Чортків online

Фонд соціального страхування України повідомляє

З 01 липня в Україні зріс прожитковий мінімум та пов’язані з ним страхові виплати від Фонду

З 01 липня 2021 року в Україні планово збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – з 2 270 гривень до 2 379 гривень.

Відповідно зросла сума пов’язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються Фондом соціального страхування України для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також членів їх родин, утриманців у разі смерті працівників внаслідок виконання посадових обов’язків.

Так, для осіб, у яких право на страхові виплати від Фонду настало з 01 липня цього року, розмір допомоги складе:

Раніше ці виплати становили 38 590 грн, 227 000 грн і 45 400 грн відповідно.

 

Фонд нарахував 10,7 млрд гривень лікарняних і декретних допомог у першому півріччі

За підсумками першого півріччя 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах на суму 10,7 млрд гривень.

За виплатами відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування упродовж шести місяців звернулись понад 1,7 мільйона українців.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

  1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера). Це необхідно зробити не пізніше ніж упродовж 12 місяців після отримання лікарняного листка. Якщо для застрахованої особи сформовано е-лікарняний, вона має повідомити про це роботодавця одразу після його створення будь-яким зручним обом способом (наприклад, телефоном).
  2. Листок непрацездатності або е-лікарняний передають на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення). Строк розгляду документів і прийняття рішення – 10 календарних днів після отримання листка непрацездатності від працівника (для паперових лікарняних), або 10 календарних днів з дати завершення тимчасової непрацездатності (для е-лікарняних).
  3. Бухгалтеріястрахувальникарозраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду упродовж не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді.
  4. Саме від дати отримання Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги. Аби слідкувати за станом фінансування онлайн, працівники мають дізнатись точну дату прийняття до фінансування заяви-розрахунку за своїм лікарняним. Це можна зробити безпосередньо в роботодавця, або у відділенні Фонду, де його зареєстровано. Контакти у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493 (необхідно назвати свій ідентифікаційний код).
  5. Знаючи дату отримання Фондом заяви-розрахунку, працівники можуть слідкувати за станом фінансування свого лікарняного листка в телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.
  6. Інформація щодо стану фінансування оновлюється в телеграм-каналі затегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.
  7. Роботодавець виплачує допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

 

 

Компенсації від Фонду соціального страхування України за час ізоляції від COVID-19 склали майже 150 млн грн

Понад 130 тисяч українців знаходились на оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під медичним наглядом з початку пандемії. Станом на сьогодні Фонд прийняв на оплату відповідні листки непрацездатності для компенсації втраченого за час ізоляції заробітку на загальну суму майже 150 мільйонів гривень.

Зокрема, на самоізоляції знаходились 15 тисяч медичних працівників, сума компенсацій за кошти Фонду склала для них 26,4 мільйона гривень.

Сума компенсації втраченого за період самоізоляції заробітку складає 50% середнього доходу незалежного від тривалості страхового стажу та 100% – для медичних працівників. ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня ізоляції, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

Допомога фінансується ФССУ на підставі лікарняного листка, виданого із зазначенням причини непрацездатності «11 – Ізоляція від COVID-19», або е-лікарняного із причиною непрацездатності «10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

Направлення на самоізоляцію під меднаглядом здійснює лікар у разі контакту застрахованої особи з хворим на COVID-19 – Фонд компенсує втрачений за цей час заробіток з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції.

 

 

80% заяв на фінансування лікарняних подаються в електронному вигляді

Більшість роботодавців вже перейшли на електронний документообіг з Фондом соціального страхування України – близько 80% заяв-розрахунків, на підставі яких фінансується матеріальне забезпечення, подаються до Фонду онлайн.

Електронний документообіг дозволяє пришвидшити подання заяв-розрахунків і повідомлень про виплату коштів застрахованим особам, а в період карантину – обмежити контакти для протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Для подання до Фонду електронних документів із застосуванням електронного підпису/печатки страхувальники мають укласти відповідний договір – це можна зробити, звернувшись до відділень робочих органів виконавчої дирекції ФССУ.

Нагадаємо, саме від дати отримання Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування матеріального забезпечення застрахованим особам, зокрема, допомог по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах.

У разі подання документа в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису, роздрукована заява-розрахунок разом із наданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначались окремі виплати та матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника.

Можливість подання заяв-розрахунків і повідомлень про виплату коштів застрахованим особам в електронному вигляді була впроваджена з 01 жовтня 2018 року відповідно до постанови правління Фонду від 19.07.2018 № 12.

 

Відбулася зустріч з представниками громадських організацій

потерпілих на виробництві

Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України спільно із Міністерством соціальної політики вживаються всі необхідні заходи щодо безперебійного надання потерпілим на виробництві та членам їх родин усіх законодавчо гарантованих страхових виплат та соціальних послуг.

Стан здійснення страхових виплат та надання медико-соціальних послуг потерпілим директор виконавчої дирекції Фонду Тетяна Михайленко обговорила із представниками громадських організацій потерпілих на виробництві на зустрічі 08 липня. У заході взяли участь представники громадськості з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської та Луганської областей.

На зустрічі обговорили проблемні питання щодо соціального захисту потерпілих на виробництві, підняли питання фінансування страхових виплат, забезпечення потерпілих санаторно-курортним лікуванням, медичною реабілітацією, лікарськими засобами, виробами медичного призначення тощо.

Так, щомісячні страхові виплати, які компенсують потерпілим втрачений внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання дохід (або членам їх родин у разі смерті потерпілих), фінансуються Фондом вчасно та в повному обсязі. З початку року за цим напрямом ФССУ направив близько 5,5 млрд гривень.

За оперативною інформацією робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України для забезпечення осіб з інвалідністю санаторно-курортним лікуванням за 6 місяців 2021 року видано 5 530 путівок, у закладах охорони здоров’я за рахунок коштів Фонду проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 2 340 потерпілих. Лікарськими засобами та виробами медичного призначення забезпечено 10 862 потерпілих.

 

 

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за червень у повному обсязі

15.07.2021 року Фонд соціального страхування України завершив фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин за червень, кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для майже 200 тисяч осіб. Виплати таких допомог здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній.

За оперативними даними для потерпілих внаслідок професійних захворювань або нещасних випадків на виробництві, зокрема у разі гострих профхвороб на COVID-19, з початку року було профінансовано близько 6 млрд гривень щомісячних страхових виплат.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Зокрема, щомісячна страхова виплата призначається потерпілому у разі часткової або повної втрати працездатності та компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до визначеного МСЕК ступеня непрацездатності. Також страхову виплату щомісяця отримують члени родин потерпілих у разі їх смерті.

 

 

Середньоденний розмір декретних виплат зріс на 20,9% за підсумками червня

Сума середньоденної виплати допомоги по вагітності та пологах від Фонду соціального страхування України за підсумками червня 2021 року склала 421,38 гривні. Це на 20,9%, або на 140,78 грн більше, ніж у тому ж місяці 2020 року.

За оперативними даними упродовж минулого місяця Фонд прийняв на фінансування заяви-розрахунки для виплати декретних допомог за 12,6 тис. лікарняними листками. Сума нарахованих допомог склала понад 421 млн гривень.

Зверніть увагу, дата фінансування декретної допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику. Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.

Розмір виплат по вагітності та пологах не залежить від тривалості страхового стажу жінки та фінансуються у розмірі 100% середньої заробітної плати застрахованої особи. Виключенням є застраховані особи, які в останній рік не знаходились у трудових відносинах і працевлаштувались менш ніж за півроку до виходу в декретну відпустку. Для них розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, ФССУ фінансує зазначену допомогу для всіх працюючих жінок за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах. У загальних випадках її тривалість складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

 

 

У червні Фонд прийняв на фінансування лікарняні на майже вдвічі більшу суму, ніж у червні 2020-го

Упродовж червня 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування листки непрацездатності на суму понад 1 мільярд гривень – це майже вдвічі більше, ніж у червні 2020 року (0,57 млрд гривень).

Застраховані особи знаходились на лікарняному у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною.

Загалом допомоги нараховано для 155 тисяч осіб, чиї роботодавці передали заяви-розрахунки за їх лікарняними у червні. У тому ж місяці 2020 року за допомогами по тимчасовій непрацездатності звернулись 83 тисячі працівників.

Звертаємо увагу, що дата фінансування Фондом допомоги по тимчасовій втраті працездатності прямо залежить від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем. Фінансування здійснюється у робочі дні по мірі надходжень частки від ЄСВ на рахунок Фонду.

З метою забезпечення прозорої діяльності та для зручності застрахованих осіб Фонд соціального страхування України щоденно оприлюднює оперативну інформацію щодо видатків на напрями матеріального забезпечення, страхових виплат і медико-соціальних послуг. Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

Аби отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності, застрахована особа має передати листок непрацездатності своєму роботодавцю. Фонд забезпечив для страхувальників можливість подання заяви-розрахунку для виплати допомоги працівнику в дистанційному режимі. Нагадаємо, більшість роботодавців вже перейшли на електронний документообіг з Фондом соціального страхування України – близько 80% заяв-розрахунків, на підставі яких фінансується матеріальне забезпечення, подаються до Фонду онлайн.

 

 

Відмінності оформлення тимчасової непрацездатності у випадку е-лікарняних

В Україні триває перехідний період впровадження е-лікарняних. До формування медичних висновків, на підставі яких для застрахованих осіб автоматично формуються е-лікарняні, вже залучені лікарі понад 550 медичних закладів.

Е-лікарняні, як і паперові, є підставою для надання працівникам допомоги по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах від Фонду соціального страхування України.

Раніше ми розповідали, як саме процес призначення матеріального забезпечення від ФССУ за е-лікарняними змінився для працівників і роботодавців. Однак відмінності наявні також і в порядку оформлення тимчасової непрацездатності лікуючими лікарями. Про них заступниця начальника управління страхових виплат та матеріального забезпечення – начальниця відділу медичної експертизи виконавчої дирекції ФССУ Марина Біляєва розповіла на вебінарі для медичних працівників на тему медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Зокрема, на відміну від паперових лікарняних, які можуть продовжуватись лікарем одноосібно до 15 календарних днів, медичні висновки для формування е-лікарняних лікарі можуть створювати самостійно терміном до 30 календарних днів.

Водночас, орієнтовний термін тимчасової непрацездатності у медичному висновку має відповідати стану пацієнта і медпротоколам.

«Формування медичного висновку, на підставі якого для працівників автоматично формується е-лікарняний, має бути обґрунтованим. Орієнтовні терміни непрацездатності пацієнта лікуючий лікар визначає індивідуально, виходячи зі стану людини, її супутніх хвороб, але з обов’язковим урахуванням медичних протоколів. Якщо пацієнт не одужає в орієнтовно визначений при огляді термін, лікар сформує новий медичний висновок і продовжить його непрацездатність. Самостійно він може це зробити до 30 днів, подальше підтвердження тимчасової непрацездатності потребує огляду лікарсько-консультативною комісією (ЛКК)», – говорить Марина Біляєва.

Крім того, видача «довгих» медичних висновків може сповільнити отримання матеріального забезпечення від ФССУ, оскільки е-лікарняний стає підставою для нарахування допомоги лише після завершення його дії.

«За кожним окремим медичним висновком формується окремий е-лікарняний. Якщо це е-лікарняний одразу на 30 днів, роботодавець зможе призначити своєму працівнику матеріальне забезпечення і запросити в Фонду кошти лише після завершення цих 30 днів. Тож доцільніше не формувати надто довгі медичні висновки, якщо для цього немає вагомих підстав», – зазначає Марина Біляєва.

Також створення довготривалих медичних висновків є фактором ризику їх автоматизованого відбору єдиною інформаційно-аналітичною системою ФССУ на перевірку.

Для паперових листків непрацездатності залишається чинною Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ № 455. Відповідно до її положень для паперових лікарняних передбачена видача листка непрацездатності терміном до 5 календарних днів. А загальний граничний строк самостійної видачі складає 15 днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі – ЛКК.

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

ЧОРТКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Контакти:
48500, Україна, Тернопільська обл.
м.Чортків, вул. Тараса Шевченка, 21

тел. (03552) 2-99-00
info@chortkivmr.gov.ua
Перейти до вмісту