Чортків online

СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ ПРАЦІ НА ВИРОБНИЦТВІ- ЗАВДАННЯ №1 ДЛЯ РОБОТОДАВЦЯ

Охорона праці відіграє важливу роль, як суспільний чинник, оскільки, якими б вагомими не були трудові здобутки, вони не можуть компенсувати людині втраченого здоров’я, а тим більше життя – те і інше дається лише один раз.  У звичній, повсякденній праці робітники отримують травми, каліцтва на виробництві,  деякі з  яких, на жаль, стають  особами з інвалідністю або гинуть. 

Через нещасні випадки та аварії з роботи не повертаються годувальники сімей, батьки та матері.      

        Охорона праці має, безперечно, важливе економічне значення – це і висока продуктивність праці, зниження витрат на оплату лікарняних, компенсацій за важкі та шкідливі умови праці.

      Питання щодо створення безпечних умов праці завжди супроводжували розвиток цивілізації людства.

      До речі, умови праці розглядалися в працях Арістотеля (387-322 рр. до н.е.), Гіпократа (400 – 377 рр. до н.е.). Ще за 379 років до н.е. Гіпократ звернув увагу на шкідливий вплив пилу на організм рудокопів, який утворюється при видобуванні руди. Лікарі епохи Відродження (Агрікола, Парацельс) докладно описали важкі умови праці, якими відрізнялися гірничорудні та металургійні підприємства того часу. У 1700 р. вийшла книга Бернардино Ромацині «Роздуми про хвороби ремісників», в котрій були детально розглянуті питання гігієни праці і паталогічних змін, що виникають в осіб різних професій.    

     Дещо зі статистики.

      Одним із основних показників стану охорони праці є рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності.  За 2020 рік до робочих органів виконавчої дирекції Фонду надійшло та зареєстровано 40 737 повідомлень про нещасні випадки/гострі професійні захворювання (отруєння). Протягом  2020 року зареєстровано 6 646 потерпілих від нещасних випадків/гострих професійних захворювань на виробництві, на яких складено акти за формою Н-1/П, пов’язані з виробництвом. 393 випадки були смертельними.

         Обсяг виплат Фонду соціального страхування України склав 9,4 млрд грн. Більшу частину цієї суми склали щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності – 8 млрд 836,5 млн грн. На щомісячні страхові виплати сім’ям, які втратили годувальників, пішло 334 млн грн, на допомогу з тимчасової непрацездатності через нещасний випадок або професійне захворювання – 138,1 млн грн.  68,1 млн грн Фонд виплатив як одноразову допомогу в разі смерті потерпілого на виробництві. 56,7 млн грн склали страхові виплати одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати професійної працездатності.

        У 2020 році найнебезпечнішою галуззю для роботи була охорона здоров’я (що логічно в умовах пандемії) – 3 тисячі 238 випадків виробничого травматизму, 68 – смертельні. На другому місці – видобувна промисловість і розробка кар’єрів: 639 випадків травматизму, 30 – смертельні. На третьому місці – транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність: 395 випадків травматизму, 51 – смертельний. Найбільш «безпечна» галузь економіки – виробництво транспортних засобів: 46 випадків виробничого травматизму, 2 – смертельні.

       У зв’язку із зростанням кількості страхових нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань необхідно посилити та вдосконалювати профілактичну роботу. Особливо в умовах  пандемії.

       Проведення необхідних профілактичних заходів та забезпечення функціонування системи управління охороною праці підвищить рівень безпечності виконання робіт на підприємстві,  допоможе запобігти чи усунути  вплив небезпечних чинників на робочому місці.  І збереже здоров’я та життя.

В.Побуринний,  страховий експерт з охорони праці Чортківського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

Рубрики: Важливі | Новини

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту