та членів фермерських господарств.

Зокрема, ці категорії осіб звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо за основним місцем роботи єдиний внесок за них було сплачено роботодавцем; самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну профдіяльність як ФОП; якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

За розрахунками Міністерства фінансів України, втрати дохідної частини бюджету ФССУ через зазначені зміни у 2021 році складуть 636,8 млн гривень.

Крім того, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2» від 04.12.2020 № 1072-ІХ, від нарахування і сплати ЄСВ звільненні ФОП, які обрати спрощену систему оподаткування та належать до першої групи платників єдиного податку.

За орієнтовними розрахунками сума втрат доходів Фонду у зв’язку із прийняттям зазначеного закону складе близько 109 млн гривень.

Фонд соціального страхування робить все можливе, аби фінансування допомог за лікарняними листками здійснювалось вчасно. Однак через недоотримання доходів від ЄСВ і суттєве зростання видатків за лікарняними через пандемію коронавірусу наявна затримка в строках фінансування матеріального забезпечення.

Зокрема, у грудні 2020 року Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн, у той час як у грудні 2019-го – на 0,9 млрд грн. Саме у зазначеному місяці сформувалась основна частина заборгованості, адже Фондом було виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд гривень допомог по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той же місяць 2019 року.

Крім того, упродовж І кварталу 2021 року потреба у видатках Фонду щомісяця перевищувала надходження від частки ЄСВ за відповідний період. Так, у березні цього року потреба у видатках Фонду без врахування заборгованості на початок місяця склала 2,78 млрд гривень, у той час як надходження від частки ЄСВ за той же місяць складають менш ніж 2,42 млрд гривень.

Нагадаємо, з метою забезпечення фінансової прозорості ФССУ здійснює щоденне інформування щодо обсягів видатків. Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Потреба у видатках за лікарняними і страховими виплатами перевищує доходи від частки ЄСВ

Упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування України.

Так, у січні на рахунок Фонду надійшло 2,058 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,758 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках (включаючи десятки видів медичних і соціальних послуг, реабілітаційне лікування працюючих, адмінвидатки тощо), без врахування заборгованості на початок місяця.

У лютому на рахунок Фонду надійшло 2,38 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,119 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,291 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

У березні на рахунок Фонду надійшло 2,416 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,178 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,367 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

Система загальнообов’язкового державного соціального страхування має солідарний принцип – щомісяця кожна застрахована особа сплачує, або за неї сплачується роботодавцем єдиний внесок (ЄСВ). Обсяг єдиного внеску розподіляється між Фондом соціального страхування України, Пенсійним фондом і Фондом соцстрахування на випадок безробіття відповідно до визначених Урядом пропорцій. Так, до бюджету ФССУ сплачується частка ЄСВ у розмірі 9,5727% від загального обсягу сплаченого єдиного внеску. Сплачені страхувальниками та застрахованими особами кошти єдиного внеску дозволяють компенсувати втрачений заробіток за час хвороби або травми, виплатити декретні допомоги, гарантувати медичний і соціальний захист у разі нещасного випадку на виробництві або профзахворювання тощо для тих застрахованих осіб, з якими стався страховий випадок.

Попри системне зменшення упродовж декількох років частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФССУ, загалом майже на 5%, Фонд у повному обсязі забезпечує страховий захист понад 12 млн застрахованих осіб і понад 200 тисяч потерпілих та їх родин.

Однак, у зв’язку з тим, що темпи росту видатків, зокрема на матеріальне забезпечення, значно перевищують темпи росту надходжень внесків страхувальників, виникають затримки в строках фінансування лікарняних.

Так, у грудні 2020 року Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн – за заявами-розрахунками, отриманими в зазначеному місяці, було виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд гривень допомог по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той же місяць 2019 року.

Зростання сум допомог за лікарняними листками відносно того ж періоду попереднього року спостерігається також упродовж І кварталу 2021 року. Зокрема, упродовж лютого Фонд прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,27 млрд гривень проти 0,92 млрд гривень у лютому 2020 року. Зростання видатків склало 38,3%.

Фонд соціального страхування України робить все можливе, аби фінансування допомог за лікарняними листками, по вагітності та пологах, на поховання, страхових виплат потерпілим на виробництві та медико-соціальних послуг здійснювалось вчасно.

Ми щоденно звітуємось про обсяг видатків, аби забезпечити прозорість в діяльності та надати застрахованим особам можливість в онлайн-режимі відслідковувати стан фінансування. Інформація оперативно оновлюється у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Видатки Фонду за лікарняними зросли на 51,8% за підсумками І кварталу

За оперативними підсумками упродовж січня–березня 2021 року до Фонду соціального страхування України роботодавці подали заяви-розрахунки на фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності на суму понад 4 млрд гривень. Це на 1,4 млрд грн, або 51,8% більше, ніж за І квартал 2020 року.

Загалом у І кварталі цього року ФССУ прийняв на фінансування понад 1,2 млн листків непрацездатності, які були видані в разі травми, хвороби, у тому числі на COVID-19, самоізоляції або догляду за хворими дітьми чи родичами. Порівняно з тим же періодом минулого року кількість поданих на оплату лікарняних зросла на 200 тисяч або 20%.

Нагадаємо, упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування України. Так, у січні на рахунок Фонду надійшло 2,058 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,758 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

Застраховані особи можуть слідкувати за станом фінансування матеріального забезпечення онлайн у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно.

Аби дізнатись дату фінансування лікарняного, працівники мають знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату їм допомоги. Саме від зазначеної дати залежить дата перерахування коштів. Дізнатись, коли було подано заяву-розрахунок, можна в бухгалтерії роботодавця або у відділенні Фонду за місцем його реєстрації, назвавши свій ідентифікаційний код. Контакти управлінь ФССУ у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493

Зверніть увагу! Після того, як у звітності за тегом #фінансування_оперативно буде профінансовано заяви-розрахунки за певну дату, проходить декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Слідкувати за станом безпосереднього перерахування коштів роботодавцю працівники можуть у тому ж телеграм-каналі за тегом #фінансування_страхувальників, інформація оновлюється у розрізі регіонів.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Всесвітній день безпеки та охорони праці на робочому місці 2021 –Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР

ПандеміяCOVID-19 змусила уряди, роботодавців, робітників та населення в цілому зіткнутися з безпрецедентними проблемами щодо вірусу та багатьох наслідків, які він справив на світ праці. Всесвітній день безпеки та здоров»я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров»я на роботі (БЗР) для підвищення стійкості для подолання криз зараз і в майбутньому, спираючись на отримані уроки та досвід зі світу праці.

З моменту виникнення глобальної кризи на початку 2020 року, пандемія COVID-19 мала глибокийвпливскрізь. Пандеміяохопиламайжевсіаспектисвітупраці, починаючивідризикупередачівірусу на робочихмісцях і закінчуючиризикамибезпеки та гігієнипраці, щовиникли в результатізаходівщодопом’якшенняпоширеннявірусу. Перехід до нових форм організаціїроботи, таких як широка залежністьвіддистанційноїроботи, наприклад, відкривбагатоможливостей для робітників, але також створив потенційніризикищодобезпеки та гігієнипраці, зокремапсихосоціальні та насильство.

Всесвітній день охоронипраці 2021 зосереджений на використанніелементівсистемибезпеки та гігієнипраці, як цевизначено в Конвенції про сприяннябезпеці та гігієніпраці 2006 р. (187). У звіті про Всесвітній день розглядається, як поточна криза демонструєважливістьзміцненняцих систем охоронипраці, включаючислужбиохоронипраці, як на національномурівні, так і на рівні підприємств.

МОП скористається цією можливістю для підвищення обізнаності та стимулюваннядіалогущодоважливостістворення та інвестування в стійкі системи охорони праці, спираючись на регіональні та національніприкладищодопом’якшення та запобігання розповсюдженню COVID-19 на робочому місці.

Інформація МОП

Парламент врегулював питання щодо фінансування Фондом лікарняних з 30 червня

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими повернула до переліку підстав для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності від Фонду соціального страхування України випадки хвороб і травм.

Відповідний Закон України «”Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)» Парламент прийняв 13.04.2021, він вводиться у дію з 30.06.2021.

Нагадаємо, раніше Законом України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», норми якого набувають чинності 30.06.2021, серед іншого, було внесено зміни до статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Так, у новій редакції закону було передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності на період реабілітаційного лікування, у той час як звичайні захворювання та травми – виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

Фонд соціального страхування України продовжить забезпечувати страховий захист на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

У першому кварталі ФССУ прийняв на фінансуваннядекретні на суму 1,17 млрд гривень

За оперативними підсумками І кварталу 2021 року Фонд соціальногострахуванняУкраїниприйняв на оплату лікарняні листки, видані у зв’язку із вагітністю та пологами, на суму 1,17 мільярдів гривень. Допомоги нараховано для 36 239 працюючих жінок.

Зазначена допомога надається Фондом соціальногострахуванняУкраїнипрацевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Зверніть увагу, дата фінансування декретної допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику. Слідкувати за станом наданняматеріальногозабезпеченнязастраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.

Для обчисленнярозмірудопомогинеобхіднопомножитирозмірсередньоденноїзаробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчисленийіздвократногорозмірумінімальноїзаробітної плати.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді. Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

ФССУ направив 885 млн грн на підвищеніщомісячністраховівиплатипотерпілим та їх родинам

Фонд соціального страхування України 19 квітня завершив фінансуваннящомісячнихстраховихвиплат за березень. Страховівиплатибулопрофінансовано у збільшеному розмірі відповідно до проведеного з 01 березня перерахунку на 11%.

Загалом на щомісячні виплати за березень ФССУ направив 885 млн гривень, зокрема для здійсненняперерахункудодатковобуло направлено 86,7 млн грн. Нагадаємо, виплати таких допомог здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній.

У результатіпроведеногоперерахункурозмірщомісячнихстраховихвиплат у середньому зріс на 430,2 гривні.

Підвищені виплати отримали 200 тисячпотерпілихвнаслідокнещаснихвипадків на виробництві і профзахворювань, а також члени їх родин у разі смерті потерпілих.

Нагадаємо, щомісяцяпотерпілівнаслідокнещаснихвипадків на виробництвіабопрофесійнихзахворювань, зокрема у разі профхвороб на COVID-19, отримують від Фонду соціальногострахуванняУкраїнистраховівиплати, якікомпенсуютьвтраченийзаробітокзалежновідступенястійкоївтратипрацездатності. Такожзазначенівиплатифінансуються для осіб, які мають право на виплати в разі смерті потерпілого.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту