Чортків online

29 квітня – 140 років з дня народження Катерини Рубчакової

Сьогодні, 29 квітня, виповнюється 140 років з дня народження Катерини Рубчакової – знаної в Україні драматичної актриси і співачки родом із Чорткова. З цієї нагоди заступниця міського голови Людмила Колісник спільно із заслуженим журналістом України Петром Федоришиним відвідали могилу знаної театралки у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.
Довідково: Майбутня актриса народилася 29 квітня 1881 року у Чорткові у відомій творчій родині Коссаків. Її батько був відомим хоровим диригентом, і майже всі з шістьох дітей пов’язали свою долю з культурою і мистецтвом. Брат Катерини Михайло Коссак (1874-1938) був відомим дириґентом, композитором, новатором в галузі музично-драматичного театру. Інший брат, Василь Коссак, (1886-1932) був відомим оперним співаком, драматичним актором, режисером, театральним діячем.
Талановита співачка підкорила публіку своїм виконанням оперних партій. У травні 1898 року Катерина дебютувала партією Оксани в опері „Запорожці за Дунаєм“ Семена Гула­ка-Артемовського. Це був справжній тріюмф молодої талановитої співачки. Потім була Оксана в „Різдвяній ночі“ Миколи Лисенка, Маргарита у „Фаусті“ Шарля Гуно, Мікаела в „Кармен“ Жоржа Бізе, Баттерфляй в „Чіо-Чіо-Сан“ Джакомо Пуччіні.
Якщо у співі Катерину Рубчакову порівнювали з блискучою Соломією Крушельницькою, то на сцені називали галицькою Заньковецькою. Театральні критики називали справжніми драматичними шедеврами її Галю в „Назарі Стодолі“ Тараса Шев­ченка, Марусю в „Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці“ Михайла Ста­рицького, Софію в „Безталанній“ Іва­на Карпенка-Карого, Анну в „Укра­деному щасті“ Івана Франка. До слова, Іван Франко зазначав: „Руб­чакова роль Анни виконувала краще за всіх“.
Всього артистка зіграла понад 70 ролей та виконала партії у 13 операх та 21 опереті.
Померла видатна артистка 22 лютого 1919 року на 39-му році життя від тифу. Похована Катерина у Тернополі на Микулинецькому кладовищі поруч із Теодозією Бенцалевою.
Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту